Brodtkorb fikk ikke tilgang til sin egen hemmelige kundeliste

Måtte stole på hukommelsen da hun orienterte Erna.

FÅR IKKE SE EGNE KUNDELISTER: Statssekretær Julie Brodtkorb (H) har ikke fått tilgang til sine egne kundelister fra tida som administrende direktør i JKL Oslo. Hun måtte stole på husken da hun orienterte statsminister Erna Solberg (H) og regjeringsråd Nina Frisak, går det fram av dokument Dagbladet har fått innsyn i. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FÅR IKKE SE EGNE KUNDELISTER: Statssekretær Julie Brodtkorb (H) har ikke fått tilgang til sine egne kundelister fra tida som administrende direktør i JKL Oslo. Hun måtte stole på husken da hun orienterte statsminister Erna Solberg (H) og regjeringsråd Nina Frisak, går det fram av dokument Dagbladet har fått innsyn i. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har fått innsyn i en sladdet versjon av statssekretær Julie Brodtkorbs (H) hemmelige kundeliste fra hennes tid som administrerende direktør i PR-byrået JKL i Oslo. 

Av denne går det fram at JKL - i motsetning til First House i sin tilsvarende sak - ikke har bidratt i utformingen av lista.    

I Brodtkorbs orientering til statsministeren og regjeringsråden heter det: «Jeg har ikke fått tilgang til listene da jeg hadde sluttet i JKL 3 uker før jeg ble utnevnt som statssekretær. Jeg tror likevel jeg skal ha husket alle.»

First House samarbeidet Da landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) utarbeidet sin tilsvarende liste fra hennes tid som senionrådgiver i First House, skjedde det i samarbeid med PR-byrået. 

- Vi er ikke en part i regjeringens håndtering av kundelistene, men vi har, i samarbeid med Sylvi Listhaug, utarbeidet dem under den klare forutsetning at de var til statsrådens og departementets hjelp når habilitetsspørsmål skal vurderes, skrev administerende direktør Per Høiby i First House i en SMS til Dagbladet lørdag.

Landbruksdepartementet har imidlertid skrevet brev til Listhaugs tidligere arbeidsgiver First House og bedt om PR-byråets samtykke til å offentliggjøre listene. Departementet er anmodet om, og derfor lovpålagt, å fremme forespøreslen overfor First House av avisa Dagens Næringsliv, går det fram av brevet. 

First House har sagt at de vil ta stilling til saken onsdag eller torsdag denne uken.

Statsminister Erna Solberg (H) har også bedt lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet om at det gjøres «en nærmere vurdering av adgangen til å unnta slike kundelister fra offentlighet», skriver Dagens Næringsliv i dag. Henvendelsen er fremmet i et brev fra statssekretær Lars Øy (H) ved Statsministerens kontor (SMK). 

Jobbet for Ruter og Innovasjon Norge JKL Group er et nordisk PR-byrå. JKL har kontorer i Stockholm, Oslo, København, Helsinki, Gøteborg og Brussel.

Administrende direktør Kjersti Oppen i JKL Oslo vil ikke kommentere saken, men viser til konsernets øverste leder, administrerende direktør for JKL Group Maria Grimberg. Hun opplyser at Brodtkorb kontaktet selskapet og ba om lov til å orientere regjeringsråden og statsministeren om sine personlige kunder.

- Dette har vi bevilget, under forutsetning at denne informasjonen, som er begrenset til kundenavn, håndteres konfidensielt av Statsministerens kontor. Vi forutsetter at det skjer, skriver Grimberg i en e-post til Dagbladet. 

KUNDELISTA: Her er en sladdet versjon av Julie Brodtkorbs kundeliste, som Dagbladet har fått innsyn i. Her går det fram at JKL, i motsetning til First House, ikke har bidratt til utarbeidelsen av lista. Skjermdump: Dagbladet
KUNDELISTA: Her er en sladdet versjon av Julie Brodtkorbs kundeliste, som Dagbladet har fått innsyn i. Her går det fram at JKL, i motsetning til First House, ikke har bidratt til utarbeidelsen av lista. Skjermdump: Dagbladet Vis mer

- Iføge JKLs policy snakker vi ikke om våre kunder eller om hvem som er våre kunder. Samtlige medarbeidere omfattes av konfidensialitetsavtaler, som gjelder også etter at ansettelsesforholdet er opphørt. Medarbeidere som har forlatt selskapet, har av naturlig årsaker ikke lenger tilgang til selskapets materiale, fortsetter hun. 

Av den sladdete kundelista Dagbladet har fått innsyn i, går det fram at Brodtkorb har hatt Ruter og Innovasjon Norge som kunder. Innsynet er innvilget fordi disse kundene allerede er omtalt.

Blant annet har Aftenposten skrevet at Brodtkorb, som har sittet i Oslo bystyre for Høyre, har sagt seg inhabil to ganger i nåværende bystyreperiode - i én sak som omhandlet Ruter og én sak som omhandlet Innovasjon Norge.

Samme avis skriver i dag at Brodtkorb, da hun hun i mai søkte om permisjon fra vervet som politiker i Oslo bystyre, skrev følgende i et brev til ordfører Fabian Stang (H): 

- Både konsernet og jeg opplever det likevel vanskelig å skulle forsvare at ingen andre enn meg selv kan gå god for min etterrettelighet, siden kundelistene ikke er offentlig tilgjengelig.