SAVNET: Svenske Kim Wall (30) er savnet etter en tur med ubåten Nautilus. Hun ble sist observert sammen med ubåteier Peter Madsen, seilende ut i Øresund torsdag. Foto: Ritzau
SAVNET: Svenske Kim Wall (30) er savnet etter en tur med ubåten Nautilus. Hun ble sist observert sammen med ubåteier Peter Madsen, seilende ut i Øresund torsdag. Foto: RitzauVis mer

Ubåtmysteriet i Danmark:

Broren til drapssiktet oppfinner slår tilbake mot anklagene: - Hvorfor skulle han bli forvandlet til en kynisk morder?

Kriminologiprofessor tror Madsen har gjemt kroppen til journalisten som er savnet. Broren til den drapssiktede oppfinneren slår nå tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Expressen har snakket med kriminologiprofessor, Leif GW Persson, som tror den savnede journalisten Kim Wall døde om bord i ubåten, og at oppfinneren har gjemt kroppen hennes.

INNBLANDET: Den svenske forfatter og kriminologiprofessor Leif GW Persson tror oppfinner Madsen er innbaldet i Walls forsvinning.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
INNBLANDET: Den svenske forfatter og kriminologiprofessor Leif GW Persson tror oppfinner Madsen er innbaldet i Walls forsvinning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Nå slår Madsens bror, Benny Langkjær Egesø, tilbake mot påstanden, skriver avisa.

- Jeg forstår hvorfor han tror det, men han kjenner ikke broren min sin personlighet, sier han.

Den svenske journalisten Kim Wall (30) er savnet etter at hun dro på seiltur utenfor København sammen med oppfinner og ubåteier Peter Madsen forrige uke.

Madsen er siktet for uaktsomt drap på journalisten. Ubåten ble hevet opp fra sjøen og kvinnen ble ikke funnet i ubåten. Men tekniske undersøkelser har vist at båten ble senket med vilje.

- Sannsynlig at han har dumpet kroppen

Kriminologiprofessoren som Expressen har snakket med tror ikke den mystiske forsvinningen var planlagt, men han tror Madsen er innblandet.

- Det må jo ha skjedd noe mellom dem på den båten. Det er sannsynlig at han har dumpet kroppen, sa Persson til avisa.

Broren til Madsen uttalte seg tirsdag. Egesø sier at han forstår hvorfor kriminologiprofessoren sier dette, men påpeker at han ikke kjenner Madsen som person.

Broren beskriver Madsen som en mann som flere ganger har vært i vanskelige situasjoner i arbeidet sitt med rakettoppskytninger og ved bygging av ubåter. Han minnes en gang en rakett eksploderte under en test.

- Burde han ikke fått panikk da? Burde han ikke tatt feil beslutning da? spør broren.

Egesø fortsetter ivrig å fortelle om hvordan broren hans er som person. At han er en person som alltid viser empati overfor andre mennesker.

- Så om noe gikk galt, hvorfor skulle han blitt forvandlet til en kynisk morder som vil skjule sine spor? Det er ikke en rasjonell måte å handle på, sa broren bestemt.

- EN BEVISST HANDLING: Her blir ubåten «Nautilus» hentet opp av sjøen lørdag, etter dens forlis fredag formiddag. Oppfinner Peder Madsen er siktet for uaktsomt drap etter hendelsen, da den svenske journalisten Kim Wall er savnet etter turen. Politiet tror at ubåtens forlis var en bevisst handling. Video: Expressen via CNN Vis mer

Han stiller også spørsmål ved hvorfor Madsen er så hjelpsom i etterforskningen, dersom han forsøker å skjule noe.

Har hatt det tøft

Egesø beskriver noen vanskelige siste døgn. Broren hans er siktet for uaktsomt drap og det foregår et stort søk etter en savnet journalist som sist ble sett sammen med Madsen i hans hjemmelagde ubåt.

Til Expressen sier broren at det hadde vært en sak dersom Madsen hadde hatt en fortid med å skade kvinner, men ifølge ham er Madsen en person som gråter når han ser en fugl som har blitt påkjørt av en bil.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer
SIKTET: Ubåteier og oppfinner Peter Madsen er siktet for uaktsomt drap etter at journalist Kim Wall ikke kom hjem etter en tur med ham i ubåten hans. Foto: AFP / NTB Scanpix
SIKTET: Ubåteier og oppfinner Peter Madsen er siktet for uaktsomt drap etter at journalist Kim Wall ikke kom hjem etter en tur med ham i ubåten hans. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Skulle det være tilfelle at Madsen fikk panikk og forsøkte å skjule dette, ville han ifølge broren knekt sammen og beklaget.

- Bare en kynisk morder skulle kunne agere på en annen måte, sier Egesø.

300 henvendelser i saken

Svensk politi bistår dansk politi i søket etter savnede Kim Wall (30). De etterlyser vitner på svensk side av Øresund og ved Køge Bukt-området, i håp om at noen har sett ubåten.

Politiet i København skriver i ettermiddag i en pressemelding at de så langt har fått inn 300 henvendelser i saken, hvorav mange skal ha kommet det siste døgnet.

Mange har sendt foto og videoklipp av ubåten som seiler ut i Øresund torsdag 10. august rundt klokka 19.00. Seineste observasjon fra vitner er gjort klokka 20.30.

Deretter vet politiet at ubåten har vært nært et handelsskip omkring midnatt mellom torsdag og fredag, i samme område.

Så blir ubåten observert igjen først fredag 1. august klokka 10.30.

- Vi vil derfor fortsatt snakke med eventuelle vitner som har opplysninger om ubåtens seilas i tiden mellom klokka 20.30 og til midnatt, og fra midnatt til fredag klokka 10.30, skriver politiet i pressemeldingen.