Brødrene Saudis politiske antikvariat

Kongedømmet Saudi-Arabia skiftet mandag toppleder uten oppstyr. Men indre spenninger kan utløse et politisk jordskjelv med ringvirkninger verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdøde kong Fahd var eldre enn det kongeriket han arvet, og sammen gjennomlevde både konge og rike mange spenninger, motsetninger og endringer som kunne drive et menneske til vanvidd og legge et rike i grus.

FAHD VAR SØNN AV den legendariske ørkenkrigeren og religiøse fanatikeren Abdulaziz ibn Saud, som samlet det meste av den arabiske halvøya under seg og grunnla kongedømmet Saudi-Arabia i 1932.

Da Fadh så dagens lys i 1921, var faren bare en av flere stammehøvdinger, og den arabiske halvøya var en fattig utkant med få innbyggere i sanddynene, få skoler, knapt veier og enda færre sjukehus.

FAHD VAR EN AV 42 SØNNER som Abdulaziz fikk med sine 22 koner. Fadh og seks brødre var født av Hassa Bint Ahmad Sudeiri, angivelig farens foretrukne kone, og Sudeiri-klanen skulle seinere prege statsstyret etter farens død i 1953.

Kong Abdulaziz grunnla et enevelde i rein form, uten politiske institusjoner, uten nasjonalforsamling og uten regjering. Kongen tok alle avgjørelser og utpekte en undersått til å gjennomføre ordre sak for sak. Koranen og sverdet var loven. Fremdeles er regimet som hentet ut av et politisk antikvariat.

Sønnene Saud, Feisal, Khalid og Fadh fulgte hverandre som konger etter faren, mens de ble stadig eldre. Nå har den 82 år gamle halvbroren deres, Abdullah bin Abdul Aziz fra Rahid-klanen, tatt over. Imens har farens sønner forplantet seg med kaniners evne. Uten lov om arvefølge kan de ti- tolv tusen prinsene alle bli konge, og når ny konge og kronprins skal utpekes, må prinseflokken komme til enighet.

FUNNET AV OLJE snudde etter hvert opp ned på det fattige ørkenriket. Kong Abdulaziz, best kjent som Ibn Saud, fikk i 1950 en drøy million kroner i året i oljeinntekter. Tre år etterpå fikk han mer enn ti millioner kroner i uka, og ettersom statskassa var ørkenkrigerens egen lomme, ante han ikke hva han skulle gjøre med pengene.

Halvparten av Midtøstens kjeltringer strømmet til hans ultraortodokse islamske rike og tok med seg alle de laster som kongen avskydde.Sønnen Saud overtok da faren døde i 1953, men familien tvang ham til å overlate styret til kronprins Feisal i 1958 og til å abdisere i 1964. Etter et par kuppforsøk ble Feisal drept av en nevø i 1975, og etterfulgt av Khalid som døde i 1982.

 ØRKENKRIGER MED FAMILIE:  Ørkenkrigeren Abdulaziz ibn Saud fikk en stor familie etter hvert. Da man fant olje i hans ørkenrike, fikk han så mye penger at han ikke visste hva han skulle gjøre med dem. Luringer fra hele Midtøsten strømmet til hans rike og spredte synd og skam til kongens fortvilelse.
ØRKENKRIGER MED FAMILIE: Ørkenkrigeren Abdulaziz ibn Saud fikk en stor familie etter hvert. Da man fant olje i hans ørkenrike, fikk han så mye penger at han ikke visste hva han skulle gjøre med dem. Luringer fra hele Midtøsten strømmet til hans rike og spredte synd og skam til kongens fortvilelse. Vis mer

Utenforståendes kjennskap til Saudi-brødrenes liv er sterkt mangelfullt. Faren oppdro Fahd som beduin med kameler og jaktfalk. Da knapt noen saudier hadde vært utenfor landet, fikk Fahd 24 år gammel dra til San Francisco i USA i 1945 og delta da FN ble grunnlagt.

Han fikk smak for USA og Vesten, med ry som den mest USA-frelste av prinsene.

MED LOMMENE FULLE av penger viet Fahd sine yngre år til det søte liv. Levemannen dro fra bar til nattklubb og fra kvinne til kvinne verden over. Anekdoter vil ha det til at han betalte kona til en libanesisk forretningsmann 100 000 dollar i året for å være klar når han kom innom Beirut.

Han var kjent for å kunne spille bort én million dollar på ei helg i kasinoet i Monte Carlo.

«Han drakk skotsk whisky som en kamel,» het det seg, og dette mens alkohol var bannlyst i Saudi-Arabia. Han bestilte kaviar kilovis, og han kjente alle magedanserne i Beirut.

Men hans eldre bror Feisal, da kronprins, kalte ham til slutt hjem for refs og truet ham med å miste arveretten.

Lite er kjent om familielivet til Fahd, men han antas å ha hatt fire koner og åtte sønner, hvorav den ene døde i 1999.

FAHD BLE UTDANNINGSMINISTER i 1953, han begynte å bygge opp et moderne skoleverk, som etter hvert fikk universiteter og til og med universiteter for kvinner. I 1963 fikk han nøkkelposten som innenriksminister med ansvar for sikkerhet og orden. Han spilte en viktig rolle da prinsene fjernet Saud og innsatte Feisal. Det var gylne tider. Motorveier og biler erstattet stier og kameler nærmest over natta.

Da Feisal ble drept og Khalid overtok, ble Fahd kronprins i navnet, men hersker i gagnet.

PRINSENE LA SEG TIL overdådige vaner og privilegier. De fikk kongelige «stipender», reiste gratis med landets flyselskap verden over, bygde palasser hjemme og i utlandet, kjøpte båter og fly og skapte kork i havnene med importerte luksusvarer.

Fadh og hans følge kunne bruke 30 millioner kroner dagen under besøkene til hans palass i Marbella i Spania.

Hans angivelig stormannsgale og foretrukne sønn, Abdul Aziz, som fikk kjøre rundt på en Harley-Davidson-motorsykkel i farens palass, bygde sitt eget palass til en pris på rundt 30 milliarder kroner.

INNBYGGERNE NYTER SKATTEFRIHET og gratis velferd, mens fremmedarbeidere tar seg av alt hardt arbeid. Men svingende oljepris, inflasjon og befolkningsvekst har senket brutto nasjonalinntekt til en firedel av hva det var i 1981. Saudi-Arabia har snart ikke råd til både prinser og folk når begge stendene formerer seg så raskt.

Kong Abdullah, som i gagnet har hersket siden Fahd fikk hjerneslag i 1995, har vist tegn til å ville slå ned på prinsenes sløsing og vanvittige korrupsjon.

Han kunne tilbringe fritida i et telt i ørkenen med kamelmelk og dadler, når andre prinser satt på nattklubb i Beirut eller Marbella . Han har antydet forsiktige reformer, bedre styring med det ortodokse presteskapet og et mindre tett forhold til USA.

I 1986 TOK FAHD TITTELEN «vokteren av de to hellige moskeene», altså de i Mekka og Medina, mens landet forsøkte å komme til hektene etter sitt verste mareritt da 250 væpnede fanatikere stormet Stormoskeen i Mekka i 1979.

I 1992 innførte han en «grunnleggende lov om statsstyret» der de mannlige etterfølgerne av Abdulaziz er tronarvinger, Koranen er lov og innbyggerne «må lyde og bøye seg for» disse maktene.

Motsetningene i utenrikspolitikken er store. Under den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak støttet landet Irak og Saddam Hussein. Under den første Golfkrigen, etter invasjonen av Kuwait, var Saudi-Arabia base for USA i krigen mot Saddam.

I Afghanistan spilte landet på lag med USA og Pakistan om å kaste ut sovjeterne, men bygde i samme slengen opp Taliban og Osama bin Laden. I den tredje Golfkrigen, da Saddam ble styrtet av USA, prøvde landet å holde seg på armlengdes avstand og overlot til Kuwait å være USAs base.

Saudi-Arabia øste penger til PLO helt til Yassir Arafat støttet Saddam i den andre Golfkrigen. Men samtidig øste saudierne penger over Hamas på grunn av deres religiøse ortodoksi. På den måten undergravde de PLO.

Å tillate soldater fra USA på saudisk jord kostet kong Fahd dyrt, for igjen står statsfornuft mot den religiøse, pietistiske wahabismen.

Mot Iran og Irak er USA gode å ha, men på hjemmebane øker det faren for opprør. Og islamsk pietisme passer dårlig til prinsenes levevis.

Levemannen Fahd har fått en grav uten minnesmerke og uten navn, som skikken er. Han fikk ingenting ta med seg da han gikk.

LEVEMANN: Kong Fahd var en vestens man, som disse bildene viser. Han var den mest USA- vennlige av alle prinsene i Saudia-Arabia. Hans tette bånd til USA og Vest-Europa har splittet landet.