<strong>STOR SORG:</strong> Nære pårørende bar i dag kista til den drepte trebarnsfaren Mohammed Javed ut av moskeen i Åkebergveien.  (Mennene på bildet har såvidt Dagbladet kjenner til ingen tilknytning til kriminelle miljøer).
STOR SORG: Nære pårørende bar i dag kista til den drepte trebarnsfaren Mohammed Javed ut av moskeen i Åkebergveien. (Mennene på bildet har såvidt Dagbladet kjenner til ingen tilknytning til kriminelle miljøer). Vis mer

Brødrene gråt og ba en siste bønn for «Jeddi» (28)

Familie og Young Guns-medlemmer følger kista fra Oslo til Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Rundt 150 personer deltok i dag på en muslimsk minnemarkering (Namaze Janaza) for den drepte trebarnsfaren Mohammed «Jeddi» Javed (28), i Central Jam-e-Mosque, World Islamic Mission i Åkebergveien i Oslo.

Gråt og klemte hverandre
Javed skal bisettes i Pakistan, men vennene som ikke har mulighet til å bli med dit fikk mulighet til å ta et siste farvel med 28-åringen i oslomoskeen. Kompisene som sto ham aller nærmest, omfavnet i dag Javeds familiemedlemmer som hadde møtt opp, og ingen kunne nå legge skjul på følelsene sine.

I 14-tida ble avdødes kiste båret inn i moskeen omkranset av det store følget sørgende. Inne i det fullstatte lokalet sto de norskpakistanske mennene med bøyd hode på rekke og rad i to etasjer mens imamen leste den korte bønnen om den avdødes siste reise. Mange gråt.

Etter Namaze Janaza ble kista båret ut til en ventende bil fra et begravelsesbyrå. Den kjørte i ettermiddag til Gardermoen sammen med en bilkortesje med sørgende.

- Det er mange som kommer til å ta det samme flyet som har kista ombord til Pakistan i morgen, forteller en venn til Dagbladet.no.

Nøkkelvitne (29) tok farvel
En stor andel av vennene som i dag var til stede er kjente skikkelser i miljøer rundt den kriminelle gjengen Young Guns. Blant dem var den 29 år gamle gjenglederen som unnslapp skytedramet på Haugerud og som nå er et av politiets nøkkelvitner.

Også han kan ha vært et mål for skytingen.

- Det sier seg selv at jeg har hatt bedre dager, sa den svært tyngede mannen til Dagbladet.no utenfor moskeen i ettermiddag.

Han ønsker foreløpig ikke å gå inn på detaljene rundt det gruoppvekkende drapet, da han trolig satt centimeter fra «Jeddi» idet skuddene falt inne i bilen.

Politiet holdt i dag nøye oppsikt med minnemarkeringen med flere enheter, men med bare én uniformert politibil stående utenfor moskeen, som ligger rett over gata for politihuset og fengselet på Grønland.

Skutt og etterlatt i brennende bil
Mohammed Javed, som var regnet som en av de mest sentrale lederne i Young Guns, ble i 19-tida mandag funnet skutt og drept i en brennende bil på en parkeringsplass i Haugerudveien i Oslo. Særlig måten gjerningsmannen forsøkte å slette sine spor på, har opprørt mange Young Guns-medlemmer.

- Det er den verste måten, ingen skal måtte avslutte livet på den måten, sier et gjengmedlem til Dagbladet.no.

Snaue tre timer seinere ble draps- og ransdømte Stig Millehaugen (39) pågrepet for drapet, på frigangshjemmet der han gjennomførte det som skulle vært slutten av soningen av en tidligere fengselsstraff.

Millehaugen (som skiftet navn til Bergquist i fjor) nekter for drapet, og antydet under fengslingsmøtet i Oslo tingrett i går at han er utsatt for et komplott.

- Dere i media må forfølge han derre [N.N.]! (29-åringen som overlevde, red. anm.). Det er han som sitter på sannheten, ropte Millehaugen til pressen i retten.

Politikilder hevder imidlertid overfor Dagbladet.no at drapsetterforskerne sitter på betydelige beviser mot siktede i tillegg til den nevnte 29-åringens vitnemål.

Ifølge Young Guns-medlemmene Dagbladet.no har vært i kontakt med de siste to dagene har det umiddelbare sinnet og frustrasjonen nå roet seg noe. Mens innstillingen på mandag og tirsdag var at de ansvarlige skulle tas av dage umiddelbart, er mange nå innstilt på at politiet skal få noe tid på seg til å løse drapssaken.

Men mange mener fremdeles at Millehaugen ikke utførte drapet på eget iniativ, og at det kan dreie seg om en form for bestillingsdrap mot «Jeddi», som hadde mange potensielle fiender i B-gjengen og andre kriminelle miljøer. I daggikk Ghulam Abbas (32), en antatt sentral person i B-gjengen, ut gjennom Dagbladet og gjorde det klart at han ikke har utlovet noen dusør for drapet på Young Guns-toppen.

<strong>DREPT:</strong> Mohammed Javed (28) hadde et langt kriminelt rulleblad, men var også familiemann med en stor omgangskrets i tillegg til Young Guns. Foto: PRIVAT
DREPT: Mohammed Javed (28) hadde et langt kriminelt rulleblad, men var også familiemann med en stor omgangskrets i tillegg til Young Guns. Foto: PRIVAT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer