Ryster svenskene:

Brosjyre om analsex og «fisting»

En brosjyre fra RFSU til ungdomsskoleelever om ekstrem sex, har skapt en massiv debatt i Sverige.

TIL SVENSK UNGDOM: En brosjyre om trans og sex fra RFSU har skapt debatt i Sverige etter det har kommet fram at ungdomsskoleelever har hatt tilgang til materialet. Foto: skjermdump / RFSU.
TIL SVENSK UNGDOM: En brosjyre om trans og sex fra RFSU har skapt debatt i Sverige etter det har kommet fram at ungdomsskoleelever har hatt tilgang til materialet. Foto: skjermdump / RFSU. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom helgen har det i Sverige oppstått en massiv debatt på Twitter om en brosjyre fra RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning).

I brosjyren står det at analsex er mer kjønnsnøytralt enn vaginal sex, og den gir en veileder på hvordan man skal oppføre seg hvis du skal «fiste». Det skriver Aftonbladet.

«Vær ekstra forsiktig, spesielt i begynnelsen, og bruk mye smøremiddel», står det i brosjyren.

TRE TIPS: Susanne Eidem er utdannet sexolog og parterapeut, og ekspert i DBTV-serien «Sex på 60». Produsent: Sondre Rahm (Sex på 60 - S01E06) Vis mer

Ungdomsskole i Umeå

På en skole i den svenske byen Umeå har elevene kunne se på brosjyren på et venterom mens de ventet på å treffe psykologen eller rådgiveren på skolen.

- Det høres ikke riktig ut. Vi vil ha en dialog om dette, sier rektor Katarina Lundqvist til Aftonbladet.

Ifølge avisa var ikke Lundqvist kjent med at brosjyren eksisterte på skolen.

- Jeg sitter ikke og leser gjennom alle brosjyrene, og jeg visste ikke at den var der, sier rektoren.

Fra 2015

Brosjyren ble utgitt i 2015 og er, ifølge RFSUs hjemmeside, den første i sitt slag som tar for seg trans og sex. Den er publisert med støtte fra General Heritage Fund.

I forbindelse med utgivelsen av brosjyren sa prosjektlederen Vierge Hård at unge transpersoner er interessert i spørsmål knyttet til sex og forhold.

- De lurer for eksempel på hvordan du kan ha god sex hvis de eller en partner har kjønnsdysfori, eller hvilke ord du kan bruke om kroppen og kjønnet du ønsker, sa prosjektleder Hård i en uttalelse ifølge Aftonbladet.

UTEN EN TRÅD: Her står deltakerne klare i forkant av Roskildefestivalens berømte nakenløp. Dagbladets reporter kledde også av seg i solidaritet med deltakerne. Video: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Ikke ment for ungdomsskolen

Hedvig Nathorst-Böös, nestleder for RFSUs nasjonale enhet, sier til Aftonbladet at brosjyren i hovedsak er ment spesielt for transpersoner.

- Det er ikke rettet mot barn og yngre mennesker, det er ikke ment å brukes på ungdomsskolen. Det er ikke skolemateriell, uttaler Nathorst-Böös til avisa.

Videre legger hun til at brosjyren er bedre egnet til ulike organisasjoner og i sammenhenger rettet mot transpersoner. Hun understreker ytterligere at brosjyren har et mer eksplisitt bilde enn annet materiale som RFSU produserer.

- Vi så et behov for et materiale som ikke bare fokuserte på seksuell helse, men også på seksuell praksis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer