Bakke-Jensens nye jobb:

Brøt 100 år gammel skikk: - Visste det ikke

Det er sedvane i Norge at regjeringen ikke utnevner en av sine egne til en slik type jobb mens de sitter i regjering, en skikk samtlige 25 statsministere siden 1909 har fulgt. Inntil Erna Solberg.

UKJENT MED SKIKKEN: Statsminister Erna Solberg sier verken hun eller noen andre i embetsverket kjente til sedvanen om at regjeringen ikke utnevner sine egne medlemmer til sentrale posisjoner i byråkratiet. Foto: REUTERS / Ints Kalnins / NTB
UKJENT MED SKIKKEN: Statsminister Erna Solberg sier verken hun eller noen andre i embetsverket kjente til sedvanen om at regjeringen ikke utnevner sine egne medlemmer til sentrale posisjoner i byråkratiet. Foto: REUTERS / Ints Kalnins / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sedvane i Norge at regjeringen ikke utnevner en av sine egne til en slik type jobb mens de sitter i regjering, en sedvane vi har hatt siden 1909.

Erna Solberg har gjort dette tre ganger siden hun ble statsminister, sist med ansettelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) som ny fiskeridirektør.

Til Dagbladet sier statsministeren at hun ikke kjente til denne sedvanen.

Ukjent for statsministeren

- 25 statsministere har ikke gjort det du nå har gjort tre ganger. Hva er det som er så spesielt med den «solbergske parlamentarismen»?

- Dette er en sedvane som jeg ikke kjente til og som ingen i vårt embetsverk kjente til, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Hun mener det sier at saken ikke er så åpenbar.

- Det var heller ikke kontroll- og konstitusjonskomiteen klar over i de to forrige ansettelsene før dette ble skrevet om i noen aviser der man gikk tilbake til 1909. Da tolker vi nok 1909 veldig forskjellig, det var et forretningsministerium som uten konkurranse ansatte seg selv i embetsstillinger. Vi har et helt annet system i dag, fortsetter statsministeren.

- Hadde du gitt samme råd til Frank Bakke-Jensen i dag, at han kunne søke stillingen?

- Vi hadde kanskje hatt en større diskusjon om det prinsippet, hvis vi var mer klar over prinsippet på det tidspunktet. Men det er sånn at alle har lov til å søke på stillinger i Norge, og den best kvalifiserte får jobben i det offentlige.

Næringsminister Iselin Nybø (V) har tidligere uttalt til Dagbladet at hun skjønte at anbefalingen fra embetsverket om å ansette Bakke-Jensen som fiskeridirektør var spesiell, og at den ville vekke reaksjoner.

- Opp til ham selv

Dagbladet har i en rekke artikler rettet oppmerksomhet rundt den kontroversielle ansettelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) som ny fiskeridirektør, en ansettelse som har møtt krass kritikk fra opposisjonen.

Onsdag oppfordret Arbeiderpartiet regjeringen til å be Bakke-Jensen si fra seg stillingen som ny fiskeridirektør.

- Vil statsråden gi et vennskapelig råd til Frank Bakke-Jensen og gi ham litt hjelp til å ta en vurdering med hensyn til respekten for embetet, om han ikke skal fratre stillingen og si den fra seg? spurte Dag Terje Andersen fra Stortingets talerstol.

Til denne oppfordringen svarer Solberg følgende til Dagbladet:

- Han har fått en stilling etter helt rettferdig konkurranse og var den best kvalifiserte søkeren. Det er ingen grunn til å gjøre det.

- Men det er ingen som har stilt spørsmål ved hans kvalifikasjoner?

- Men det er ingen grunn for det (å ikke tiltre, journ.anm.). Han er best kvalifisert og fikk stillingen i en åpen konkurranse helt i tråd med lover og regler, sier Solberg.

- Krevde særlig aktsomhet

Nybø sier på sin side at dette er en vurdering Bakke-Jensen selv må gjøre.

- Frank Bakke-Jensen er en meget oppegående mann som tar sine selvstendige vurderinger og beslutninger. Jeg har hatt ansvaret for ansettelsesprosessen og hva han gjør, får være opp til ham selv, sier Nybø til Dagbladet.

Dagbladet har også konfrontert departementsråd Morten Berg i Nærings- og fiskeridepartementet om ikke han kjente til sedvanen. Han er den høyeste embetspersonen i departementet, og altså ikke politisk utnevnt.

- Var du kjent med sedvanen om ikke å ansette sittende statsråder til høyere embetsstillinger da du ble gjort kjent med at Frank Bakke-Jensen var kandidat til jobben som fiskeridirektør?

- Spørsmålet ditt inneholder et implisitt premiss som jeg hverken kan slutte meg til eller ikke slutte meg til, nemlig at det kan betegnes som en sedvane å ikke utnevne sittende statsråder til andre høyere embetsstillinger. Jeg tar altså ikke stilling til hvorvidt det er en sedvane eller ikke. Vi var oss meget bevisst at det krevdes særlig aktsomhet og nøyaktig behandling når vi hadde en sittende statsråd som søker, skriver Berg i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer