Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brøt loven fire ganger da Arnstad fikk kontrakt

Olje- og energidepartementet innhentet aldri anbud og har ikke begrunnet oppdraget skriftlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagens Næringsliv avslørte i går at Eli Arnstad får opp til en halv million kroner for å jobbe rundt én dag i uka som miljøekspert, uten at det ble lyst ut anbud på konsulentavtalen.

Konsulentkontrakten ble ifølge departementets postjournal oversendt Arnstad for signering 2. januar i år, bare uker etter at Arnstad gikk av i det statlige miljø- og energiforetaket Enova i Trondheim. OED oppgir at avtalen kom i stand 21.12.07.

Arnstad får ennå full lønn fra Enova i nærmere et halvt år.

Arnstad gikk som toppleder etter påstander om at hun skulle ha behandlet ansatte dårlig.

«Ikke skriftlig nedtegnet»

I dag bekrefter Olje- og energidepartementet at forskriftene til Lov om offentlige anskaffelser ikke ble fulgt på følgende fire punkter:

1) Anbudsprotokoll i henhold til forskriften § 3-2 annet ledd er ikke ført

2) Vurderingene i forbindelse med gjennomføringen av oppdraget er ikke skriftlig nedtegnet (jfr forskriften § 3-1, 7. ledd)

KONTRAKTSROT: Olje- og energidepartementet innrømmer i dag at det ble begått flere lovbrudd da Eli Arnstad (t.v.) fikk konsulentkontrakt som ekspert på fornybar energi i januar i år. Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX
KONTRAKTSROT: Olje- og energidepartementet innrømmer i dag at det ble begått flere lovbrudd da Eli Arnstad (t.v.) fikk konsulentkontrakt som ekspert på fornybar energi i januar i år. Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX Vis mer

3) Det er ikke innhentet HMS egenerklæring fra Eli Arnstad i henhold til forskriften § 3-4

4) Det er ikke innhentet skatteattest fra Eli Arnstad i henhold til forskriften § 3-3

Det opplyser kommunikasjonsavdelingen i departementet til Dagbladet.no i morges, med den samme ordlyden som ble oversendt Dagens Næringsliv.

Avviser vennetjeneste

Departementet karakteriserer kontraktsrotet som «dårlig saksbehandling».

- Vi vil umiddelbart gå gjennom departementets rutiner for å finne ut av hvordan dette kunne skje, og vi skal rette opp i en situasjon som åpenbart har hatt mangler. Vi tar fullt ut ansvaret for situasjonen, sier statssekretær Liv Monica Bargem Stubholt til DN.

Hun avviser at kontrakten er en vennetjeneste mellom statsråd Åslaug Haga (Sp) og Arnstad, da hun mener det forutsetter at det ligger et «personlig vennskap» i bunn - noe det etter Hagas mening ikke gjør.

Eli Arnstad, søsteren til tidligere Olje- og energiminister Marit Arnstad, har i likhet med sin mer profilerte søster lang fartstid i Senterpartiet blant annet som stortingsrepresentant.

image: Brøt loven fire ganger da Arnstad fikk kontrakt

- Ingen konsekvenser for kontrakten

Overfor Dagbladet.no bekrefter Olje- og energidepartementet (OED) klokka 09 i dag at de mener det ikke er grunn til å tro at lovbruddene har konsekvenser for kontraktens gyldighet.

Det vil imidlertid bli «juridisk vurdert» om kort tid.

Det er ikke tilstrekkelig, mener stortingsrepresentant Ingebrigt S. Sørfonn (KrF).

- Det går ikke an! Dette gjør det egentlig enda verre. Det er positivt at de legger seg flate, men nesten uten å trekke pusten sparker de beina under det de nettopp har sagt. Dette er klassisk når lovbrudd blir begått - «vi har så god kontroll at resultatet uansett blir riktig». Om ikke engang en statsråd kan si klart ifra at loven skal følges, hvordan skal folk ha tillit til regelverket da, sier KrF-politikeren til Dagbladet.no.

Han mener Olje- og energiminister Åslaug Haga ikke har gjort jobben sin.

- Hun har utvist utrolig dårlig lederskap, ikke bare fordi det har blitt begått flere lovbrudd, men fordi dette er en type avlønning man kritiserer det private næringslivet for ved enhver anledning.

Sørfonn utelukker ikke at saken vil få etterspill i Stortinget, men vil ikke spekulere i konsekvensene før flere fakta i saken foreligger.

Høyres Per Kristian Foss mener saken er alvorlig og at «det lukter vennetjeneste lang vei». Han påpeker at det var en samlet stortingskomité, inkludert regjeringspartiene, som sto bak kritikken mot alle departementene for brudd på anskaffelsesreglementet da en sak fra Riksrevisjonen ble behandlet tidligere denne uka.

- Loven er ment for å unngå vennetjenester og fremme likebehandlng og konkurranse, sier Foss til DN.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media