Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brøt isfronten

David Toska og Kjell Alrich Schumann er neppe perlevenner, men i NOKAS-rettssalen i dag snakket de inngående sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Over ryggen til advokat Morten Furuholmen, Schumanns forsvarer, førte de to hovedmennene i Nokas-ranet en inngående samtale før dagens rettsmøte ble satt.

Schumanns tilståelse i lagmannsretten mandag, har lettet litt på trykket i Nokas-saken. Spenningen er nå knyttet til hva Schumann og de andre som har tilstått, vil si i sine forklaringer.

Les mer: Disse tiltalte ligger dårlig an.

Vil de si minst mulig, som i tingretten? Eller vil de omsider legge alle kort på bordet, med håp om å oppnå en viss strafferabatt?

Lars Erik Andersen var den første som tilsto etter å ha blånektet under politiforklaringer og i tingretten. Han hevdet at han tok seg ei real dophelg i Oslo ranshelga, og førte rusvenner som vitner for at det var sannheten.

I morgen skal Andersen gi sin forklaring for lagmannsretten. Hvor mye vil han si? Vil han navngi hele ranslaget?

Fem nekter fortsatt

Fortsatt sitter det fem personer på tiltalebenken som nekter enhver befatning med Nokas-ranet. Det er Metkel Betew, Ikmed Kodzadziku, Alf Henrik Christensen, Dan Pettersen og Thomas Thendrup. Flere av de medtiltalte har knyttet noen av dem til ranet.

 NEPPE PERLEVENNER: Men i dag hadde Toska og Schumann en lengre passiar sammen før retten ble satt. Foto: ERLING HÆGELAND
NEPPE PERLEVENNER: Men i dag hadde Toska og Schumann en lengre passiar sammen før retten ble satt. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Alle de fem har enten vært i nær kontakt med David Toska før ranet, eller de medgår å ha vært i Stavanger da ranet ble begått. Alf Henrik Christensen kjørte sammen med Nokas-dømte Erling Havnå til Stavanger et par dager før ranet ble begått, men hevder at han var i byen for å handle rør. Kodzadziku var i byen på et ulovlig ærend, for å overlevere et stort parti narkotika.

Alle ble dømt i tingretten. Nå er aktors sak vesentlig styrket ved at nye tiltalte har tilstått. Foreløpig er det uvisst om de bare vil redegjøre for sin egen rolle, eller om de også vil snakke åpent om hele ranet og alle som deltok.

Ulike brødre

Brødrene Thendrup har en svært ulik opptreden i retten. Johnny Thendrup ble skuddskadd under ranet, og tilstod kort tid etter at han ble pågrepet. Han angrer åpent, og var allerede i tingretten på nippet til å si hvem som skjøt politibetjent Arne Sigve Klungland. Han er rørlegger, tobarnsfar, og har ingen tung kriminell fortid. Utsiktene til raske penger var hans motiv for å bli med på ranet.

I fengslet utvikler han sin malerhobby. Hans yngre bror Thomas sier at han var helt andre steder enn i Stavanger da Nokas ble ranet, men har ikke noe alibi. Andre tiltalte har sagt at Thomas pleide såret til sin skadde bror mens deler av ranslaget lå i dekkleilighet etter ranet.

Johnny Thendrup har så langt ikke naglet sin bror til Nokas-ranet. Thomas Thendrup ble dømt til forvaring av tingretten.

Alibi-oppgjør

De nye tilståelsene i Nokas-saken, vil også føre til at politiet vil ta et oppgjør med alibivitner i etterkant. Flere personer, noen av dem tungt kriminelle, vitnet i tingretten og sa at de var sammen med noen av de tiltalte da Nokas ble ranet.

Det var ren løgn. Det er straffbart å gi noen falskt alibi, og her kan lista bli lang over personer som må et oppgjør med påtalemyndigheten.