- Brødre stjal og slaktet 33 rein

Politiet tar i bruk moderne politimetoder i bekjempelsen av reindriftskriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Politiet vil kaste to brødre (29 og 34) fra Finnmark i fengsel for reintyveri og tjuvslakt.

I løpet av to måneder i 2003 og 2004 skal brødrene ifølge tiltalen ha stjålet og slaktet 33 rein som ikke tilhørte dem. De er også tiltalt for brudd på dyrevernloven i forbindelse med tjuvslaktingen.

Ifølge tiltalten gikk brødrene fram på samme måte i ti forskjellige områder. I ett av områdene skal de ha stjålet 14 rein.

Brødrene hevder på sin side at reinen tilhørte dem. Den yngste av brødrene benektet all befatning med slaktingen. Den eldste innrømmet å ha slaktet dyrene, men hevdet i retten at det var hans rein.

Sjelden sak

Under rettsaken i Indre Finnmark tingrett forrige uke krevde aktor Ernst Pettersen seks måneders ubetinget fengsel for brødrene. Han ville også ha dem dømt til å betale 360.000 kroner i erstatning til reineierne.

- Tyveri av rein er alvorlig, og skal straffes med ubetinget fengsel. Det er viktig for reinnæringa at politiet tar slike saker på alvor. Men reintvyerisaker med så stort omfang er meget sjelden, sier aktor Pettersen.

Den første anmeldelsen av brødrene gikk ut på at de hadde stjålet 500 dyr.

Reinskinnskonfrotasjon

Politiet fant en rekke reinskinn hos brødrene, og meget spesielle politimetoder ble benyttet. Reinskinnene ble lagt utover gulvet i politigarasjen, og reineierne fikk lov til å prøve å identifisere dem i en reinskinnskonfrontasjon.

Forsvaret mente dette ikke var mulig.

- Det finnes 13.000 rein i området, fordelt på 166 eiere. Vi førte et vitne fra reindriftsnæringen som sa at det er umulig å identifisere enkeltrein ut fra skinnet, sier forsvarer Kjetil Nilsen, som representerer den yngste av brødrene.

Alta-politiet gikk videre med funnene på tiltaltes bopel. Det ble blant annet tatt DNA-prøver av kjøtt og skinn, i tillegg til hårprøver. Dette ble aldri framlagt som bevis i saken.

Slåss om beite

Lensmann Nils Henriksen, som innledet etterforskningen, ble senere erklært inhabil i saken, opplyser politimester i Vestfinnmark politidistrikt, Arild Aaserød.

- De tiltalte har kranglet med folk i fornærmedes distrikt i flere tiår. Forvaltningen av beiteområdene i Vest-Finnmark er blitt vanskeligere og vanskeligere, både på grunn av politiske grep, og på grunn av det svært høye reintallet. Reineierne må slåss om beitelandet, sier advokat Kjetil Nilsen.

Dom i saken faller den 17. mars.

REINSKINNSKONFRONTASJON: En av de stjålne reinskinnene slik reineierene ble presentert for dem. Forsvaret mener det er umulig å kjenne igjen en av 13.000 rein.