Brødrepar terrorsiktet: - Dette er veldig trist for meg

Faren ble oppringt av politiet i morges.

EKSTREME: Alle de tre pågrepne har tilknytning til det ekstreme islamistiske miljøet i Norge og den miljøet rundt den radikale islamistiske gruppen Profetens Ummah.
EKSTREME: Alle de tre pågrepne har tilknytning til det ekstreme islamistiske miljøet i Norge og den miljøet rundt den radikale islamistiske gruppen Profetens Ummah.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har pågrepet og siktet tre menn for å være med i - eller støtte en - terrororganisasjon.

To av de pågrepne er et brødrepar fra Bærum på 24 og 27 år. Begge er norske statsborgere født i det tidligere Jugoslavia. De ble pågrepet på samme adresse.

PST ber i første omgang om fire ukers varetektsfengsling for de tre.

- Har det ikke bra Dagbladet har snakket med faren til de siktede bærumsbrødrene.

- Politiet har informert meg om terrorsiktelsene. Jeg har det ikke så bra nå. Dette er veldig trist for meg, sier han til Dagbladet.

Faren forteller at det er snakk om uker siden siden han sist var i kontakt med sønnene.

- For to-tre uker siden kontaktet jeg politiet fordi jeg var bekymret for hva sønnene mine holder på med, sier faren.

Han mener sønnene er blitt hjernevasket, og frykter for deres framtid.

- Jeg er glad for at politiet har tatt affære i dag, sier han til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer, mener PST at brødrene har tilknytning til terrororganisasjonen ISIL. PST mener en av dem, sammen med den medsiktede norsk-somalieren, har vært i Syria og og har deltatt i kamphandliger. Brødreparet har venner og slekt fra Norge som har kjempet og mistet livet i Syria.

Alle tre har også tilknytning til det ekstreme islamistiske miljøet i Norge og den miljøet rundt den radikale islamistiske gruppen Profetens Ummah.

Sendte klær Den tredje siktede, en 29 år gammel norsk statsborger født i Somalia, skal ifølge PST ha vært sammen med den ene broren i Syria og deltatt i kamphandlinger. etter det Dagbladet erfarer også være siktet for å ha sendt klær til terrororganisasjonen ISIL.

29-åringen har frem til nå vært en ukjent figur i det norske islamistmiljøet. Han har aldri vært markant, får Dagbladet opplyst.

Pågripelsene kommer som følge av en skjult etterforskning utført av PST over lengre tid.

TILKNYTTET ISIL: To av de tre pågrepne skal være tilknyttet Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). 16. mai kunne Dagbladet avsløre en rekke nordmenns tilknytning til organisasjonen. En 22-åring fra Østlandet har selv lagt ut dette bildet på sin Facebook-profil. Bildet finnes også på flere etterretningsblogger. 22-åringen står helt til høyre i første rad. Ved siden av ham står Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki. Begge er kommandanter i terrorgruppa. 22-åringen er ikke blant de tre pågrepne i dag. Foto: Privat
TILKNYTTET ISIL: To av de tre pågrepne skal være tilknyttet Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). 16. mai kunne Dagbladet avsløre en rekke nordmenns tilknytning til organisasjonen. En 22-åring fra Østlandet har selv lagt ut dette bildet på sin Facebook-profil. Bildet finnes også på flere etterretningsblogger. 22-åringen står helt til høyre i første rad. Ved siden av ham står Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki. Begge er kommandanter i terrorgruppa. 22-åringen er ikke blant de tre pågrepne i dag. Foto: Privat Vis mer

29-åringen har fått oppnevnt advokat John Christian Elden som forsvarer.

-Jeg kan bekrefte at jeg fra PST har fått anmodning om å forsvare en 29-åring, og har påtatt meg oppdraget. Jeg har foreløpig ikke snakket med klienten og kan derfor ikke kommentere siktelsen, sier han til Dagbladet.no.

Brødreparet har ennå ikke fått oppnevnt forsvarere.

Aksjonerte i morges Dagbladet får bekreftet at de tre norske statsborgerne ble pågrepet på to forskjellige adresser tidlig i morges etter en nøye planlagt aksjon fra Politiets Sikkerhetstjenste (PST).

Avdelingsdirektør Jan Glent ledet aksjonen. Det skal første gang norske statsborgere skal være pågrepet i en så bredt anlagt aksjon for krigsvirksomhet i Syria.

I vinter ble en norsk statsborger i Fredrikstad, med pakistansk opprinnelse, møtt av politiet på Gardermoen da han kom tilbake fra Syria med skuddskader. Han ble behandlet på skehus under politiovervåkning. Mannen har etter det Dagbladet forstår forklart i flere politiavhør av han var i Syria som frivillig for Røde Kors søsterorganisasjon Røde Halvmåne. Også han skal være siktet.

Avkappede hoder «Det foreligger skjellig grunn til mistanke om at to av de siktede har deltatt som fremmedkrigere for "Den islamske staten i Irak og i Levanten" (ISIL) i Syria. De tre siktede ble pågrepet for å avverge ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL. PST anser og behandler ISIL som en terrororganisasjon etter norsk strafferett», skriver PST i en pressemelding.

Dagbladet kunne 16. mai avsløre at over 70 nordmenn og personer med tilknytning til Norge har kjempet mot Assad-regimet i Syria. Minst sju norske statsborgere eller personer med lovlig opphold i Norge skal ha blitt drept i Syria, etter at opprøret mot despoten Bashar al-Assad begynte - og flere ekstreme islamistiske grupper inntok Syria.

Dagbladet fikk da bekreftet at størsteparten av norsktilknyttede jihadister i Syria kjemper med den islamistiske terrorgruppa ISIL. Abu Abdurrahman er en kommandant i den islamistiske terrorgruppa ISIL, der han ifølge den anerkjente nyhetsbloggen Long War Journal har ledet flere forskjellige styrker. Han er en rekke ganger blitt avbildet mens han triumferende holder fram sine fienders avkappede hoder. Ved minst en anledning har han posert med avkappede hoder og en blodig kniv.
LES OGSÅ: Slik sniker islamistene seg under radaren (krever abb.)