Vollen-saken gjenopptas:

Broren: - Ripper opp i alt

Etter at Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept i 2014, har familien hennes fulgt drapssaken i tre rettsinstanser. Nå skal saken opp igjen. - Vi håper det ikke blir så mye fokus på selve handlingen, sier broren.

DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble natt til 28. oktober 2014 drept på en barnevernsinstitusjon på Vollen i Asker. Foto Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble natt til 28. oktober 2014 drept på en barnevernsinstitusjon på Vollen i Asker. Foto Privat Vis mer
Publisert

Gjenopptakelseskommisjonen har bestemt gjenåpning av saken der en 15 år gammel jente ble dømt til forvaring for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund i 2014.

Under forrige rettsrunde gikk saken helt til høyesterett, og avdødes familie fulgte saken i alle de tre rettsinstansene.

Nå må de møte i retten igjen.

- Vi har visst dette noen uker, og det kom overraskende på oss da vi fikk vite om begjæringen, sier Gillebo Backlunds bror, Amund Gillebo til Dagbladet.

- Åra har gått og livene våre går videre, for det må det, og vi lever med tapet og savnet av Anna i hverdagen, men det er klart at dette ripper opp i alt rundt det som skjedde med Anna. Mediene skriver om det og rettssaken kommer opp igjen. Vi hadde ikke sett for oss at det ville komme, fortsetter han.

BROR: Amund Gillebo mistet søsteren sin, Anna, i 2014. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BROR: Amund Gillebo mistet søsteren sin, Anna, i 2014. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Forvaringsdømt barn

Søsteren hans, Anna Kristin Gillebo Backlund (30), ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker natt til tirsdag 28. oktober 2014. Hun ble utsatt for kvelning til hun mistet bevisstheten og ble knivstukket 21 ganger.

En da 15 år gammel beboer på institusjonen ble tiltalt og dømt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Jenta erkjente drapet, men ikke overlegg.

Som første barn i norsk historie ble hun dømt til forvaring, i ni år med seks års minstetid, etter at hun var blitt erklært tilregnelig.

- Handlingen er åpenbar

Amund Gillebop sier familien har vært forberedt på at forvaringssaken ville komme opp på et tidspunkt - men at det at hele saken igjen skal føres for retten oppleves som mer krevende.

- Vi håper at det ikke blir så mye fokus på selve handlingen, sier broren, og legger til at han snakker på vegne av hele familien når han sier dette.

- Handlingen er åpenbar. Vi håper derfor at det er psykiatri det vil legges fokus på når saken igjen skal opp for retten, sier han.

Ny konklusjon

Grunnlaget for avgjørelsen om å gjenoppta saken er at det foreligger en ny rettspsykiatrisk erklæring, som gir en rimelig mulighet for at domfelte kunne ha blitt frifunnet, dersom den hadde vært kjent for retten da saken ble pådømt, skriver Gjenopptakelseskommisjonen i en pressemelding.

Det er to nye rettssakkyndige som har kommet til en ny konklusjon om den domfeltes psykiske tilstand både før under og etter drapet på Anna.

De nye sakkyndige mener at det kan dreie seg om en schizofreni-diagnose.

- Moralsk ansvar

Amund Gillebo sier til Dagbladet at familien synes det er vanskelig å forstå at sakkyndige kan komme til så motsatte konklusjoner – altså det som gjør at saken nå nok en gang skal opp i retten.

- Det oppleves som lite eksakt. Rettspsykiatri er vanskelig for vanlige folk å forstå, men det får - som nå - store konsekvenser på flere plan. Det er alvorlige saker, dette, sier Gillebo, som legger til at familien tar den nye konklusjonen til orientering.

- Vi tenker at det viktigste er at den domfelte får riktig diagnose, og derav best mulig behandling. Vi skjønner - og ønsker at det settes riktig diagnose. Det er det beste for alle parter her, sier Gillebo.

Han legger til at også straffansvaret er noe familien er opptatt av.

- Om domfelte slipper straffansvar er det likevel et moralsk ansvar knyttet til det å ha tatt et liv, sier han.

- Hvordan ser familien på det å skulle følge rettssaken nok en runde i retten?

- Vi er innstilt på å være der for Anna. En ny rettssak er ikke noe vi ønsker, men vi forholder oss til det, svarer broren.

FORSVARER: Advokat Cecilie Nakstad er advokat for beboeren som ble dømt til forvaring for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund. - Jeg har anført at klienten har vært syk hele tiden, sier hun. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Cecilie Nakstad er advokat for beboeren som ble dømt til forvaring for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund. - Jeg har anført at klienten har vært syk hele tiden, sier hun. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Syk hele tida

Domfeltes forsvarer, advokat Cecilie Nakstad sier til Dagbladet at gjenopptakelsen er «et skritt i riktig retning og en lettelse».

- Jeg har anført at klienten har vært syk hele tida, og vi engasjerte også en privat sakkyndig for å belyse dette. Hun ble ikke hørt av lagmannsretten, sier hun.

Også Nakstad sier hun opplever det som nokså frustrerende at sakkyndige kommer til så ulike konklusjoner.

- Derfor må retten alltid strengt vurdere om det er en tvil, også omkring tilregneligheten. Retten legger ofte for stor vekt på hva de rettsoppnevnte sakkyndige mener uten også å se hen til andre bevis som presenteres. Det var dette som var tilfelle i Vollen-saken, sier Nakstad.

Beslutningen om å gjenoppta saken er tatt etter begjæringer fra både den domfelte og fra Riksadvokaten. Avgjørelsen blir sendt til Høyesteretts ankeutvalg som skal peke ut en ny lagmannsrett til å behandle saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer