Brorskapet samler seg om ElBaradei

Det muslimske brorskapet lover sikkerhet og demokrati hvis opposisjonen vinner.

STØTTES: Egypts største og forbudte oposisjonsparti, Det muslimske brorskap, sier de nå står samlet sammen med resten av opposisjonen med Mohamed ElBaradei som leder. I kveld kom fredsprisvinneren til Tahrir-plassen i Kairo og talte til folkemengden der.Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix
STØTTES: Egypts største og forbudte oposisjonsparti, Det muslimske brorskap, sier de nå står samlet sammen med resten av opposisjonen med Mohamed ElBaradei som leder. I kveld kom fredsprisvinneren til Tahrir-plassen i Kairo og talte til folkemengden der.Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO/OSLO (Dagbladet): Den tidligere diplomaten, atomenergibyråsjefen og fredsprisvinneren Mohamed ElBaradei stod endelig frem som en opposisjonsleder foran titusener av demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo i kveld.

- Dere har tatt tilbake rettighetene dere. Tatt tilbake vår frihet. Det vi har startet kan ikke stoppes, sa ElBaradei mens han sto midt blant sine medborgere.

Du kan følge utviklingen i Egypt fortløpende i vårt livestudio.

Støttes av brorskapet Dagbladet har snakket med aktivister i det store men forbudte opposisjonspartiet Det muslimske brorskap i kveld. Der samler man nå troppene bak ElBaradei i påvente av presidenten Hosni Mubaraks avgang.

- ElBaradei er opposisjonens legitime leder, sier Hisham al-Hamami til Dagbladet.

- Han har mye støtte i folket, og han blir, hvis gud vil, leder for den fremtidige opposisjonen som vil forhandle om lederskapet i Egypt, hvis gud vil.

Lover demokrati Al-Hamami er ikke tillitsvalgt i Det muslimske brorskap, men står nær Abu al-Futuh, som i mange år har sittet i partiets mektige rådgivningskontor. Det er dette kontoret som styrer partiets daglige virke. Den mangeårige legen beskriver seg selv som islamsk aktivist og medlem av brorskapet.

Han føyer seg inn i rekken av medlemmer på ulike nivåer i partiet som nå sier at de står samlet med resten av opposisjonen bak fredsprisvinneren ElBaradei. De mener den mangeårige diplomaten er rett mann til å forhandle et regimeskifte med president Hosni Mubarak.

- Hva tilbyr borskapet det egyptiske folket dersom Mubarak går av i nær framtid?

- Det viktigste er sikkerhet og demokrati, svarer al-Hamami.

- Alle er egyptere - Hvordan vil dere behandle religiøse minoriteter dersom dere kommer i regjering?

- Kopterne og de kristene er i våre hjerter fordi vi er muslimer - og fordi vi alle er egyptere. Husk at til daglig er vi kolleger i selskaper og lever som naboer, svarer han.

Det muslimske brorskap er omstridt for sin kritikk av blant annet Israel og religiøse minoriteter i Egypt.

Det har i mange år vært voldelige sammenstøt mellom muslimer og de kristne minoritetene i Egypt, der brorskapet representerer den største folkelige politiske bevegelsen i landet. Mubarak har forbudt partiet, og hevder at det strider i mot Egypts sekulære grunnlag.

OPRØRET FORTSETTER: Selv om søndag betyr arbeidsdag i Egypt fortsatte folkeoprøret i dag. Her ligger en skadet mann ved Tahrir plassen da Dagbladet var på stedet tidligere i dag. Foto: Ken Opprann / Dagbladet
OPRØRET FORTSETTER: Selv om søndag betyr arbeidsdag i Egypt fortsatte folkeoprøret i dag. Her ligger en skadet mann ved Tahrir plassen da Dagbladet var på stedet tidligere i dag. Foto: Ken Opprann / Dagbladet Vis mer