Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Broren til Afghanistans president skal være lønnet av C.I.A.

Tidligere mistenkt for å være involvert i opiumhandel. Ahmed Wali Karzai skal ha vært på lønningslista til C.I.A. i åtte år.

LØNNET AV C.I.A. Ahmed Wali Karzai under en pressekonferanse i fjor der han benektet befatning med den omfattende narkohandelen i Sør-Afghanistan, der han har sin base. Nå kan New York Times avsløre at president Karzais (t.v. innfelt) bror skal ha vært på C.I.A.s lønningsliste de siste åtte årene. Foto: Scanpix / EPA
LØNNET AV C.I.A. Ahmed Wali Karzai under en pressekonferanse i fjor der han benektet befatning med den omfattende narkohandelen i Sør-Afghanistan, der han har sin base. Nå kan New York Times avsløre at president Karzais (t.v. innfelt) bror skal ha vært på C.I.A.s lønningsliste de siste åtte årene. Foto: Scanpix / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Broren til Hamid Karzai, Ahmed Wali Karzai, har tidligere vært i søkelyset for ha en finger med i spillet i Afghanistans omfattende narkotikahandel. En beskyldning han tidligere har benektet.  

New York Times kunne onsdag melde at presidentens bror skal ha stått på C.I.A. sin lønningsliste de siste åtte årene.  

Anklagd for narkohandel
President Karzai, mannen som med USAs hjelp ble innsatt som president i 2001, har tidligere blitt beskyldt for å ha beskyttet narkobaroner. 

Den tidligere toppdiplomaten Thomas Schweiz gikk i fjor ut mot Karzai og mente han hadde slått ring om narkoprodusentene ved å forhindre USAs forsøk på å ødelegge de mange åkrene med opiumsvalmuer, noe som har bidratt til å gjøre Afghanistan til en ren narkostat.  

Scweich anklagde da også presidentens bror Ahmed Wali Karzai, som ifølge flere kilder er dypt involvert i narkohandel fra sin base i Kandahar.  

Rekrutterte paramilitære styrker
Nå viser det seg at andre kilder som New York Times har snakket med, hevder at presidentens bror har hatt en viktig rolle som bidragsyter for C.I.A. 

Han skal ha hjulpet til med rekruttering av afghanske paramilitære styrker som opererer under byråets direkte ordre i området rundt Karzais base i Kandahar.  

Båndene til Ahmed Wali Karzai skal ha skapt strid internt i Obama-administrasjonen, og det sies at forholdet bidrar til et økende anspent forhold til president Karzai, som lenge har blitt portrettert som en amerikansk marionette, skriver New York Times. I sin artikkel påpeker avisa at C.I.A.s arbeidsforhold til en mistenkt i narkotikahandel, antyder at USA ikke gjør alt de kan for å stanse Afghanistans største eksportvirksomhet.  

Opiumsproduksjonen i Afghanistan har skutt i været siden Taliban ble styrtet, og landet produserer i dag over 90 prosent av all heroin i verden.  

Mafialignende kontroll
I et intervju innrømmer Ahmed Wali Karzai samarbeid med amerikanske sivile og militære, men benekter å ha noe og gjøre med narkohandel og C.I.A.  

En anonym kilde sier til New York Times at Karzai er deres utleier, da C.I.A. skal ha en stor base i området der Karzai holder til. Han skal også ha fungert som et bindeledd for samtaler med lokale Taliban-ledere.  

Ifølge avisa skal flere høytstående personer i det militære uttrykt sinne og frustrasjon mot samarbeidet C.I.A. har med Karzai. De mener Karzais angivelige rolle i narkohandel, samt hans tilnærmede mafialignende kontroll over landets sørlige områder, gjør han til en ondskapsfull kraft i Afghanistan.  

- Vår antakelse er at han drar nytte av narkotikahandelen
- Hundrevis millioner dollar i narkopenger flyter over i de sørlige landområdene i Afghanistan, og ingenting skjer der uten at de regionale lederne vet noe om det, sa en høytstående amerikansk offiser i Afghanistan til New York Times.  

- Hvis det ser ut som en and, og kvekker som en and, så er det mest trolig en and. Vår antakelse er at han drar nytte av narkotikahandelen, sa den samme offiseren til avisa.  

Det har også vært beskyldninger mot Ahmed Wali Karzai om at han organiserte produksjon av hundretusener av falske stemmesedler for sin brors gjenvalg.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media