George Floyd

Brøt sammen i retten

Vitner forteller om en voldsom skyldfølelse og har brutt sammen i vitneboksen under rettssaken mot politimannen som er siktet for drap på George Floyd.

GEORGE FLOYD: Vitnet Charles MacMillian brøt sammen i tårer etter han fikk se opptak av samtalen med George Floyd rett før han døde. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Den tidligere politimannen Derek Chauvin (45) er tiltalt for drap etter at Floyd mistet livet da han ble pågrepet 25. mai i fjor. Saken utløste voldsomme nasjonale og internasjonale reaksjoner og Black Lives Matter-demonstrasjoner. Videobilder viser hvordan Chauvin presser kneet sitt mot nakken på Floyd som ligger med på bakken. Floyd trygler og sier at han ikke får puste, men Chauvin beholder grepet.

Etter hendelsen fikk han sparken. Dersom han nå blir dømt, risikerer han opp til 40 år i fengsel.

De tre første dagene av rettssaken i Minneappolis i Minnesota har inneholdt mange vitner til hendelsen. Flere har i sterke ordelag beskrevet den brutale hendelsen og uttrykt stor skyldfølelse for at de ikke klarte å stoppe det.

BEKYMRET: 911-operatøren Jena Scurry er blant vitnene i rettssaken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin. Han står tiltalt for å ha drept George Floyd under en pågripelse i fjor. Scurry hadde tilgang på direktesendte overvåkningsbilder av pågripelsen, og reagerte på det hun så. Video: AP / NTB. Reporter: Marie Røssland Vis mer

- Forsøkte å hjelpe

Charles MacMillian var en av vitnene til aktoratet onsdag. Han snakket med Floyd mens Floyd lå på bakken under Chauvins kne.

- Kom deg opp og sett deg i politibilen. Du kan ikke vinne, sa han til Floyd.

Floyd svarer at han ikke klarer å reise seg.

- Jeg forsøkte å hjelpe ham, sa MacMillian i et svært følelsesladd vitnemål.

Han fortalte hvordan han forsøkte å få Floyd til å samarbeide med politiet. Da MacMillian og retten fikk se en video av MacMillians samtale med Floyd, brøt han sammen i tårer, skriver The Guardian.

Flere av aktoratets vitner forteller om hvor opprørende de opplevde situasjonen.

TILTALT: Den tidligere politimannen Derek Chauvin under pågripelsen av George Floyd. Nå sitter han tiltalt for drap. Foto: Pool via REUTERS
TILTALT: Den tidligere politimannen Derek Chauvin under pågripelsen av George Floyd. Nå sitter han tiltalt for drap. Foto: Pool via REUTERS Vis mer

- Noe var galt

Én av dem var Jena Scurry, som jobber for nødalarmsentralen. Hun var den som først sendte politiet til stedet fordi Floyd angivelig hadde kjøpt sigaretter med en falsk pengeseddel.

Hun fulgte så situasjonen fra et overvåkingskamera.

- Instinktet mitt sa at noe var galt, fortalte Scurry i retten, ifølge BBC.

Hun beskrev hvordan hun trodde TV-bildet hun fulgte hadde frosset fordi politimannen ble sittende så lenge med kneet på Floyd.

Hun oppfattet situasjonen som så alvorlig at hun tilkalte en overordnet for å rapportere om det hun så.

Også den butikkansatte, som Floyd kjøpte sigaretter av, Christopher Martin (19), uttrykte skyldfølelse.

- Dersom jeg ikke hadde godtatt den pengeseddelen, kunne dette ha blitt unngått, sa han i retten.

I retten sa han at Floyd framsto som han var ruspåvirket, men at han ikke var truende. Martin beskrev ham som «vennlig og imøtekommende».

- Jeg følte vantro og skyld, svarte Martin om hva han tenkte da han så pågripelsen av Floyd.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

- Vitne til drap

Et annet vitne, den profesjonelle MMA-utøveren Donald Williams (33), som var kunde i butikken, Cup Foods, der Floyd kjøpte sigaretter.

- Jeg ringte politiet mot politiet. Jeg mener jeg var vitne til et drap. Jeg følte at det var nødvendig å ringe politiet mot politiet, sa han i sitt følelsesladde vitnemål.

Genevieve Hansen (27) jobber for brannvesenet i Minneapolis og er også utdannet ambulansearbeider. Hun hadde fri og kom tilfeldigvis forbi stedet der Floyd ble pågrepet.

- Da jeg kom nærmere var det en kvinne på andre siden av gata som skrek at de dreper ham. Jeg ble bekymret over å se en mann i håndjern, som ikke beveget seg, og som hadde hele kroppsvekten fra en politimann over seg og en folkemengde som var opprørt, fortalte Hansen.

Tryglet

Hun forteller så hvordan hun tryglet politimennene om å sjekke pulsen til Floyd og starte gjenopplivning.

- Dersom du virkelig jobber for brannvesenet i Minneapolis, ville du vite bedre enn å blande det, skal en av politimennene ha sagt til henne, ifølge vitnemålet.

Chauvins forsvarsadvokat spurte henne om folkemengden hadde vært «opprørt eller sint».

- Jeg vet ikke om du har sett noen bli drept, men det er opprørende, svarte Hansen.

Også flere mindreårige vitner, blant annet ei jente som filmet den mest kjente videoen fra hendelsen, forteller hvor fortvilte de var over politiets oppførsel.

Flere videoer

Retten fikk også se flere videoer fra den skjebnesvangre dagen som viser folk på åstedet som høylytt krever at Chauvin fjerner kneet sitt fra halsen til Floyd.

Chauvins forsvarere hevder imidlertid at det var den sinte mobben som bidro til en situasjon som politimennene oppfattet som truende. Men videoen som er vist så langt har ikke vist noen trusler mot politimennene.

De tre andre politimennene, som var involvert i hendelsen, skal etter planen stilles forretten seinere i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer