- Broren stolt av Mohammed Merahs dødelige terror

Sjokkerende uttalelser til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et døgn etter Mohammed Merahs (23) død i politiets kuleregn, fortsetter avhørene av hans bror Abdelkader Merah og hans kjæreste.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Abdelkader sagt at han er «stolt» over brorens dødelige raid.

Mellom 11. og 19. mars ble sju personer drept i tre nådeløse nedslaktinger med skytevåpen. Ofrene var tre jødiske barn, en lærer og tre soldater.

Fant eksplosiver Nå forsøker politiet å finne ut hvilken rolle broren Abdelkader Merah har spilt.

Abdelkader skal nå være overført til den innenlanske sikkerhetstjenesten DCRIs hovedkvarter i Paris, sammen med sin kone.
Mistanken styrkes av at det er funnet noe som trolig er eksplosiver i en bil han eier.

En politikilde sier dessuten til Reuters at Abdelkader Merah har innrømmet å ha hjulpet sin bror med å stjele scooteren som ble brukt i de sju drapene.
Abdelkader Merah skal derimot ha benektet å ha kjent til terrorplanene.

Både Mohammed Merahs bror og en søster har studert koranen i Egypt, og fransk politi har tidligere funnet forbindelser til en radikal islamistisk gruppe i Sør-Frankrike.

Kritikk En måned før det franske presidentvalget, er det vanskelig å spå om hvordan saken vil påvirke utfallet.
Det avhenger ikke minst av hvilken dom offentlighetens vil felle over den dramatiske politiaksjonen i går fredag.

Presidentkandidatene gjenopptar nå valgkampen, etter en selvpålagt pause.
Kritikerne har forlengst hevet stemmen mot innenriksministeren og politiet.

Avisa Libération (sentrum/venstre) spør i en lederartikkel hvordan sikkerhetstjenestene kunne «undervurdere en persons skadelige potensiale, når de faktisk kjente til ham». Avisa er dessuten kritisk til om en beleiring var den beste framgangsmåten.

Lignende spørsmål stilles av flere opposisjonspolitikere.
Avisa Le Figaro (sentrum-høyre) advarer derimot mot å «belære» sikkerhetstjenestene, og understreker hvor vanskelig det er å ta en seriedrapsmann som opererer helt for seg selv.

- Gåtefullt Før skuddramaet hvor Mohammed Merah ble drept på torsdag, hadde både politiet og innenriksministeren sagt klart fra om at målet var å ta ham i live.

En sikkerhetsekspert Dagbladet snakket med få minutter før skuddramaet brøt løs, professor i statsvitenskap Sebastian Roché ved Universitetet i Grenoble, var allerede da svært kritisk til at elitestyrker natt til onsdag prøvde å bryte seg inn i Merahs leilighet.

ANKOMMER PARIS: En av bilene som deltok i transporten av Abdelkader Merah og hans kjæreste til Paris ankommer tidligere i dag til anti-terroristpolitiets hovedkvarter i forstaden Levallois-Perretof. Brødrenes mor ventes å bli løslatt i dag. Foto: AFP/KENZO TRIBOUILLARD
ANKOMMER PARIS: En av bilene som deltok i transporten av Abdelkader Merah og hans kjæreste til Paris ankommer tidligere i dag til anti-terroristpolitiets hovedkvarter i forstaden Levallois-Perretof. Brødrenes mor ventes å bli løslatt i dag. Foto: AFP/KENZO TRIBOUILLARD Vis mer

Det endte med at de ble drevet tilbake, og politimenn kom til skade.

- Hvorfor ga de seg til kjenne, i stedet for å vente til han kom ut? Det er veldig gåtefullt, sa Roché, som mente at terroren i Toulouse vil bli den store saken i valgkampen.


Mangler nettverks-beviser Sittende president Nicolas Sarkozy ser foreløpig ut til å ha kommet styrket ut av terroraksjonene, men mye avhenger av at det ikke avdekkes for store svikt hos de franske sikkerhetstjenestene.

Mohammed Merah har vært på sikkerhetstjenestenes radar etter lange opphold i Afghanistan og Pakistan, hvor han selv har hevdet å ha fått opplæring av al-Qaida.

Etterretnings-sjefen Bernard Squarcini sa imidlertid fredag til avisa Le Monde at det ikke var beviser for at Merah tilhørte et radikalt, islamistisk nettverk.

SERIEDRAP: Dette bildeutsnittet fra TV-kanalen France 2 viser 23-årige Mohammed Merah, som regnes som ansvarlig for sju drap i Toulouse og Montauban, en by i nærheten. Foto: AFP/FRANCE 2
SERIEDRAP: Dette bildeutsnittet fra TV-kanalen France 2 viser 23-årige Mohammed Merah, som regnes som ansvarlig for sju drap i Toulouse og Montauban, en by i nærheten. Foto: AFP/FRANCE 2 Vis mer