Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brølte «du lyver!» til Obama under skjebnetale

Drama i Kongressen i natt.

SKJEBNETALE: President Obama holdt i natt sin tale om helsereformen til kongressen. Talen til en dypt splittet befolkning blir beskrevet som en av hans viktigste I bakgrunnen står visepresident Joe Biden og demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi. Foto: Scanpix/EPA/JASON REED / POOL
SKJEBNETALE: President Obama holdt i natt sin tale om helsereformen til kongressen. Talen til en dypt splittet befolkning blir beskrevet som en av hans viktigste I bakgrunnen står visepresident Joe Biden og demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi. Foto: Scanpix/EPA/JASON REED / POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Republikaneren Joe Wilson «lot følelsene ta overhånd», og brølte i natt «du lyver!» til Barack Obama, under det som kalles en av presidentens viktigste taler noensinne.

Presidenten pauset talen om helsereformen; kongressen buet og visepresident Joe Biden samt flertallsleder Nancy Pelosi måpte i bakgrunnen.

Bakgrunnen for Sør-Carolina-representant Wilsons plutselige utbrudd var Obamas uttalelse om at den nye helsereformen ikke ville omfatte illegale innvandrere.

Legger seg flat
Stabssjef i Det hvite hus, Rahm Emanuel, tok affære. Han spaserte bort til republikanerne Roy Blunt og Paul Ryan, og anmodet dem om å sørge for at Wilson ba om unnskyldning, skriver Washington Post.

- Dette har aldri før hendt en president, sa Emanuel ifølge avisa.

Nå legger Wilson seg meget paddeflat, og har ringt Det hvite hus for å be om forladelse.

- Jeg lot følelsene ta overhånd i kveld. Selv om jeg er uenig i presidentens uttalelser, så var kommentaren upassende og beklagelig. Jeg vil uttrykke min dypeste unnskyldning til presidenten for denne mangelen på høflighet, sier Wilson ifølge CNN.

Hjertesak
Målet for talen, som mange på forhånd spådde ville definere presidentskapet, er å få gjennomslag for den omstridte helsereformen.

At alle amerikanere skal omfattes av en helseforsikring har vært en av Obamas hovedsaker siden han tiltrådte som president. Problemet er at saken har ført til dyp og bitter splittelse innen befolkningen og politikken.

Uenigheten om helsereformen dreier seg blant annet om å innføre et offentlig tilbud, et forsikringstilbud drevet av myndighetene som skal konkurrere med helseforsikringsselskapene.

Obama avfeide kritikken om at de private foretakene vil bli presset ut av myndighetene.

- La meg si dette klart: Det vil bare være et alternativ for dem uten helseforsikring. Ingen blir tvunget til å velge det, og det vil ikke berøre dere som allerede har forsikring, sa Obama ifølge CNN.

- Folk vil dø
Obama advarte om at amerikanere ville dø dersom reformen ikke ble vedtatt. Han frykter at mange vil miste helseforsikringen når de er sjuke og trenger den mest, og brukte flere eksempler fra dagens system.

- En mann fra Illinois mistet forsikringsdekningen samtidig som han fikk behandling med cellegift, fordi selskapet fant ut at han ikke hadde fortalt om gallestein som han ikke engang visste at han hadde. De forsinket behandlingen, og på grunn av det døde han, fortalte Obama. Han slo fast at ingen bør behandles slik i USA, noe som fikk bevegede kongressmedlemmer til å reise seg og applaudere, skriver NTB.

- Tiden for krangling er over, sa Obama, og minnet om at mange amerikanerne som ikke har helseforsikring bare befinner seg én sykdom eller ulykke unna personlig konkurs, skriver NTB.

- Dersom amerikanere ikke finner en dekning de har råd til, så vil vi gi deg et valg. Dette er et grunnleggende prinsipp jeg ikke vil gi meg på. Og jeg vil sørge for at det ikke vil stå noen byråkrat fra myndighetene eller forsikringsselskapene mellom deg og hjelpen, sa Obama.

To av tre støtter
Han advarte om at han ikke vil kaste bort tid på politiske motstandere som har konkludert med at det er bedre å stanse helsereformen, enn å forsøke å forbedre den.

- Jeg er ikke den første presidenten som tar opp denne saken. Men jeg er fast bestemt på å bli den siste, sa Obama, og slo tilbake mot republikanerne.

CNN melder at talen ble godt mottatt av seere. I en spørreundersøkelse utført av tv-kanalen sier to av tre seere at de støtter presidentens planer. De fleste som fulgte talen var imidlertid demokrater, ifølge undersøkelsen.

- DU LYVER! Repulikanernes representant Joe Wilson fra Sør-Carolina ropte "du lyver!" til presidenten og avbrøt talen. Foto:  REUTERS/Jim Young/Scanpix
- DU LYVER! Repulikanernes representant Joe Wilson fra Sør-Carolina ropte "du lyver!" til presidenten og avbrøt talen. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling