Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brøt forbudet og stakk av med påskeprovianten

- Det er fortvilende, sier tilsynsføreren i Rondane.

TROSSET OPPFORDRINGEN: På Øvre Dørålseter Turisthytte i Rondane ble Paul Rindal møtt med fulle søppelsekker og tomme skap. Foto: Privat
TROSSET OPPFORDRINGEN: På Øvre Dørålseter Turisthytte i Rondane ble Paul Rindal møtt med fulle søppelsekker og tomme skap. Foto: Privat Vis mer

Som følge av hytteforbudet og myndighetenes tiltak mot smittespredning, har også Den Norske Turistforening frarådet langturer i fjellet og besøk på sine hytter.

Men ikke alle har overholdt oppfordringen.

På Øvre Dørålseter Turisthytte ble tilsynsføreren møtte av et lite hyggelig syn. Der var det fulle søppelsekker og helt tomt i proviantskapene.

Det var Gudbrandsdølen Dagningen som først omtalte saken.

- Fortvilende

- Det er ingen tvil om at det har vært en god del trafikk, sier Paul Rindal til Dagbladet.

I nesten 50 år har han hatt tilsynet ved selvbetjeningshytta ved Øvre Dørålseter Turisthytte i Rondane. Selv om hytta i utgangspunktet er privat, har han et samarbeid med DNT, og hytta kan derfor benyttes for alle som gjennom medlemskapet innehar sin egen nøkkel.

ILDSJEL: Paul Rindal har stått for tilsynet ved Øvre Dørålseter Turisthytte i Rondane i nesten 50 år. Foto: Privat
ILDSJEL: Paul Rindal har stått for tilsynet ved Øvre Dørålseter Turisthytte i Rondane i nesten 50 år. Foto: Privat Vis mer

Akkurat hvor mange som har trosset myndighetene de siste ukene, vet ikke Rindal sikkert. Men som han selv forklarer:

- Det blir ikke fulle søppelsekker etter noen få personer.

Maten han kjørte opp før hytte- og reiserestriksjonene ble innført, er også borte.

- Det er nok mange som har spist seg mette og fylt opp ryggsekkene med mat før de dro videre, sier Rindal.

FORTVILER: Paul Rindal har hatt tilsynet ved Øvre Dørålseter Turisthytte i en årrekke. I år må han rydde opp etter de som har trosset anmodingen om å ikke bruke DNTs hytter. Foto: Privat
FORTVILER: Paul Rindal har hatt tilsynet ved Øvre Dørålseter Turisthytte i en årrekke. I år må han rydde opp etter de som har trosset anmodingen om å ikke bruke DNTs hytter. Foto: Privat Vis mer

I gjesteboka er det bare fire svensker som har skrevet seg inn, fordelt på to besøk. Gjestene som ikke skriver seg inn, betaler heller ikke for seg, forklarer han.

- Folk vil jo ikke registrere seg i disse dager, i og med at det ikke er lov å benytte hyttene.

Selv hadde han håpet at folk som likevel legger ut på fjelltur ville respektere turistforeningens forbud mot å bruke selvbetjeningshyttene. I stedet må han nå vaske og rydde etter dem som trosser reglene.

- Det er fortvilende. Det er alltids noen som går og tenker «dette rammer ikke meg» og at «det er ikke så farlig om akkurat jeg gjør det».

- Veldig trist

Til tross for at lokalavisa forteller om lite snø og ishardt føre, har altså ikke alle latt seg stoppe fra å reise til fjells. Når Turistforeningen bestemmer seg for å gjenåpne de selvbetjente hyttene, må Rindal raskt innover med mer proviant.

Siste rest av påska vil det imidlertid stå tomt i hyllene.

IDYLLISK: Øvre Dørålseter Turisthytte ligger idyllisk til i Rondane. Foto: Privat
IDYLLISK: Øvre Dørålseter Turisthytte ligger idyllisk til i Rondane. Foto: Privat Vis mer

Selv om driften aldri vil gi store overskudd, har Rindal de siste åra opplevd en økt betalingsvilje hos turister som benytter hytta. Aller flinkest er de utenlandske turistene, forklarer Rindal.

Denne gangen faller utgiftene dessverre på Rindals egen lommebok.

- Rapportene vi har fått så langt, tyder på at folk har vært flinke til å overholde regjeringens bestemmelser og anmodninger, sier kommunikasjonssjef i DNT, Mette Habberstad, til Dagbladet.

Hun har ikke hørt om andre, likende tilfeller.

- Men at en og annen bryter reglene, er jo selvfølgelig veldig trist.

Hytteforbudet oppheves 20. april. Likevel understreket helseminister Bent Høie (H) i forrige uke at det fortsatt vil være en nasjonal anbefaling om å unngå fritidsreiser.

Turistforeningen vil ikke endre sine retningslinjer om å fraråde bruk av hyttene før anbefalingen om å unngå fritidsreiser endres.

I mellomtida forklarer Habberstad at Turistforeningen jobber med rutiner for å best mulig kunne ta hensyn til smittevernet på hyttene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!