Brøt lydmuren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russlands president Dmitrij Medvedev brøt en

symbolsk grense da han denne uka ga et lengre intervju med den opposisjonelle og kritiske avisa Novaja Gazeta. Presidenten var forsiktig med å kritisere tingenes ofte

sørgelige tilstand i vårt store naboland. Men hva han sa var ikke det viktige med dette intervjuet. For Novaja Gazeta er avisa til den drepte journalisten Anna Politkovskaja, og tre andre kolleger som elle er drept fordi de undersøkte saker som lokale eller sentrale myndigheter mislike at de snuste i. Avisas advokat ble også skutt på åpen gate i Moskva i januar i år.

Det er snakk om et intervju som Medvedevs forgjenger, Vladimir Putin, aldri ville gitt. Og dermed er vi ved

kjernespørsmålet i det to-hodete lederskapet Russland nå har. Er president Dmitrij Medvedev bare en nikkedukke for sin statsminister Vladimir Putin? Eller drar de to Russland i hver sin retning? Putin i en autoritær, og Medvedev i en demokratisk? Intervjuet i Novaja Gazeta tyder på at det siste spørsmålet er mer relevant enn det første.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer