Brøt sammen etter ranet

Livet ble et angsthelvete for jenta (24) som satt i luka da serieraneren begikk sitt første postran. I et år har hun og samboeren sloss for å få tilbake et normalt liv. I dag vitnet hun mot raneren i retten - i morgen skal hun prøve å gå på kino for første gang siden ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg visste ikke om jeg skulle bli sint, besvime eller bare skule stygt på ham. I starten begynte jeg nesten å gråte, men jeg tok meg inn, forteller den 24-årige jenta til Dagbladet.no.

Hun har nettopp stått i vitneboksen i Oslo byrett og forklart hva som skjedde da den 40-årige familiefaren stormet inn på Kjelsås postkontor 29. juni i fjor. Med kniv truet han betjeningen på livet, før han flyktet med 69 000 kroner.

Igjen satt 24-åringen stiv av skrekk og gråt. Hun er fortsatt 100 prosent sykemeldt, men kjemper for å få tilbake kontrollen over hverdagen.

- Jeg merket med en gang at hun hadde forandret seg. Hun er redd for veldig mye, forteller den 29-årige samboeren hennes.

De vil ikke ha navnet sitt i avisen, men vil gjerne fortelle hvor alvorlige konsekvenser et ran kan få for ofrene. Når samboerparet er utenfor leiligheten, må de holde seg til rolige og folketomme steder.

Skal forsøke kino

- Jeg var så stolt her forleden da jeg klarte å dra på et kjøpesenter sammen med kjæresten min. Det endte med at jeg handlet masse jeg ikke trengte, og brukte altfor mye penger, stråler hun.

Onsdag skal de dra en gjeng sammen for å se filmen «Gladiator» - første kinobesøk siden angsten stengte henne inne. Hun er spent på om hun takler folkemengden.

- Jeg skal passe på å få en billett helt ytterst.

Mens 24-åringen sitter og forteller, kommer et nytt ransoffer fra vitneboksen. Hun bryter sammen i gråt utenfor rettssalen - møtet med raneren ble for mye. I retten fortsetter de på den lange vitnelista over post- og bankansatte som har stått øye til øye med 40-åringen og de enorme knivene han har truet med.

Ransoffer reagerer forskjellig

Hele mandagen og starten av tirsdagen gikk med til lå høre på familiefarens historie. Økonomiske problemer gjorde at han anså ran som eneste utvei. Den stillferdige og sympatiske mannen gjorde et godt inntrykk på byretten, men dagens vitneskildringer gir de ti ranene hans et nytt perspektiv.

- Våre ansatte reagerer veldig forskjellig når de har blitt utsatt for ran. Noen går det forholdsvis greit med - andre blir veldig preget av hendelsen, sier bedriftssykepleier Anne Sofie Askeland til Dagbladet.no.

Hun er med i byretten for å støtte de postansatte som skal i vitneboksen.

Lyst å møte 40-åringen

24-åringen tror denne dagen kan hjelpe når hun skal legge hendelsen mer bak seg. Det kan ta ett år, fem år eller ti år, men hun håper å bli like sterk psykisk som hun var før familifaren stormet inn på arbeidsplassen hennes. 40-åringen har tilbudt ofrene å møte ham hvis de har lyst til å prate eller bare skjelle ham ut.

- Det er noe jeg lenge har hatt lyst til. Jeg er svært spent på å høre hva han har å si, sier 24-åringen.

Den siste uka har hun tenkt konstant på rettsmøtet. I natt har hun knapt sovet. Etter å ha pratet litt med de andre postansatte, forlater hun og samboeren tinghuset - mens hun føler seg veldig tøff. Hun klarte å stå to meter fra ransmannen og fortelle hvor mye han har ødelagt for henne.

<B>REDD ETTER RANET:</B> - Jeg merket med en gang at hun hadde forandret seg. Hun er redd for veldig mye, forteller den 29-årige samboeren til ransofret som vitnet i dag.