Brøt isolasjonen

Ikke en eneste utenriksminister har besøkt Yassir Arafat de siste tre månedene. Inntil i går. For da kom Jan Petersen og brøt en uuttalt utenriksministerisolasjon av Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAMALLAH (Dagbladet): Tre mikrofoner og høyttalere var på plass. Så også et titall tv-fotografer fra internasjonale nyhetsbyråer - og Arafats egne hoffotografer. Sistnevnte var på plass for å dokumentere at Arafat ikke lenger er en isolert president, der han sitter innesperret på muqataen sin. Gårsdagens besøk var utrolig viktig for Arafat. Spesielt symbolsk: Han teller som politiker.

Arafat alene igjen

- Besøket er til det palestinske folk og ikke bare Arafat. Det er det palestinske folket jeg er opptatt av, sa Petersen noen timer seinere på kvelden.

Etter det timelange besøket med Arafat forsvant Petersen kjapt inn i en ventende bil. Tilbake sto Arafat foran tv-fotografene og mikrofonene. Arafat ønsket en felles pressekonferanse med Petersen for at bildet av ham og en utenriksminister skulle gå verden rundt. Det gikk ikke slik.

- Når Petersen først valgte å komme hit, ville det være umulig for ham å unngå å møte Arafat. Da kunne ikke andre palestinske ledere ha møtt ham. Men det faktum at Petersen bare holder pressekonferanse etter møtet med Abu Ala i dag, er et signal, sier en diplomat.

Etter det Dagbladet erfarer, er de europeiske utenriksministrene enige om ikke å møte Arafat så lenge han nekter å gi fra seg makten over sikkerhetsstyrkene. Isolasjonen skal være en støtteerklæring til statsminister Ahmad Korei, bedre kjent som Abu Ala.

Klar beskjed

- Det er sikkert mange som vil synes at dette besøket er på et feil tidspunkt, men det vil det alltid være. Nå er vi inne i en kritisk fase, og en handlekraftig regjering må komme på plass. Jeg synes jeg fikk sagt hva jeg ville, sier Petersen.

Petersen skal ha gitt Arafat tydelige meldinger. Etter det Dagbladet erfarer, oppfattet også palestinerne som var med på møtet Petersens uttalelser som meget klare.

Møtet med Arafat skulle egentlig ha vart rundt en halvtime, men ble en time.

- Jeg er ingen lege, men vi hadde en lang samtale hvor vi var innom mange områder, sier Petersen på spørsmål om hans inntrykk om helsetilstanden.

Dårlig helse

Etter det Dagbladet erfarer, er Arafats helsetilstand mer alvorlig enn hva de egyptiske og jordanske legene har sagt offentlig. Men hvor alvorlig er det ikke mulig å si. Arafat trenger en skanning, noe som ikke kan bli gjort i Ramallah. Den aldrende presidenten har fått tilbud om å dra til Amman, men har takket nei fordi han frykter at israelerne ikke vil la ham komme tilbake til Ramallah.