Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En klassisk reaksjonær, mener Spania-kjenner om lederen for partiet VOX

Brøt Franco-tabu - kan bli valgvinner i Spania søndag

Santiago Abascal (43) gjør ytre høyre spiselig igjen for mange spanjoler.

SKYTER MED SKARPT: VOX-leder Santiago Abascal går til daglig rundt med en Smith & Wesson-pistol. Også med snakketøyet skyter han med skarpt. Nå kan han bli en av vinnerne i søndagens valg i Spania. Foto: NTB Scanpix/AFP/Ander Gillenea
SKYTER MED SKARPT: VOX-leder Santiago Abascal går til daglig rundt med en Smith & Wesson-pistol. Også med snakketøyet skyter han med skarpt. Nå kan han bli en av vinnerne i søndagens valg i Spania. Foto: NTB Scanpix/AFP/Ander Gillenea Vis mer

Før søndagens valg i Spania er mannen «alle» snakker om Santiago Abascal (43), lederen for ytre høyre-partiet VOX.

Fem år etter at han var med og starte partiet kan han gjøre et brakvalg, ifølge meningsmålingene oppimot 15 prosent.

- Klassisk reaksjonær

Det er det fjerde valget på fire år, etter at de andre partiene etter valget i april i år igjen måtte gi opp å danne en levedyktig regjering.

I mellomtida vokser VOX lynraskt.

- Han er en klassisk reaksjonær, sier førsteamanuensis, valgforsker og Spania-ekspert Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø, om Santiago Abascal.

Likevel - selv om ordet reaksjonær betyr en som vil tilbake til fortida - står Abascal og VOX for noe nytt i Spania.

Det var lenge antatt at Francisco Francos diktatur, som først tok slutt ved hans død i 1975, gjorde Spania «immun» mot et stort parti på ytterste høyre fløy.

Franco-tabu

Nå viser VOX og Abascal at teorien var feil.

Kommentatoren Anne Applebaum i Washington Post skrev i mai i år - da oppturen til VOX forlengst var i gang - at partiet hadde brutt et Franco-tabu.

«Sosialistpartiet framprovoserte borgerkrigen», «feminismen vil undertrykke oss», og «innvandringsveto fra muslimske land», er bare et knippe av partilederens provoserende slagord og uttalelser.

Og det skremmer ikke velgerne vekk - snarere tvert imot.

I DET GODE SELSKAP: Til den avsluttende debatten for ei uke siden stilte VOX-leder Santiago Abascal (i midten) opp til avfotografering omkranset av (f. v.) de rivaliserende partilederne Pablo Casado (Folkepartiet), Pedro Sánchez (Sosialistpartiet), Pablo Iglesias (Forente Kan Vi/Unidos Podemos) og Albert Rivera (Ciudadanos/Borgerne). Foto: NTB Scanpix/AP/Bernat Armangue
I DET GODE SELSKAP: Til den avsluttende debatten for ei uke siden stilte VOX-leder Santiago Abascal (i midten) opp til avfotografering omkranset av (f. v.) de rivaliserende partilederne Pablo Casado (Folkepartiet), Pedro Sánchez (Sosialistpartiet), Pablo Iglesias (Forente Kan Vi/Unidos Podemos) og Albert Rivera (Ciudadanos/Borgerne). Foto: NTB Scanpix/AP/Bernat Armangue Vis mer

Det gjør heller ikke Abascal som person, selv om han til daglig bærer en Smith & Wesson-pistol. I Spania er denslags slett ikke vanlig.

Abascal har forklart at han opprinnelig skaffet seg skytevåpenet for å beskytte sin far mot terrorbevegelsen ETA hjemme i Baskerland. Nå er det visstnok for å beskytte barna.

- Abascal er kjempeviktig. Det er som Fremskrittspartiet i sin tid, han henger ut ei fjøslykt, og aner ikke hva som samler seg rundt den, sier Buck.

Catalonia

En fersk meningsmåling i den spanske avisa ABC gir VOX 14,9 prosent av stemmene, eller 49 av de 350 setene i Parlamentet. Så sent som ifjor hadde de ingen.

En årsak til at VOX nå opplever suksess er utvilsomt Santiago Abascal og hans talegaver: Etter mandagens debatt mot Spanias fire andre viktigste partiledere, viste 10 meningsmålinger ifølge nettavisa La Voz de Galicia at Abascal var vinneren.

Ifølge Spania-ekspert Marcus Buck koker forklaringen på suksessen ned til et enkelt ord: Catalonia.

- På grunn av Catalonia-spørsmålet får VOX nå en stor vekst, sier han.

Kruttønne

Regionen Catalonia ble ei kruttønne da en folkeavstemning som Spania kjente ulovlig i 2017 ga flertall for uavhengighet. At kruttet fortsatt er tørt, viste opptøyene nylig, da ni separatistledere fikk lange fengselsstraffer.

Nå krever mange nasjonalistiske og sentralistiske spanjoler mye hardere lut enn det regjeringer fra Sosialistpartiet og det høyreorienterte Folkepartiet har villet ta i bruk.

- De stoler ikke på de andre partiene, når det gjelder spørsmålet om Catalonia, sier Buck.

Som et eksempel på VOX harde linje sier han at flere av partiets kandidater vil forby de lokale partiene som vil ha et uavhengig Catalonia.

Det store usikkerhetsmomentet

Selv om VOX i første omgang ikke alene kan bli en maktfaktor i spansk politikk, kan partiet bidra til å gjøre landet enda mer uregjerlig.

Forrige valg var i april, og mange trodde lenge at Sosialistpartiet med 28,7 prosent og venstrefløypartiet Unidos Podemos med 14,3 prosent ville greie å bli enige om en ny regjering.

Til slutt valgte de å kaste kortene, og kastet landet ut i enda mer politisk kaos. Med et VOX som vokser seg stadig sterkere, og et Folkepartiet i medvind, kan det sikkert diskuteres hvor lurt det var.

Marcus Buck sier at veldig mye avhenger av valgoppslutningen, og hvor lei folk har blitt av de stadige nyvalgene. Blir deltakelsen lav pleier det å gavne høyresida, blir den høy pleier venstresida å tjene på det.

- Det er det store usikkerhetsmomentet, sier Marcus Buck til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media