BRØT SAMMEN: En av Jo Cox' næreste venner og partikollega Rachel Reeves. Foto: NTB scanpix
BRØT SAMMEN: En av Jo Cox' næreste venner og partikollega Rachel Reeves. Foto: NTB scanpixVis mer

Brøt sammen da drepte Jo Cox ble minnet i underhuset: - Ingen kan erstatte ei mor

Labour-politikeren skutt og drept under valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 41 år gamle Jo Cox ble torsdag knivstukket og skutt på åpen gate like før et velgermøte i byen Birstall.

Under en time etter at hun ble fraktet til sykehus i kritisk tilstand, ble parlamentspolitikeren erklært død. Drapet satte en støkk i Storbritannia.

Cox var en sterk forkjemper for å bli i EU og tilhørte venstresida i det britiske Labour-partiet. Mannen som er siktet for drapet, 52 år gamle Thomas Mair, skal ha ropt «Sett Storbritannia først!» to ganger under drapet.

I tillegg skal mannen ha hatt tilknytning til en nynazistisk organisasjon.

Sterk markering

Drapet på Cox førte til en midlertidig stopp på tre dager i valgkampen i forkant av torsdagens viktige folkeavstemning om Storbritannias framtidige EU-medlemskap.

Valgkampen var i gang igjen søndag, og den kommende folkeavstemningen betød egentlig at de folkevalgte politikerne skulle ha fri fra underhuset mandag til å drive valgkamp.

Men dette ble snudd på hodet da underhusets president, John Bercow, innkalte hele nasjonalforsamlingen til det som skulle bli en svært spesiell minnemarkering.

De folkevalgte fikk sitte hvor de ville, uavhengig av partitilhørighet. Én plass i salen var likevel tom. Den tilhørte 41 år gamle Cox, som ble valgt inn i fjor. På setet hennes var det plassert én hvit og én rød rose.

En av hennes næreste venner og partikollega, Rachel Reeves, brøt sammen i tårer da hun skulle holde tale.

- Batley og Spen (valgkretsen red. anm) kan velge en ny representant, men ingen kan erstatte ei mor, sa hun, samtidig som Cox' enkemann Brendan og deres to barn på tre og fem år var til stede i salen.

Da familien uten ei mor skulle forlate salen, brøt det ut en to minutters lang applaus. Seinere på dagen ble bisettelsen av Cox holdt i St Margaret's Church, skriver Daily Mail.

Hyllet av partilederne

Partileder for Labour, Jeremy Corbyn, og statsminister David Cameron hyllet også Cox under seansen i underhuset.

- Vi har mistet en av våre egne og samfunnet har mistet en av sine beste, sa Jeremy Corbyn, som kaller drapet et angrep på demokratiet, ifølge BBC.

David Cameron beskrev henne som en ekstraordinær kollega og venn.

- Vi minnes en kjærlig, bestemt og lidenskapelig progressiv politiker som framhevet det beste av menneskeheten og viste hvordan politikk kan gjøre verden til et bedre sted, sa statsministeren.

Den antatte drapsmannen Thomas Mair beskrives av naboer og familiemedlemmer som en einstøing med psykiske problemer. Politiet etterforsker koplinger til høyreekstreme miljøer, men mener mannen handlet alene.

Endret valgkampen

Samtidig har drapet endret tonen i den brutale Brexit-valgkampen, som har vært preget av heftige personangrep og dommedagsprofetier.

De fleste politikere har i etterkant manet til nøkternhet og en mer vennlig tone motstanderne imellom.

Drapet førte også til utslag på meningsmålingene i favør av å bli i EU, noe som også har fått fart i pundet i dag. Det er imidlertid nærmest dødt løp mellom «leave» og «remain» bare tre dager før selve folkeavstemningen.