«Broren var nok en av de få han virkelig brydde seg om»

Lillebror overtalte sin nå drapssiktede storebror til å legge seg inn på psykiatrisk sykehus. Natt til lørdag, litt over to uker etter at han var ute igjen, drepte han lillebroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til å skyte og drepe sin bror (31), skadet også 40-åringen sin ekssamboer (27) og en 64 år gammel mann. Mannen, som i mange år har blitt omtalt som «hagla» i lokalsamfunnet, satt i avhør lørdag kveld.

Personer som står den avdøde 31-åringen nær, mener det er uforståelig at 40-åringen drepte broren sin.

-  Avdøde var den eneste som kunne roe ned broren, som var psykisk sjuk og ustabil. Lillebroren var nok en av de få han virkelig brydde seg om, derfor er det så ufattelig, sier en kvinne.Hun og familien hennes var nær venn med avdøde, og hun forteller at det var avdøde som fikk storebror til å legge seg inn den siste gangen han var innlagt på Nordland psykiatriske sykehus.

-  Nektet å tro det

Kvinnen skjønner ikke hva som kan ha fått mannen til å drepe broren sin.

-  Når han hadde problemer, var det ofte lillebroren han oppsøkte, sier kvinnen.

Hun beskriver 31-åringen som sympatisk, åpen og snill.

-  Det var ingenting vondt i han. Han var en av snilleste personen jeg vet om. Dette er forferdelig trist.Hun bor like i nærheten av drapsmannen.

«Broren var nok en av de få han virkelig brydde seg om»

-  Vi var veldig redde og slo av lyset. Etter drapet begynte ryktene å gå veldig fort. Vi nektet å tro det, da vi hørte hvem som var drept.

-  Da vi prøvde å ringe avdøde, og ikke fikk tak i ham, trodde vi politiet hadde hentet han for at han skulle hjelpe til med å finne broren.

Lørdag tente hun og familien lys utenfor leiligheten til avdøde.

Mannen ble skrevet ut fra Nordland psykiatriske sykehus 9. november etter et kortere opphold.

Fylkeslegen varslet

-  Han har vært innlagt hos oss før, men han var ikke en gjenganger, opplyser klinikksjef Torunn Alvang ved Nordlandssykehuset.

Etter at mannen frivillig skrev seg ut, ble det ordnet med oppfølging fra det lokale hjelpeapparatet. Sykehuset vurderte mannens tilstand slik at det ikke var grunnlag for tvangsinnleggelse.Natt til lørdag ble han drapsmann.

-  Vi skjønner at dette vekker interesse, sier Alvang.

-  Når vi møter en så alvorlig sak, varsler vi fylkeslegen. De har fått muntlig beskjed. Det blir dermed opp til fylkeslegen om de vil gjøre noe med dette. Vi forbereder oss på å redegjøre for hva vi har gjort i forhold til denne pasienten, og vi kommer til å snakke nærmere med fylkeslegen til uka, sier hun.

Hun opplyser at sykehuset i tillegg kommer til å gjennomgå saken internt.

Ordføreren Kjell Trælnes i Brønnøy kommune kan bekrefte at 40-åringen har vært i kontakt med Voksenpsykiatrisk klinikk i Brønnøysund og med behandlende lege etter at han skrev seg ut. Han ville ikke kommentere forholdene.

-  Nå dag prioriterer vi krisearbeidet med pårørende og andre berørte, sier han.

Kjenning av politiet

40-åringen er en kjenning av politiet på grunn av vold og trusler mot ekskjæresten. Han var ilagt besøksforbud, og ekskjæresten hadde voldsalarm. Personer Dagbladet har vært i kontakt med, sier at mannen i mange år har vært beryktet i hjembyen. -  Alle visste hvem han var, og at han hadde vært involvert i flere voldsepisoder, sier en mann.

På midten av 80-tallet skjøt han med hagle mot en kompis, men traff ikke. Han tok også en ung gutt som gissel i en videobutikk. Etter dette fikk han tilnavnet «hagla». Flere andre, til dels svært grove voldshandlinger, blir også nevnt. Tidligere i år ble mannen pågrepet etter å ha dynket bensin over en kvinne.

Mannen blir beskrevet som en ensom ulv med et svært skiftende temperament.Det var like før klokka 21 fredag kveld at politiet fikk melding om at en kvinne og en mann var skutt med haglgevær og skadet på Mosheim utenfor Brønnøysund sentrum. 40-åringen hadde da avfyrt minst fire skudd mot inngangsdøra til kvinnens hus, og mot tilfeldig forbipasserende biler. Da jakten på den antatte gjerningsmannen var i gang, fikk politiet opplysninger som tydet på at 40-åringens bror kunne være skutt. Politiet fant 31-åringen skutt og drept i sin leilighet i Brønnøysund sentrum.

Om lag 40 politifolk fra Helgeland og Nord-Trøndelag politidistrikt ble satt inn i jakten. Han ble pågrepet i sitt eget hjem lørdag morgen like etter klokka 07.30. Mandag framstilles mannen for varetektsfengsling.

Så pågripelsen

Folk i området ble bedt om å holde seg inne, og naboene som Dagbladet har vært i kontakt med, fortalte at de var veldig redde. Flere sier de slokket lyset og låste seg inne på soverommet. Folk som var på jobb da dramaet startet, ble av familiemedlemmer bedt om å overnatte på jobb.

-  Jeg er en av mannens nærmeste naboer. Jeg så pågripelsen, som gikk rolig for seg, forteller en kvinne.Hun sov ikke et eneste sekund i natt, men fulgte med på som skjedde utenfor.

-  Da jeg via andre skjønte at gjerningsmannen bor rett ved siden av meg, ble jeg veldig redd.

-  Tidlig i dag hørte jeg et smell, sannsynligvis en dør, og en hund som bjeffet. Like etterpå ble området sperret av. Da skjønte jeg at han var pågrepet, sier hun.

Et kriseteam bestående av helsepersonell og prest har tatt seg av pårørende og andre berørte i Brønnøysund. Brønnøy kirke var åpen hele lørdag, og søndag blir det minnemesse kirka. En beredskapstelefon ble opprettet allerede i ett-tida natt til lørdag.

DRAMA: Det var like før klokka 21 fredag kveld at politiet fikk melding om at en kvinne og en mann var skutt med haglgevær utenfor Brønnøysund sentrum. Alt tilgjengelig personell ble satt inn i jakten på haglemannen.