Brorskapet vil ha allianse mot «djevelskapet»

Tidligere flyvåpensjef og statsminister blir trolig islamistenes motstander i andre valgomgang i Egypt.

MOBILISERER: Det muslimske brorskapet mobiliserer nå mot tidligere flyvåpensjef og statsminister Ahmed Safiq, som trolig blir motstanderen andre valgomgang av presidentvalget i Egypt. Foto: AFP/MARCO LONGARI/NTB-SCANPIX
MOBILISERER: Det muslimske brorskapet mobiliserer nå mot tidligere flyvåpensjef og statsminister Ahmed Safiq, som trolig blir motstanderen andre valgomgang av presidentvalget i Egypt. Foto: AFP/MARCO LONGARI/NTB-SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


I løpet av natta synes det å ha blitt stadig mer klart at Ahmed Safiq, tidligere flyvåpensjef og statsminister under Egypts avsatte president Hosni Mubarak, er en av de to som vil gå til andre valgomgang i det egyptiske presidentvalget.

Motstander blir Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap. Brorskapet gjør alt det kan for å isolere Shafiq og dermed sikre seg den nye presidenten.

«Tjuveri» På en pressekonferanse seint i går kveld gikk ledere for Det muslimske brorskap hardt ut mot Shafiq som de nesten framstilte som djevelen selv.

Hvis Shafiq vant, ville han «stjele revolusjonen» fra folket og sette Egypt i fare, sa en av talsmennene som gjorde det klart at landet må bli fullstendig fritt for «det gamle regimet».

Brorskapet appellerte til kandidatene som er blitt slått ut i første runde av valgkampen, enten de er uavhengige islamister, sosialister, liberale eller mer sekulære. Allerede i går skjedde den første tilnærmingen. Kandidatene er invitert på et møte kl. 17 egyptisk tid i ettermiddag. På pressekonferansen ble det gjort klart at brorskapet var villig til å komme med politiske innrømmelser dersom det fikk bred støtte fra rivalene i neste valgomgang.

Brøt løftet Det er uklart hvor mange av kandidatene som tar imot brorskapets invitt. De fleste av dem er motstandere av Ahmed Shafiq, men mange har heller ikke glemt muslimbrødrenes løfte om ikke å stille noen presidentkandidat overhodet. Den garantien ble brutt.

Mange er også skeptiske til Mursi, som ikke har noen politisk erfaring. Blant en rekke egyptere blir han også betegnet som et lite egnet statsoverhode. Han var bare andrekandidaten til brorskapet fordi førstekandidaten, Khairat el-Shater, ikke fikk lov til å stille opp.

Valgmaskinen avgjorde Men fra de bakre benker kom altså Mursi som et skudd. De første meningsmålingene var nedslående, men så satte Det muslimske brorskap sin valgmaskin i gang for fullt. Og slike ting har en organisasjon som har vært forbudt som politisk parti i flere tiår, erfaring i.

Brorskapet har operert som en suksessfull sosial bevegelse samtidig som kadrene har drevet en effektiv politisk undergrunnsvirksomhet - for å forberede seg til den dagen diktaturet ville falle.

I går kveld og i natt ble en god del av stemmene i Kairo og nabobyen Giza talt opp, og den endelige opptellingen er snart ferdig. Det offisielle resultatet vil etter planen ikke bli offentliggjort før tirsdag, men både brorskapets egne effektive tellerkorps, lokalaviser og landsdekkende medier har gjort sine egne beregninger. De stemmer så godt som alle overens.

I dag morges ble det oppgitt at Mohamed Mursi hadde fått 25,3 prosent av stemmene, Ahmed Shafiq 24,6 og Hamdeen Sabahi 20,2 prosent. Sabahi er tilhenger av Egypts legendariske leder fra 1950-åra til han døde i 1970, Abdul Gamal Nasser. I går ettermiddag så det ut som Sabahi hadde en ørliten sjanse til å slå ut Shafiq, men nå regnes bare mulighetene som mikroskopiske.
Har mange fiender Ahmed Shafiq er en upopulær mann blant mange egyptere. I går var det demonstrasjoner mot ham, og da han stemte onsdag, fikk kan kastet sko etter seg.

Men han har trolig sikret seg andreplassen i valget takket være stemmer fra Mubarak-tilhengere, familier fra sikkerhetsstyrkene og mange egyptere som ikke støtter det gamle regimet, men som mener at Egypt trenger en sterk mann som kan gi landet sikkerhet og få fart på økonomien som har vært for nedadgående siden Mubaraks fall. Kristne koptere som utgjør ti prosent av Egypts befolkning, har også stemt på Shafiq, av frykt for Det islamske brorskapet.

Kopterne stilte ingen egen presidentkandidat, og lederne for brorskapet kan ikke regne med støtte fra denne urgamle kristne minoriteten, uansett hva de lover dem.

Local and international media crowd the campaign headquarter of Muslim Brotherhood Egyptian presidential candidate Mohammed Mursi during a press conference in Cairo on May 25, 2012. The Muslim Brotherhood today urged Egyptians to rally behind their presidential candidate in an almost certain run-off with rival Ahmed Shafiq, warning the country would be in danger if fallen dictator Hosni Mubarak's premier won.  AFP PHOTO/MARCO LONGARI
Local and international media crowd the campaign headquarter of Muslim Brotherhood Egyptian presidential candidate Mohammed Mursi during a press conference in Cairo on May 25, 2012. The Muslim Brotherhood today urged Egyptians to rally behind their presidential candidate in an almost certain run-off with rival Ahmed Shafiq, warning the country would be in danger if fallen dictator Hosni Mubarak's premier won. AFP PHOTO/MARCO LONGARI Vis mer