Brøl fra bøndene, taust fra Listhaug

Til tross for låvebrenning, traktorkolonner og krav om en ny runde i landbruksforhandlingene: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) ser foreløpig ikke ut til å la seg rokke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ettermiddag var det ikke kommet noen signaler fra Listhaug om at hun er villig til å legge mer på bordet for å komme bøndene i møte. Trass i flere forsøk lyktes det ikke NTB å komme i kontakt med landbruksministeren.

Bondeorganisasjonene valgte tirsdag å bryte landbruksforhandlingene fordi de mener tilbudet fra staten er altfor dårlig. Regjeringens tilbyr bøndene en økning på 150 millioner kroner fra i fjor, noe som bare er en tidel av bøndenes krav til ny landbruksavtale.

«Når bonden er dau» Onsdag sto sinnene i kok hos landets bønder. Bønder i Trøndelag tente varder, holdt appeller og kjørte i traktorkolonne, blant annet på E6, for å markere sin misnøye med landbruksforhandlingene. I Nome i Telemark tente bøndene på en låve i en ulovlig aksjon mot statens tilbud i landbruksoppgjøret.

- Her symboliserer vi hva som skjer med Listhaugs landbrukspolitikk. Her går norsk landbruk opp i røyk, sier leder i det lokale bondelaget, Kjell Sølverød til NRK.

I Buskerud tente bondelaget bål og plasserte bannere med påskriften «Når bonden er dau, jubler Listhaug» langs E134 ved Hokksund.

Norges Bondelag har planer for ytterligere, landsomfattende protester de neste dagene og utelukker ikke at videre aksjoner kan ramme forbrukere.

- Vi justerer og finpusser nå, sier leder Nils T. Bjørke til NTB.

Stengt dør Uten et nytt tilbud vil verken Bondelaget eller Norsk Bonde- og Småbrukarlag gå tilbake til jordbruksforhandlingene, der døra ifølge Listhaug står vidåpen. Det avfeier imidlertid leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke som ren retorikk.

- Hvis hun ikke vil legge mer på bordet, har hun i realiteten stengt døra, sier han til NTB.

Ann Merete Furuberg i Småbrukarlaget mener at hele innretningen av avtalen må endres.

- Mange av mine medlemmer vil gå i minus, mens noen få som driver stort, vil få opp mot en million i økte tilskudd, sier Furuberg til NTB.

Press fra støttepartiene Regjeringens støttepartier fortsatte onsdag å legge press på Listhaug og bondeorganisasjonene for å få dem tilbake til forhandlingsbordet.

- Vi har en klar forventning om at partene setter seg ned og forhandler en runde til. Det er viktig både for bønder, industrien og forbrukerne, sier landbrukspolitisk talskvinne i KrF, Lise Henriette Hjemdal, til NTB.

Det innebærer at begge parter må være villige til å revurdere sine posisjoner, fremholder hun.

Onsdag ettermiddag var det klart for et møte med regjeringspartiene om landbruksforhandlingene, men Hjemdal vil ikke si om Listhaug har kommet med signaler om at hun er villig til å endre på tilbudet til bøndene.

Venstre gjorde det onsdag klart at regjeringen ikke uten videre kan regne med deres støtte i konflikten med bøndene.

- Lite realistisk Landbruksanalytiker Christian Smedshaug i AgriAnalyse, et fagmiljø for landbruket, mener at avtalen som landbruksminister Sylvi Listhaug har lagt fram innebærer de største endringene for norsk landbruk siden 1950, blant annet ved å legge opp til den største industrialiseringen i norsk husdyrhold noensinne.

Men avtalen forutsetter samtidig at færre bønder skal produsere mer, noe Smedshaug mener er lite realistisk.

- Det er vanskelig å se at det vil være mulig å få mer ut av mindre, sier han til NTB. I stedet kan produksjonen av både gress og korn falle dramatisk, tror han.

Smedshaug mener det vil være klokt av Listhaug å gå i dialog med Venstre og Kristelig Folkeparti samt Arbeiderpartiet om de store linjene i landbrukspolitikken.

- Landbruket er for viktig til å endres hvert fjerde år, sier han. (©NTB)