Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brønnøysundregistrene fant 20 «revisorbekreftelser» avgitt av avskiltet revisor

Brønnøysundregistrene har funnet 20 falske revisorbekreftelser

Omfattende gransking, etter at Dagbladet avslørte falske revisorerklæringer.

I VIRKSOMHET: Svein V. Korsgården sendte inn en rekke revisorbekreftelser - 15 år etter at han mistet revisorgodkjenningen. Foto: Lars Eivind Bones
I VIRKSOMHET: Svein V. Korsgården sendte inn en rekke revisorbekreftelser - 15 år etter at han mistet revisorgodkjenningen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre falske revisorerklæringer som Dagbladet avslørte for ei uke siden var alle skrevet av den samme, avskiltede revisoren, Svein V. Korsgården. De var skrevet i 2014 og 2015, og bekreftet verdiene i tre nystiftede aksjeselskaper.

Dagbladet oppdaget de falske bekreftelsene under arbeidet med en dokumentar som ble publisert forrige helg.

Nå viser det seg at dette bare er toppen av et isfjell.

Etter at Dagbladet gjorde Brønnøysundregistrene oppmerksom på saken, er det nå funnet til sammen 20 «revisorbekreftelser» avgitt av Korsgården - som ble avskiltet som revisor allerede i 2000.

Dramatiske følger

For de 15 av disse selskapene som fortsatt er aktive, kan avsløringen få dramatiske følger.

- Disse selskapene blir nå pålagt å sende inn ny bekreftelse, sier avdelingsdirektør Lise A. Dahl Karlsen i Brønnøysundregistrene.

Dermed må selskapene finne en ny instans som vil gå god for at aksjekapitalen faktisk er innbetalt - og som er autorisert til å gjøre det: Altså en revisor, regnskapsfører, finansinstitusjon eller advokat.

- Hva skjer hvis de ikke greier å finne noen med autorisasjon som er villig til å bekrefte dette?

- Det vil bli tatt inn en opplysning i registeret og på firmaattesten om at innbetalingen av aksjeinnskuddet ikke er bekreftet. Dersom Foretaksregisteret ikke mottar ny bekreftelse, vil det bli vurdert om foretaket skal ilegges tvangsmulkt.

Av de øvrige fem selskapene er fire slettet, mens ett er i ferd med å bli tvangsoppløst.

«REVISORS BEKREFTELSE»: Denne «revisorbekreftelsen» skrev Svein V. Korsgården 15 år etter at han i 2000 mistet sin godkjennelse som revisor. Den kan bestilles i Brønnøysundregistrene for 241 kroner.
«REVISORS BEKREFTELSE»: Denne «revisorbekreftelsen» skrev Svein V. Korsgården 15 år etter at han i 2000 mistet sin godkjennelse som revisor. Den kan bestilles i Brønnøysundregistrene for 241 kroner. Vis mer

Full gjennomgang

Brønnøysundregistrene opplyser at de har satt i gang en full gjennomgang i samarbeid med Finanstilsynet. Målet er å avdekke om det ligger falske revisorerklæringer fra andre enn Korsgården i registerets arkiver.

- Vi vil samarbeide med Finanstilsynet i den videre oppfølging og fortsetter arbeidet med å kartlegge omfang når det gjelder falske revisorbekreftelser, sier avdelingsdirektør Dahl Karlsen.

Utover kartleggingen, innførte Brønnøysundregistrene 2. mai i år en maskinell kontroll av denne typen meldinger, som blant annet skal hindre at noen sender inn revisorerklæringer uten å være godkjent som revisor.

- Ingen reell kontroll

Blant annet Revisorforeningen har reagert kraftig på Dagbladets avsløring av de falske revisorbekreftelsene, og mener at falske erklæringer i prinsippet har blitt «hvitvasket» i Brønnøysundregistrene».

Foreningens administrerende direktør Per Hanstad ga også uttrykk for at det ikke er noen reell kontroll med innsendte årsregnskap, etter at revisorplikten i 2011 bortfalt for små selskaper.

- Dette er et stort problem og en potensiell bombe under Brønnøysundregistrenes omdømme og den allmenne tillit til registrene, sa Hanstad til Dagbladet.

Han slo fast at «revisorbekreftelser» av verdiene i nystiftede selskaper gir en falsk trygghet når de er skrevet av noen som ikke er revisor.

Det var nettopp det som skjedde i selskapet Aktiv Prosjektledelse - som ble stiftet med en av de tre falske revisorbekreftelsene som Dagbladet oppdaget.

- Kontinuerlige forbedringer

Aktiv Prosjektledelse er et av fire selskaper Dagbladet omtalte i en dokumentarartikkel forrige lørdag. Etter at Svein V. Korsgården jekket opp verdiene i 2014-regnskapet så selskapet virket solid, ble Aktiv Prosjektledelse solgt flere ganger. Under seinere eiere ble selskapets tilsynelatende kredittverdighet brukt til å hente ut byggevarer som aldri ble betalt. Korsgården benekter ethvert kjennskap til at det fantes slike planer.

- Uten å kommentere denne konkrete saken, kan vi ikke sikre oss mot alle forsøk på forfalskning og kriminelle handlinger. Vi gjennomfører kontinuerlig forbedringer i løsningene våre, sier avdelingsdirektør Lise A. Dahl Karlsen til Dagbladet.

Karlsen viser til den nye kontrollen Brønnøysundregistrene innførte i mai, hvor det nå kontrolleres at revisorer har autorisasjon når de bekrefter innbetaling av aksjekapitalen.

I et innlegg i Dagbladet i dag skriver hun også at Brønnøysundregistrene reagerer sterkt på Revisorforeningens påstander om «hvitvasking» av mangelfulle dokumenter. Samtidig skriver hun at det er virksomhetene har selv ansvaret for at opplysningene er riktige.

- Vi skal bare foreta en formalkontroll av de innsendte årsregnskapene, skriver hun.

- Under radaren

Feilaktige revisorerklæringer kan være med på å gi selskaper som egentlig ikke har midler et skinn av soliditet, som for eksempel kan brukes til å handle varer på kreditt.

- Dette problemet har gått under radaren, sier Thomas Christian Wangen, bobestyrer i tvangsoppløsningsboet til Aktiv Prosjektledelse.

Han synes det er ille å tenke på at kreditorene i selskapet kunne vært spart for sine tap på til sammen 3,8 millioner kroner. Aktiv Prosjektledelse gikk konkurs i november i fjor.

- Kreditorene har tapt 3,8 millioner kroner i et selskap som overhodet ikke hadde virksomhet, sier Wangen. Han finner det sannsynlig at selskapet ble brukt til kredittbedragerier - altså å hente ut varer uten å ha til hensikt å betale, og vil politianmelde saken til Øst politidistrikt.

- Det er et betydelig samfunnsproblem, og kan bli katastrofalt for de selskapene som rammes, sier Wangen.

Dagbladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med Svein Vidar Korsgården i forbindelse med denne saken. Han har tidligere gitt uttrykk overfor Dagbladet at han ikke har gjort noe galt i tilknytning til selskapene Dagbladet har omtalt.