Tor Kjærvik drept av sønnen

Brøt kontakten før drapet

37-åringen hevder han ville oppklare konflikt da han oppsøkte faren.

TILREGNELIGHETSSPØRSMÅL: Aktor i rettssaken etter drapet på Tor Kjærvik, Sturla Henriksbø, sier spørsmålet om tilregnelighet på siktede er vanskelig. Reporter: Ivar Benjamin Østebø. Video: Mia Engenes Bratlie Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): Noen uker før drapet på den profilerte forsvarsadvokaten Tor Kjærvik, kuttet den tiltalte sønnen kontakten med ham over telefon.

Det forteller sønnen, en 37 år gammel mann bosatt på Kongsberg, i sin rettsforklaring i Romerike og Glåmdal tingrett tirsdag.

Det var 12. april at han drepte faren sin med to skudd i stua i farens leilighet på Røa i Oslo.

«Ren henrettelse»

Kjærviks samboer Merethe Bertheussen så drapet finne sted. Idet hun løp ut døra, avfyrte 37-åringen åtte skudd mot henne.

Hun har i retten beskrevet drapet som grusomt, og en «ren henrettelse».

Bertheussen kom fra det hele fysisk uskadd, men har i etterkant slitt tungt med «flashbacks».

I forklaringen beskriver 37-åringen flere psykotiske episoder i forkant av drapshandlingen. Episodene besto ifølge 37-åringen i at han så seg selv i speilet, og at speilbildet snakket til ham uten at han snakket selv.

Han beskriver videre å føle seg overvåket av familiemedlemmer, deriblant sin far. Han skal ha pakket mobiltelefonen inn i sølvfolie, for å forhindre faren fra å overvåke ham.

Konflikt

En angivelig konflikt flere tiår bak i tid regnes som sentral i saken, og har hele veien vært 37-åringens uttalte forklaring bak drapet.

Likevel hevder han at formålet med besøket til Kjærvik på Røa ikke var å drepe ham, men å snakke med ham og ordne opp.

37-åringens påstander om konflikten knytter seg til forhold over 20 år bak i tid. Han har hatt en Youtube-kanal der han har lagt ut videoer av at han forteller om konflikten.

På spørsmål fra aktor om hvorvidt han står ved innholdet i disse videoene også i dag, var svaret imidlertid nei.

Da rettssaken startet tirsdag, erkjente 37-åringen at han hadde skutt og drept faren, og at han hadde forsøkt å drepe farens samboer. Han beskrev også selve drapsgjerningen.

Kjørte til Oslo

Han forklarer at han noen uker før drapet hadde kuttet kontakten med faren, fordi han ville vite adressa hans.

I forkant av besøket 12. april, da drapet fant sted, forklarte han at han hadde ringt faren for å snakke om konflikten. Faren ba ifølge sønnen om å få møte ham.

Han kjørte til Oslo fra Kongsberg der han bodde, og hadde med en ladd pistol i bilen. Dette var ett av tre våpen han eide på dette tidspunktet.

SAMBOER: T.v.: Merete Bertheussen, som var samboer med Tor Kjærvik, forklarte seg også i retten tirsdag. Her med sin bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
SAMBOER: T.v.: Merete Bertheussen, som var samboer med Tor Kjærvik, forklarte seg også i retten tirsdag. Her med sin bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer

Da han satt seg sammen med faren i stua i leiligheten, snakket de ifølge 37-åringen om konflikten.

- Det første jeg sier er noe som «du får ikke adressa mi», forklarte sønnen i retten.

Forklarte seg om drapet

Merethe Bertheussen har beskrevet at 37-åringen siktet på Kjærvik i stua, og at både hun og Kjærvik tryglet om at han ikke skulle skyte.

Om skuddene forklarer 37-åringen seg i tråd med tiltalen.

Han avfyrte først ett skudd mot Kjærvik, før han skjøt etter Bertheussen i det hun prøvde å flykte. Deretter skjøt han faren igjen.

Han gikk deretter ut til bilen sin, og ringte derfra selv politiet for å melde fra om drapet. Nødsamtalen ble spilt av i retten tirsdag.

- Jeg har skutt og drept faren min. Jeg har lagt fra meg pistolen min, sa 37-åringen i 112-samtalen.

Pågrepet

Han beskrev i telefonen en lang familiekonflikt som «ikke lar seg løse». Han desarmerte drapsvåpenet, en pistol, og uttalte i samtalen at han var klar for å bli pågrepet.

Tiltalte satt i samtale med 112-sentralen fram til de to første politibetjentene kom fram til stedet. Begge disse skal vitne seinere i rettssaken.

I etterkant av pågripelsen aksjonerte politiet mot hans hjem i Kongsberg. Der fant de flere skytevåpen, samt et 20-talls sverd og stikkvåpen.

Disse vil bli begjært beslaglagt i rettssaken.

Tap av arverett

Det er nedlagt påstand om tap av arverett for 37-åringen.

Sønnen var opprinnelig eneste arving etter Kjærvik, fram til han i 2017 endret testamentet til å også omfatte samboer Bertheussen.

Arven består blant annet i en andel av leiligheten Kjærvik ble drept i, og der Bertheussen fremdeles bor.

I testamentet får hun bruksrett til leiligheten, men må ved et eventuelt salg tilføre to tredjedeler av salgssummen til sønnen som arv.

- Støtende for samfunnet

Bertheussen beskriver det som svært utfordrende å måtte bo i leiligheten der drapet fant sted.

- Jeg føler at jeg bor i et åsted, forklarte Bertheussen i hennes forklaring.

Men den økonomiske situasjonen hennes som følge av arven gjør det umulig å flytte.

- Vurderingen er skjønnsmessig. Utgangspunktet er at det vil være støtende for samfunnet om en som dreper en person senere skal arve fra vedkommende, sa statsadvokat Sturla Henriksbø i sitt innledningsforedrag.

Tilregnelighet sentralt

Under statsadvokat Sturla Henriksbøs innledningsforedrag ble ikke tiltalte spurt om han er erkjente straffskyld, men om hvorvidt han erkjente å ha begått drapet.

Sakkyndige har vurdert ham til å lide av paranoid schizofreni, og at han kan ha hatt en sterkt avvikende sinnstilstand da han begikk drapet.

I tiltalen er det tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Det er imidlertid også lagt forbehold om påstand om fengselsstraff, skulle aktoratet finne det motsatte bevist under hovedforhandlingen.

Det er retten som til slutt tar stilling til dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer