Bror drept - to dømt for IS-støtte

Nå er to av brødrene fra Bærum siktet og etterlyst for drapet på Mortensrud.

ETTERLYST: Brødrene Valon Abdyli og Visar Abdyli. Foto: Politiet.
ETTERLYST: Brødrene Valon Abdyli og Visar Abdyli. Foto: Politiet. Vis mer
Publisert

Begge brødrene som er siktet og etterlyst for drapet på Mortensrud, er tidligere dømt for terrorvirksomhet og støtte til IS (Den islamske stat).

I dommen fra Oslo tingrett i 2015 går det også fram at eldstebror Valon Avdyli (nå 35 år) «sverget troskap til terrororganisasjonen Den islamske stat Irak og Levanten (ISIL) og deretter tjenestegjorde med våpen for ISIL på forskjellige steder i Syria».

Ifølge dommen var den yngste av de to drapsetterlyste brødrene, Visar Avdyli (nå 32 år) ikke i kamper i Syria.

Både han og broren Vidal ble i samme rettssak dømt for terrorstøtte og for å skaffe krigsutstyr til IS hjemmefra.

Familieadresse

Begge hadde samme familieadresse i Bærum under rettssaken.

En tredje bror, Egzon Avdyli, ble drept i Syria i 2014.

Brødrene ble blant annet dømt for å ha samlet utstyr som skulle sendes til broren Egzon i Syria.

Valon Abdyli var i Syria i 2012, og bestemte seg for å dra tilbake i IS/ISILs tjeneste.

I tillegg til et «troskapsløfte» i mai 2013, er han dømt for «deltakelse i en terrororganisasjon» fra 21. juni 2013 til 27. mai 2014.

Våpendeler

Datoene for «deltakelse» i IS både i tiltalen og dommen henger sammen slik:

21. juni 2013 startet han «tjenestegjøring med våpen» for IS/ISIL forskjellige steder i Syria.

29. januar 2014, etter et halvt år i krigshandlinger, fikk han tillatelse til å reise til Norge under forutsetning at han kom tilbake.

27. mai 2014 ble han pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter å ha forberedt ny aktiv tjeneste i Syria ved blant annet å anskaffe militært utstyr.

I lange lister med beslag hos brødrene foran denne rettssaken. inngikk blant annet våpendeler, våpenlys, siktemidler til våpen og kamuflasjeklær.

ETTERLYST: Politiadvokat Børge Enoksen mener det er helt nødvendig å gå ut med navn og bilde på de siktede i Mortensrud-drapet. Video: NTB Vis mer

Forlot landet

Brødrene er nå siktet for å ha drept 20 år gamle Hamse Hashi Adan. Han ble skutt utenfor Lofsrud skole på Mortensrud i Oslo kvelden 7. oktober. Han døde seinere av skadene.

To dager seinere skal brødrene ha forlatt landet med et fly fra Gardermoen til Pristina i Kosovo. På dette tidspunktet var de ikke på politiets radar i forbindelse med denne saken.

Etter en omfattende etterforskning har politiet nå siktet de to brødrene. Politiet mener at det var de som gjennomførte drapet på Adan.

Politiadvokat Børge Enoksen sier til Dagbladet onsdag ettermiddag at politiet har god tro på at brødrene blir pågrepet og utlevert til Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer