Brorskapets kandidat vant valget i Egypt

Fikk 52.5 prosent av stemmene.

VANT VALGET: Mohamed Morsy fra Det muslimske brorskap har erklært seier og lover å være en inkluderende president for alle egyptere. Fikk 52,5 prosent av stemmene, opplyser Det muslimske brorskap. Foto: MOHAMMED ABED / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
VANT VALGET: Mohamed Morsy fra Det muslimske brorskap har erklært seier og lover å være en inkluderende president for alle egyptere. Fikk 52,5 prosent av stemmene, opplyser Det muslimske brorskap. Foto: MOHAMMED ABED / AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohamed Morsy fra Det muslimske brorskap har erklært seier og lover å være en inkluderende president for alle egyptere.

Offisielle resultater fra søndagens andre valgomgang i Egypt foreligger ikke, men Det muslimske brorskap opplyser at Morsy fikk 52,5 prosent av stemmene.

Morsys motkandidat Ahmed Shafik, som var Hosni Mubaraks siste statsminister, skal ha fått 47,5 prosent av stemmene.

Det muslimske brorskapet opplyser at tallene bygger på opptalte stemmer fra 98 prosent av landets valglokaler, innrapportert fra deres egne observatører.

Første folkevalgte - Doktor Mohamed Morsy er den første Egyptiske presidenten som er valgt av folket, het det i en kunngjøring fra brorskapets politiske gren, Frihets- og rettferdighetspartiet (FJP).

Morsy proklamerte selv seier under en fjernsynsoverført pressekonferanse i morgentimene mandag.

- Jeg vil være president for alle egyptere, muslimer og kristne, sa Morsy og takket egypterne for støtten.

Søker ikke hevn Han lovet videre å ikke søke hevn eller ta noe oppgjør med sine politiske motstandere.

- Vi er alle brødre i det samme landet, sa Morsy og lovet å arbeide hånd i hånd med alle egyptere for å bygge en bedre framtid, frihet, demokrati og fred.

- Dette er øyeblikket alle egyptere har ventet på, supplerte Morsys valgkampsjef Ahmed Abdelati.

I sjokk Shafik har ikke kommentert opplysningene om valgutfallet, og i valgkamphovedkvarteret hans bar medarbeiderne natt til mandag nærmest preg av å være i sjokk.

En talsmann for Shafik-leiren nektet å anerkjenne utfallet og anklaget FJP for å bryte valgloven ved å gå ut med resultatet.

- Bare valgkommisjonen har myndighet til å kunngjøre resultater. Vår egen opptelling har hittil vist at det er vi som er i ledelsen med 52 prosent, men vi nekter å bryte loven og vil ikke gå ut med tall nå, sier talsmannen Mahmoud Baraka.

Militærmakt Hvor stor makt Morsy får som president, er imidlertid et åpent spørsmål. Det styrende militærrådet oppløste sist uke den islamist-dominerte nasjonalforsamlingen og landets nye president vil heller ikke ha noen grunnlov å forholde seg til ettersom arbeidet med denne er forsinket.

Kritikerne har kalt den siste ukens manøvre et kupp fra generalenes side.

(NTB)