- Broren min tilsto drapet for mamma

Uten advokat eller kontakt med norske myndigheter, tror lillebroren (17) at han tilsto etter tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norskpakistanske 24-årige Oslo-mannen som ble arrestert i går risikerer dødsstraff for å ha voldtatt og drept en sju år gammel jente i Islamabad, Pakistan.

Mannen ble arrestert da han kom hjem fra en pilgrimsreise til Mekka og pakistansk politi sier til Dagbladet.no at han er siktet etter en paragraf som omhandler kidnapping av barn under 10 år, med intensjon om drap eller lemlestelse.


Frykter korrupt politi
I Oslo sitter kona, to små barn og en lillebror som er redde for at 24-åringen blir hengt, uten en rettferdig rettssak. Så langt har han vært i lange avhør, uten advokat og med pakistansk politi - beryktet hardere metoder enn det norske.

Mens vi snakker med broren ringer moren på mobilen hans. Hun er oppskjørtet. 


Hun var med på flyet hjem til Islamabad etter pilgrimsreisen de gjennomførte til Mekka. Sønnen ble arrestert da de landet. Drapet skal ha skjedd før de reiste.

- Det har gått innpå henne, hun har det veldig ille nå, sier 17-åringen.

Så sønnen i lenker
I dag kom politiet hjem på døra med sønnen i lenker.

- Politiet tok ham med hjem og fikk ham til å tilstå hvordan han voldtok og kvelte den lille jenta foran øynene hennes. Han var i lenker. Politiet var tilstede mens han tilsto, forteller han.

- HAN TILSTO HJEMME IFØRT LENKER: Lillebroren er redd for at 24-åringen ikke får en rettferdig rettssak og at norske myndigheter er for seint på banen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
- HAN TILSTO HJEMME IFØRT LENKER: Lillebroren er redd for at 24-åringen ikke får en rettferdig rettssak og at norske myndigheter er for seint på banen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Han bor nå sammen med kona og barna til den fengslede 24-åringen. Til sammen er de fire brødre. To av dem studerer i Pakistan.

Faren gikk bort

Storebroren bor i perioder i Pakistan sammen med moren deres. Faren døde for snart et år siden. I sommer reiste 24-åringen ned dit for å bo i huset der politiet sier de fant bevisene som styrket saken de bygget mot ham. Et par sandaler til hørende jenta og et annet klesplagg, et sjal, skal ha blitt funnet i huset.

- Tror du eller familien at han er skyldig?

- Jeg vet ikke. Han har jo kone og barn her hjemme, hvorfor skulle han gjøre noe slikt? Politiet i Pakistan slår mye, vet du. De binder folk fast og kler dem nakne. Så slår de deg til du innrømmer alt, eller sier det du vil, sier 17-åringen. 

- Han er norsk statsborger, så Norge må jo hjelpe ham, sier 17-åringen, litt spørrende

ettersom han er usikker på hva norske myndigheter egentlig kan gjøre når norske borgere har blitt fengslet i utlandet.

Norge har ingen utleveringsavtale med Pakistan. Og saken etterforskes av pakistansk politi. Etter ringerunde til norsk politi viser at de så langt ikke har blitt spurt om assistanse fra Pakistan

- Broren min tilsto drapet for mamma

.

Ambassaden uten svar i dag

Dagbladet.no snakket med ambassaden i Islamabad i flere ganger i dag, uten at de kunne redegjøre for den fengslede 24-åringenes situasjon. De kunne verken fortelle om han hadde advokat, hadde tilstått eller var i avhør. Men fra politiet fikk Dagbladet.no flere ganger opplyst at mannen hadde tilstått alt, under flere avhør og uten advokat til stede.

Forklaringen fra 1. ambassadesekretær er at ambassaden har julestengt.

- Men vi er i full gang med å sette oss inn i saken og få fram fakta. Hvis han gir beskjed om at han trenger advokat så vil vi bistå med navn og telefonnummer til dem, sier Audun Rogne til Dagbladet.no.

- Betyr det at folk er på jobb på ambassaden allikevel? Har dere tatt kontakt med den siktede norske statsborgeren?

- Jeg kan bare bekrefte at vi er i gang med undersøkelser. Og så er det jo 2. juledag i dag, sier Rogne.

Lillebroren reagerer på at norske myndigheter tilsynelatende ikke har holdt seg informert om brorens forhold.

- Nå har han jo tilstått, men de spurte ham også da de fant liket slutten av november, og da sa han nei. Om han er uskyldig, så kanskje han ikke hadde tilstått om han hadde advokat til stede. Uten advokat er det lettere å si seg skyldig og man kan bli torturert, sier Mujahid.

Politiet: - Har ikke advokat i avhør

Da Dagbladet.no ringte til politistasjonen i Islamabad, mens 24-åringen satt i avhør, mente de han ikke trengte en forsvarer.

- Vi er snart ferdige med å avhøre ham, sier overkonstabel Ashfaq ved politistasjonen i Sabzi Mandi-kvarteret til Dagbladet.no.


- Har mannen advokat?

- Nei, nei. Han blir sendt videre til fengsel nå etter at han har blitt avhørt av advokat.

- Men har han ikke behov for eller krav på advokat?

- Han har ingen advokat ettersom han er i politiets varetekt. Han vil få en advokat når saken kommer opp i retten, sier Ashfaq.

- Krevde betaling

Etter det Dagbladet.no kjenner til skal storbroren har vært mye borte på reise i Pakistan. Han skal ha også ha en kraftig temperament, men broren mener det ikke kan forklare voldtekt og kveling av en 7-åring.

- Jeg er redd for at saken er uærlig, at pakistansk politi har blitt betalt for å gjøre dette og at de har torturert ham, sier lillebroren.

Han opplevde selv at politiet krevde betaling for å ikke sikte ham og noen kamerater for veskenapping da de var på besøk i hjembyen for noen år siden.

- Familien min måtte komme og betale oss ut fra politistasjonen, sier han.