Sorenskriver i Halden felt av dommerutvalg:

Brøt god dommerskikk, var partisk og beskyldte advokater for løgn og eventyrhistorier

- Disse klagene skulle vært sendt for lenge siden, sier advokat.

BRUDD: Sorenskriver Bjørn Haaland har ved flere tilfeller brutt god dommerskikk, slår Tilsynsutvalget for dommere fast. Foto: NRK
BRUDD: Sorenskriver Bjørn Haaland har ved flere tilfeller brutt god dommerskikk, slår Tilsynsutvalget for dommere fast. Foto: NRKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke profilerte advokater leverte i oktober i fjor klage på sorenskriver Bjørn Haaland til Tilsynsutvalget for dommere. Haaland er Halden tingretts øverste administrative leder, og i den 17 sider lange klagen pekte advokatene på en rekke problematiske opptredener fra Haalands side.

Nå er klagen ferdig behandlet. Tilsynsutvalget konkluderer med at Haaland har opptrådt kritikkverdig og i strid med god dommerskikk. Det blir også vist til at dommeren under prosessen har truet klagerne med anmeldelse, og beskyldt dem for oppspinn, løgn og eventyrhistorier.

I klagen ble det beskrevet erfaringer med Haaland fra retten. Der kom det blant annet fram følgende om sorenskriveren:

  • Bestemmer seg på forhånd hva som er relevant
  • Til stadighet avbryter aktørene i retten
  • Dårlig stemning i rettssalen
  • Oppleves å skape utrygghet i retten
  • Nærmest illusoriske rettsmøter
  • Nekter aktører å prosedere/innlede på spørsmål aktørene oppfatter som sentrale

I vedtaket kommer det fram at flertallet mener parter og advokater med rette har følt seg urettferdig og uforsvarlig behandlet i rettssakene som er nevnt i klagen. Det slås fast at Haaland brøt prinsippene om upartiskhet, likebehandling og korrekt opptreden.

Utvalgets fem medlemmer var også enstemmig da de konkluderte med at Haaland har opptrådt kritikkverdig i forbindelse med selve klageprosessen.

- Klaget med god grunn

En av advokatene som deltok i klageprosessen, er Dennis Brorstrøm. Til Dagbladet sier advokaten at han er fornøyd med utvalgets konklusjon, selv om han gjerne skulle vært foruten hele saken.

KLAGET: Advokat Dennis Brorstrøm. Foto: Privat
KLAGET: Advokat Dennis Brorstrøm. Foto: Privat Vis mer

- Jeg registrerer ut ifra tilsynsutvalgets avgjørelse at vi har klaget med god grunn. Dette handler ikke om personen, men respekten for domstolens verdighet. Jeg håper dette er en tankevekker for alle domstoler i landet. Når man møter rettsvesenet som part, må man kunne forvente en respektfull behandling, sier Brorstrøm.

Advokaten legger til at han anser Haaland som en dyktig dommer og jurist, men mener han mangler noen av egenskapene man må ha som dommer.

- Det tyder også konklusjonen i klagesaken på, og disse klagene skulle vært sendt for lenge siden, slår han fast.

- Gjennomsolid vedtak

Også advokat Harald Otterstad signerte klagen mot Haaland. Han sier prosessen har vært ubehagelig, men er glad for at klagen ble levert. Konklusjonen fra Tilsynsutvalget for dommere mener han er en svært korrekt beskrivelse.

RINGVIRKNINGER: Advokat Harald Otterstad håper flere dommere legger merke til konklusjonen i klagesaken. Foto: NTB Scanpix
RINGVIRKNINGER: Advokat Harald Otterstad håper flere dommere legger merke til konklusjonen i klagesaken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dessverre har situasjonen vært akkurat slik – et brudd på god dommerskikk. Haaland er en dyktig jurist, men jeg har full forståelse for klagene som har kommet på ham. Vedtaket er gjennomsolid, og viser dessverre hva som har vært realiteten i hans oppførsel, sier Otterstad.

Advokaten legger til at han gjerne skulle vært foruten klagesaken, men anså det som eneste utvei da saken begynte å rulle opp.

- Når man får henvendelser fra folk som klager på slike opplevelser, så har man ikke noe annet valg enn å ta det på alvor.

Håper på ringvirkninger

Til tross for sin over 30 år lange karriere, understreker Otterstad at det er første gang han har deltatt i en klageprosess mot en dommer.

Selv om han beskriver Haaland-saken som tragisk, håper han den først og fremst får konsekvenser også utenfor Halden tingrett.

- Jeg innbiller meg at når dette nå blir gjort kjent, så går den enkelte dommer i seg selv og tenker på hvordan man opptrer før man går i retten neste gang. Det er en tragisk sak, og jeg synes det er kjempetrist at den er en realitet. Men det gikk for langt, og da må man tørre å si ifra, sier advokaten.

Ber klagerne om unnskyldning

Til tross for gjentatte forsøk over flere dager, har det ikke lykkes Dagbladet å komme i direkte kontakt med Haaland på telefon eller SMS.

Konstituert sorenskriver i Halden tingrett, Svein Magnussen, opplyser at Haaland for tida er sykemeldt. Han forteller videre at sorenskriveren går av med pensjon i mai, og ikke vil være tilbake på jobb før dette.

Advokat Ragnhild Bø Raugland, som bisto Haaland under møtet med dommerutvalget, har imidlertid vært i kontakt med ham etter utvalgets avgjørelse, og viderebringer følgende kommentar til Dagbladet:

- På vegne av Haaland kan jeg si at han nå ønsker å legge saken bak seg, og tenke framover. Han har ovenfor klagerne meldt at han aldri bevisst har ment å opptre slik som framstilt i vedtaket fra Tilsynsutvalget. Han har også meddelt dem at i den grad hans dommerstyring har blitt oppfattet som uheldig, har han ingen problemer med å be om unnskyldning for dette. Han oppfordrer samtidig klagerne om at de tar opp forhold som dette direkte med vedkommende dommer dersom lignende situasjoner skulle oppstå i framtida.