Broren avslører at Neil Armstrong løy om sin berømte måne-tale

I ny dokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Neil Armstrong skrev historie da han 21. juli 1969 ble første menneske til å gå på månen.

Bare timer etter at månelandingen, fikk flere millioner mennesker høre hans ikoniske replikk; «That's one small step for man, one giant leap for mankind», som nesten er like berømt som selve månelandingen med Apollo 11.

Nå sår imidlertid den nye BBC-dokumentaren «Neil Armstrong: First Man on the Moon» tvil om Armstrongs verdenskjente måne-replikk, ifølge Daily Mail.

- Så talen flere måneder før
Dokumentaren hevder nemlig at astronautens historiske ord var nøye planlagt, og ikke noe han kom på bare få timer etter månelandingen, slik han påstod selv.

For mens Neil Armstrong, fram til sin død i slutten av august, hardnakket hevdet at replikken var spontan og ikke planlagt, sier broren Dean noe annet.

I et intervju tre måneder etter astronaut-brorens død, forteller Dean at Neil viste ham skriftlige notater av månelandings-talen flere måneder før Apollo-lanseringen, skriver Daily Mail.

Notatene skal ha inneholdt de legendariske ordene; «That's one small step for a man, one giant leap for mankind».

- Han lurte på hva jeg syntes om det, og jeg sa at det var fantastisk. Han sa: «Jeg trodde du kom til å like det, men jeg ville at du skulle lese det», sier Dean Armstrong i dokumentaren, ifølge Daily Mail.

Nå spekuleres det derfor i om astronauten hadde øvd inn setningen på forhånd, til tross for at han alltid har nektet for dette.

Skulle si «a man» Men det er ikke første gang Armstrongs legendariske frase legges under lupen. Flere ganger har replikken vært diskutert, hyppigst fordi det manglet en «a» i setningen.

For mens en hel verden hørte Armstrong si «That's one small step for man, one giant leap for mankind», har han hele tiden selv hevdet at han sa «That's one small step for A man, one giant leap for mankind».

Selv har han forklart den manglende «a»-en med at den har blitt forstyrret av statisk elektrisitet og derfor ikke hørtes.

Dean Armstrong forteller at han, etter å ha sett brorens tale, rettet opp setningen til å si «a man». Dermed kan det virke som Neil virkelig hadde planer om å si «That's one small step for a man, one giant leap for mankind».

Analyserte omdiskutert «a» I 1999 innrømmet Neil Armstrong imidlertid selv at heller ikke han greide å høre «a»-en i opptakene fra hendelsen, og mente den kanskje hadde blitt borte i overføringen.

I 2006 fant dataanalyser bevis på at Armstrong hadde sagt «a man». Dataprogrammereren Peter Shann Ford undersøkte nemlig lydbølger av opptaket og fant en bølge som kunne være den manglende «a»-en.

NASA har også stått støtt ved Armstrong:

- Hvis Neil Armstrong sier det var en «a», så var det helt sikkert det, sa NASA-talsmann Michael Cabbage i forkant av Apollo 11-oppdragets 40-årsjubileum i 2009.

Regissøren bak BBC-dokumentaren, Christopher Riley, tror Neil Armstrong på forhånd sa at han ikke visste hva han skulle si under månelandingen, for å unngå forstyrrelser og innspill.