Bakke-Jensens nye jobb:

Brøt 100 år gammel skikk: - Visste det ikke

Det er sedvane i Norge at regjeringen ikke utnevner en av sine egne til en slik type jobb mens de sitter i regjering, en skikk samtlige 25 statsministere siden 1909 har fulgt. Inntil Erna Solberg.

UKJENT MED SKIKKEN: Statsminister Erna Solberg sier verken hun eller noen andre i embetsverket kjente til sedvanen om at regjeringen ikke utnevner sine egne medlemmer til sentrale posisjoner i byråkratiet. Foto: REUTERS / Ints Kalnins / NTB
UKJENT MED SKIKKEN: Statsminister Erna Solberg sier verken hun eller noen andre i embetsverket kjente til sedvanen om at regjeringen ikke utnevner sine egne medlemmer til sentrale posisjoner i byråkratiet. Foto: REUTERS / Ints Kalnins / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er sedvane i Norge at regjeringen ikke utnevner en av sine egne til en slik type jobb mens de sitter i regjering, en sedvane vi har hatt siden 1909.

Erna Solberg har gjort dette tre ganger siden hun ble statsminister, sist med ansettelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) som ny fiskeridirektør.

Til Dagbladet sier statsministeren at hun ikke kjente til denne sedvanen.

Ukjent for statsministeren

- 25 statsministere har ikke gjort det du nå har gjort tre ganger. Hva er det som er så spesielt med den «solbergske parlamentarismen»?

- Dette er en sedvane som jeg ikke kjente til og som ingen i vårt embetsverk kjente til, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Hun mener det sier at saken ikke er så åpenbar.

- Det var heller ikke kontroll- og konstitusjonskomiteen klar over i de to forrige ansettelsene før dette ble skrevet om i noen aviser der man gikk tilbake til 1909. Da tolker vi nok 1909 veldig forskjellig, det var et forretningsministerium som uten konkurranse ansatte seg selv i embetsstillinger. Vi har et helt annet system i dag, fortsetter statsministeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer