Brødre robbet av strippere

BERGEN (Dagbladet): Brødrene Arne (73) og Øystein (80) Tokvam ble robbet for 60000 kroner, men ville ikke vært opplevelsen foruten: Under tyveriet ble brødrene underholdt med strippeshow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tyveriet må vi ta med godt humør. Vi ser på det som et skuespill. Skikkelig dyrt, men absolutt underholdende, sier brødrene, som har levd sine liv som ungkarer, og har bodd i barndomshjemmet sitt i turistmagneten Flåm i Sogn og Fjordane siden 1933. Aldri tidligere har de fått slikt besøk som mandag kveld. De ler ennå av hendelsen:

Ung og blond

En blond kvinne i 30-åra dukket opp ved jernbaneovergangen like utenfor huset deres.

- Hun ville vite om jeg var aleine. Jeg svarte at jeg bodde sammen med min bror. Har dere ikke kvinnfolk? spurte hun da. Jeg syntes ikke det var noe urimelig spørsmål. Man lever bare én gang. Man kan ikke fornekte alt heller, sier Arne Tokvam til Bergens Tidende.

Kvinnen spurte om å få se huset, og av rein høflighet inviterte han den blonde kvinnen inn i hjemmet.

- Jeg har jobbet i jernbanen i 40 år og har fått så mange spørsmål fra turistene som kommer hit. Hun var så innbydende at det ikke var vanskelig å invitere henne inn, sier Arne Tokvam til Dagbladet.

- Stripp?

Før de var kommet inn i stua, hadde kvinnen kneppet opp overdelen sin.

- Stripp? spurte hun.

- Nei, nei, vi er for gamle til slikt, svarte brødrene - uten at det hadde noen virkning på den lyse kvinnen, som de beskriver som enda vakrere enn Huldra i Flåmsfossen.

Det ble spansk sang, stepping og jenka samtidig som kvinnen lettet på tekstilene. Arne Tokvam ymtet nok en gang frampå om at han ikke var noen ungdom lenger, men showet var ikke til å stoppe. De hadde bare så vidt begynt. Det ble mer.

Som troll av eske dukket en annen kvinne opp. Hun var mørk, kraftig og i 50-åra. Hun kastet seg rundt halsen på Øystein Tokvam, trakk opp skjørtet og la låret over beina hans, før også hun begynte å synge og danse.

Steppet og danset

- Det ene beinet hennes var nakent så langt det rakk. Hun steppet og danset på gulvet her, men hun var ikke på langt nær så innbydende som den yngre og blonde kvinnen. Den første ga inntrykk av å være spansk, den andre minner mer om en sigøyner, forteller Arne Tokvam. Brødrene humrer og ler.

Etter et show på stuegulvet forsvant først den ene kvinnen inn på toalettet, antakelig for å varsle om fri bane til allierte utenfor. Den mørke kvinnen fortsatte å danse og synge en stund, men plutselig var kvinnene forduftet, like overraskende som de dukket opp.

Svimeslåtte

Da var brødrene helt svimeslåtte. De gikk opp på loftet for å se om de hadde lagt seg til i sengene, men oppdaget i stedet at pengeskapet med 60000 kroner var forsvunnet fra sin plass bak døra.

Da hadde brødrene Tokvam blitt oppholdt av kvinnene i 15 til 20 minutter, men opptatt med strippende kvinner på stuegulvet hadde de ikke hørt at noen hadde bakset seg nedover trappa med pengeskapet.

- De må ha hatt noen fribrytere utenfor. Pengeskapet må være mellom 60 og 80 kilo tungt. Det er en koloss, sier de.

Det tar de likevel med stor ro. Gjennom et langt liv har de spart opp mer penger, som de har plassert trygt i banken. Dessuten bruker de nesten ikke penger i det daglige.

- Vi har aldri hatt bil, telefon eller andre kostbare ting. Vi klarer oss med ryggsekk, sykkel og fiskestang, sier brødrene.

Politiet etterlyser en sølvgrå Volvo personbil, trolig en Volvo 740. Det frekke tyveriet skjedde mellom klokka 18.00 og 18.30 mandag. Politiet ble varslet 18.55 av naboene til brødrene. Kvinnene snakket gebrokkent engelsk, og brødrene tipper at de kan være polske eller spanske.