Knut Hansens bror (64) ble liggende død i halvannet døgn:

Broren døde - fikk ikke hjelp

Knut Hansen fra Finnmark reagerer sterkt etter at kommunen nektet å hjelpe da deres bror Børre døde nyttårsaften. Først halvannet døgn senere ble han hentet av et begravelsesbyrå.

REAGERER: Trond Hansen (64) fikk ingen hjelp av kommunen da han fant tvillingbroren død på nyttårsaften. Først halvannet døgn etter fikk han organisert henting via et begravelsesbyrå. Deres bror Knut Hansen (bildet) uttaler seg på vegne av familien. Foto: Privat
REAGERER: Trond Hansen (64) fikk ingen hjelp av kommunen da han fant tvillingbroren død på nyttårsaften. Først halvannet døgn etter fikk han organisert henting via et begravelsesbyrå. Deres bror Knut Hansen (bildet) uttaler seg på vegne av familien. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Da 64 år gamle Børre Hansen fra Rolvsøya utenfor Finnmarkskysten ble funnet død av tvillingbroren Trond nyttårsaften, fikk ikke Trond hjelp til å hente broren sin.

Mens han sørget over tapet etter broren måtte han selv organisere transport med begravelsesbyrå, og fikk angivelig fire kontrabeskjeder fra kommunens helsetjenester om at de skulle sende leger for å hente ham.

Det var Finnmark Dagblad som først omtalte saken. Bror Knut Hansen uttaler seg i media på vegne av familien.

Les hva Måsøy kommune svarer lenger nede i saken.

Var syk fra før

Hans to brødre bodde begge på øya. Børre var syk fra før, og i nitida på morgenen nyttårsaften dro Trond innom for å se til ham.

Her fant Trond broren død i stolen. Dørene i avdøde Børres hus var ulåste.

- Trond var i kontakt med en turnuskandidat i kommunen, og de ble enige om at legen skulle komme, og Børre skulle hentes, sier Knut Hansen.

Etter hvert fikk Hansen en kontrabeskjed over telefon fra kommuneoverlegen, som han sier hadde fått beskjed fra høyere hold om at broren ikke skulle hentes.

- Kontrabeskjeden gjentok seg i fire vendinger. Det ene øyeblikket ringer legen og sier at de kommer, og så kom beskjeden om at de ikke gjorde det, sier han.

Belastende

Han beskriver saken som svært belastende for Trond, som nettopp hadde funnet broren sin død.

- Han burde vært skånet for dette. Han sov ikke i fem minutter en gang i tida som gikk, da han tenkte på den stakkars broren vår som satt død i sin egen stue. Det var en trasig affære, sier Knut.

Klokka rakk å bli seks på ettermiddagen dagen derpå da et begravelsesbyrå til slutt fikk hentet Børre.

- Han får ingen hjelp, og må administrere alt selv. Han sitter der med sin døde bror, som ingen vil hente, og får fire kontrabeskjeder, sier han, og legger til:

- Dette er ikke bra.

Fikk beklagelse

Knut forteller at både han og bror Trond som fant Børre har fått en beklagelse fra kommuneoverlegen over telefon.

- De hadde tenkt over saken, og mente det ikke burde bli håndtert på denne måten. Det setter jeg pris på, sier han.

Han understreker også at han har forståelse for at øya ligger grisgrendt til, og at det kan ta tid å organisere.

- Vi kan ikke forvente å få den samme servicen du får i sentrale strøk til alle døgnets tider. Men en viss verdighet forventer vi likevel å bli behandlet med, sier han.

- Årsaken til at vi vil uttale oss om dette i mediene er at det ikke bør gjenta seg. Vi kan ikke risikere at det skjer med andre. Se for deg en situasjon der den ene i et eldre ektepar dør, og den andre må bruke flere dager på å administrere at ektefellen hentes, sier han.

Vil gå gjennom rutiner

Kommunedirektør i Måsøy kommune, Leif Vidar Olsen, uttalte først til Finnmark Dagblad at saken var løst i tråd med kommunens rutiner.

I etterkant har altså kommuneoverlegen beklaget hendelsen overfor Knut og Trond. Til Dagbladet gjentar kommunedirektør Olsen beklagelsen, og opplyser at de skal se nærmere på opplevelsen familien hadde.

- Vi vil gå gjennom rutinene, og se på hvordan vi kan gjøre ting bedre. Jeg har stor forståelse for at de pårørende ikke synes at håndteringen var god nok, og at de reagerer på det, sier han til Dagbladet.

Måsøy kommune er en liten øykommune, hvor man enkelte steder er avhengige av båt - som også er værutsatt.

- I dette tilfellet var det en lege på vakt i tettstedet Havøysund. Det skjer en del ganger at legene må gjøre vurderinger knyttet til episoder på øyene eller andre landområder i kommunen. Det kan være tøffe værforhold og noen steder er man avhengig av ambulansebåt. Hvis en lege på vakt blir lenge borte, kan det gå utover sikkerheten i resten av kommunen, forklarer han.

- Håndteringen skal være god

Olsen understreker at hendelsen ikke er i tråd med kommunens måloppnåelse i slike situasjoner:

- Vi ønsker ikke at slikt skal skje. Vi vil være til stede og kunne bidra, og gjøre det vi skal. I alt det tragiske skal vår håndtering være god.

Nå skal saken vurderes internt i Måsøy kommune.

- Vi ønsker ikke at innbyggere eller brukere skal komme i en situasjon hvor de reagerer spørrende og følelsesmessig på en sak som blir vurdert faglig av en lege hos oss. Det kan godt være at vi må endre rutiner, og være mer spisse på hvordan slike hendelser skal håndteres, sier kommunedirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer