Brødrekamp om Libyas «trone»

General Moammar Kadhafi (59) har vært Libyas overhode i 32 år. Nå svirrer ryktene om hvem som skal overta etter den uforutsigbare lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den arabiske verden er det vanlig at både monarker og presidenter overlater makten til sine sønner. I Jordan, Syria og Marokko tok den unge trioen kong Abdullah, Bashar al-Assad og kong Mohammed over da fedrene døde. I Irak slåss Saddam Husseins sønner, Uday og Qusay, om å være først i arverekkefølgen i det mange frykter kan bli en blodig kamp.

Hvem Kadhafi?

Sjøl om Moammar Kadhafi ikke er mer enn 59 år, er spekulasjonene om hvem som skal overta roret i ørkenlandet satt i gang. Alle kandidatene har ikke uventet Kadhafi som etternavn .

 • Eldstesønnen Mohammed Kadhafi er leder av Libyas olympiske komité. Tidligere i år åpnet han en internasjonal handelsmesse hvor 30 europeiske bedrifter var involvert.
 • Saif el-Islam Kadhafi (29) er generalens nest eldste sønn. Saif får stadig flere offisielle representasjonsoppgaver. Han er leder av «Kadhafis internasjonale veldedighetsorganisasjon», og opererte som mekler i gisseldramaet på Filippinene i fjor. Saif går under kallenavnet «ingeniøren». Han har ved flere anledninger sagt at han «er under opplæring og følger i sin fars fotspor».
 • Al-Saadi Kadhafi (27) er sønn nummer tre. Han er president i Libyas fotballforbund, i tillegg til at han spiller på landslaget. Nylig var Saadi i Japan og oppfordret næringslivsledere til å investere i Libya. Saadi har nettopp giftet seg med datteren til generalen el-Khoweildi el-Hamidia, som er en nær venn av hans far. Saadi er militært utdannet, og utnevnt til general.

  27-åringen er også glad i kvinner og luksus, og skal ha vært en storforbruker av callgirls. For noen år siden mente Moammar Kadhafi at Saadi var en passende ektemann for Chelsea Clinton.

  Uten navn


  Når libyske aviser omtaler offisielle personer i sine spalter, skriver de bare personenes titler - uten navn. Det er bare lederen sjøl, Moammar Kadhafi, og hans tre eldste sønner som blir omtalt ved navn.

  - Dette er bare et av mange tegn som viser en leder som vil at en av sønnene skal overta etter ham, forteller den britiske Libya-eksperten Anthony Cordesman til AP.

  Kadhafi har også tre andre sønner, Al Moatassim, Hannibal og Khamees. Alle er tenåringer. Han har bare én datter, Ayesha. Hun gjorde seg bemerket da hun under et London-besøk gikk på talerstolen i Speakers' Corner i Hyde Park. Her holdt hun et langt innlegg hvor hun hyllet IRA.

FLANKEKAMP: Moammar Kadhafi flankert av sønnene Al-Saadi (t.v.) og Saif el-Islam.