Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brøndbo-byggeprosjekt rett ved rasstedet

Eksperter skal avklare om det kan være en sammenheng mellom gravearbeidet og flodbølgen.

HYTTEBYGGER: Bjarne Brøndbo er involvert i et hytteprosjekt, rett ved stedet der det i går gikk et ras som førte til en flodbølge på Statland.

Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HYTTEBYGGER: Bjarne Brøndbo er involvert i et hytteprosjekt, rett ved stedet der det i går gikk et ras som førte til en flodbølge på Statland. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATLAND (Dagbladet): DDE-vokalist Bjarne Brøndbo er involvert i et byggeprosjekt på Statland, like ved stedet der det i går ettermiddag gikk et ras som førte til at en flodbølge slo innover ei kai og medførte store ødeleggelser.

- Det viktigste er å finne ut og få en kartlegging av situasjonen, sier Bjarne Brøndbo til Dagbladet.

Han bekrefter at han har investert i byggeprosjektet Statland Brygge, som ligger like i nærheten av stedet hvor en undersjøisk utglidning skal ha skjedd og forårsaket en stor flodbølge i Statland.

Da Dagbladet snakket med ordører Steinar Lyngstad for kort tid siden, var han opptatt av å finne ut om det er en sammenheng mellom gravearbeider i forbindelse med Statland Brygge, og den undersjøiske utglidningen.

- Da må du snakke med den som står for gravearbeidene, eller aller helst geoteknikere, sier Brøndbo til Dagbladet.

- Stort prosjekt Han peker på at det ble gjort omfattende geotekniske undersøkelser før prosjektet ble satt i gang.
Brøndbo sier at byggeprosjektet ikke har blitt skadet av flodbølgen.

- Det er ikke skjedd noe på det området som vi bygger på, sier Brøndbo.

Han sier at det dreier seg om et ganske stort prosjekt, hvor han er en av flere investorer, og dessuten sitter i styret.

- Det er investert flere titalls millioner, sier han.
- Grundige undersøkelser Ordfører Steinar Lyngstad sa tidligere i dag til Dagbladet at det var gjort grundige undersøkelser i forkant av anleggsarbeidene i tilknytning til Statland Brygge.

- Det var oppgitt å være trygt, sa han til Dagbladet.

Bjarne Brøndbo satt i bilen da Dagbladet snakket med ham i dag, og hadde ingen umiddelbare planer om å dra til Statland, hvor han også har et fritidshus som ikke skal være skadet.

Ukjent for politiet Operasjonsleder Johnny Olsen i Nord-Trøndelag politidistrikt sier til Dagbladet at de har ingen formening om at det skal være noen sammenheng mellom raset og det pågående byggeprosjektet på Statland.

- Det har vi ikke hørt noe om. Vi vet at det er et byggeprosjekt på gang på Statland, for det er blitt nevnt som en ren faktaopplysning, men at dette skal ha noe med raset å gjøre har vi ingen formening om, sier Olsen til Dagbladet.

Han forteller at både geologer og geoteknikere fortsatt er ved rasstedet og undersøker og forsøker å kartlegge hva som kan ha vært årsaken til raset.

- Må ha mer informasjon Geotekniker Stein-Are Strand i NVE vil ikke si noe om hva som kan ha forårsaket flodbølgen. Han understreker også at de fortsatt er usikre på om det faktisk var et undersjøisk ras som forårsaket det hele.

- Vi må ha mer informasjon for å finne årsaken. Fokuset frem til nå har vært sikkerhet, sier han.

På spørsmål om det kan ha vært gravearbeid ved nye Statland Brygge som har forårsaket flodbølgen, svarer Strand at en ikke kan utelukke noe.

- Hva skal til for å utløse et slikt ras?

- Det er vanskelig å si. Noen steder kan det være dårlig grunn og det kan gjøre at det lettere raser, siar han.

Havbunnen mellom Otterøya og Statland skannes nå av kystvakten. Disse bildene blir klare i løpet av torsdag ettermiddag. En skal så sammenligne disse bildene med tilsvarende bilder fra 2011. Midt på fjorden er det 400 meter dypt.

UTLØST AV RAS: Foreløpig teori er at flodbølgen ble forårsaket av et undersjøisk ras, opplyser Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding. Foto: Håvard Zeiner
UTLØST AV RAS: Foreløpig teori er at flodbølgen ble forårsaket av et undersjøisk ras, opplyser Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding. Foto: Håvard Zeiner Vis mer
Hele Norges coronakart