POPULÆRT: Det var stor oppslutning om helgens valg i Egypt. Her Mohamed El-Baradei (i midten) en av favorittene til å bli president, under en demonstrasjon på Tahrir-plassen. (AP Photo/Khalil Hamra)
POPULÆRT: Det var stor oppslutning om helgens valg i Egypt. Her Mohamed El-Baradei (i midten) en av favorittene til å bli president, under en demonstrasjon på Tahrir-plassen. (AP Photo/Khalil Hamra)Vis mer

- Brorskapet er det nye Mubarak-partiet

De skyr ingen midler for å nå målene sine, hevder andre partier i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frihet- og rettferdighetspartiet (FJP), Det muslimske brorskaps politiske fløy, ligger ifølge foreløpige resultater an til å få omkring 40 prosent av stemmene fra første valgomgang.

Partiet er det klart best organiserte i Egypt, og var sterkest representert utenfor de valglokalene Dagbladet besøkte mandag og tirsdag.

—Brukte religion
Flere av de andre partiene hevder imidlertid at FJP har begått flere brudd på valgreglene.

—De har brukt eksplisitte religiøse slagord og valgplakater, og det er ulovlig, sier Rifat al-Sayed, lederen av venstrevridde Tagammu, til avisen Al-Masry al-Youm.

Al-Said uttrykker også forbauselse over at myndighetene har latt FJP "tvinge seg på velgerne".

Al-Sayed al-Badawi som leder det librale Wafd-partiet mener at valgloven må håndheves umiddelbart hvis den skal ha noen betydning. Ifølge valgloven var det ikke lov å drive valgkamp utenfor stemmelokalene, og al-Badawi hevder at hans parti holdt seg til reglene.

—FJP satte på sin side opp boder og telt utenfor valglokalene for å påvirke velgerne, sier han.

—Skyr ingen midler
Brorskapets parti var imidlertid ikke alene om dette. Ved de stemmelokalene Dagbladet besøkte, kjempet tilhengere av mange partier og uavhengige kandidater om stemmer i form av flygeblader, musikk og slagord.

Mustafa al-Tawil, også fra Wafd-partiet, mener FJP minner om tidligere president Hosni Mubaraks parti, NDP.

—Vi opplever det samme som i Mubaraks dager. FJP skyr ingen midler for å nå målene de har satt seg, sier al-Tawil.
Tariq al-Malat, talsmann for de moderate islamistene i Wasat-partiet, er enig.

—De har byttet ut sine islamistiske referanser med "målet helliger middelet", sier han.

—Har spilt falitt
Brorskapet avviser på sin side all kritikk. Ahmad Abu Baraka, juridisk rådgiver i FJP, beskylder de andre partiene for å skape panikk med beskyldningene sine, og mener at den store oppslutningen om valget er et bevis på folkets mot.

—De andre partiene har mistet troverdighet hos folk flest. Nå som det har gått dårlig for dem, kommer de med beskyldninger i stedet. At de sammenligner oss med NDP, er et bevis på at de har spilt falitt, sier Abu Baraka.

Den første valgomgangen ble avsluttet tirsdag. De neste rundene avholdes i desember og januar.

Marwa Gouda var blant FJP-tilhengerne som forsøkte å kapre stemmer for sitt parti utenfor valglokalene mandag. Hun og partiet hennes var imidlertid ikke alene om det. Foto: Åsmund Gram Dokka
Marwa Gouda var blant FJP-tilhengerne som forsøkte å kapre stemmer for sitt parti utenfor valglokalene mandag. Hun og partiet hennes var imidlertid ikke alene om det. Foto: Åsmund Gram Dokka Vis mer