Brøt sammen

FROGNER (Dagbladet.no): Det ble en tøff dag for Per Kristian Orderud i retten. Først måtte han innrømme gjentatte løgner i politiavhørene, så ble han spurt om detaljer fra drapsdagen. Da ble det for mye for ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Kristian Orderud er krumtappen i påtalemyndighetens trippeldrapstiltale. Han hadde et økonomisk motiv for drapene, og i dag ble han avslørt som løgner. Mange ganger måtte han innrømme at han hadde gitt falsk forklaring til politiet på to punkter: Han løy om underskriften på to kjøpskontrakter mellom ham og faren. I 1997 gikk Per til sak mot faren for å overta gården. Grunnlaget var to kontrakter som han og Veronica hele tida visste var falske.

Det neste viktige punktet var skytingen under det famøse juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998. I lang tid hevdet Per at han ikke hadde hørt om skytingen. I dag måtte han beskjemmet innrømme at Veronica fortalte om skyteepisoden rett etter at den skjedde. Han beskrev i detalj hvor blek kona var og hvor sinna han var på Kristin for vådeskuddet. Ifølge Per var Veronica nær blitt drept av et vådeskudd Kristin avfyrte.

Aktoratet hamret og hamret på hvorfor Per gjentatte ganger løy om dette i avhør og for domstolen.

Per følte seg så hardt presset at han ikke tenkte klart.

- Jeg ble kastet på glattcelle og hadde akkurat mistet tre av mine nærmeste, forklarte Per harmdirrende.

Hvorfor er det lettere å lyve enn å snakke sant når man er så presset, ville aktor Thue vite.

Per ville ikke gi et konkret svar.

Fikk nok

Fra pinnestolen sin midt i det provisoriske rettslokalet ble Per tvunget fra skanse til skanse til hans troverdighet hadde fått alvorlige skraper.

Litt over klokka 15, etter at Per hadde forklart seg i detalj om hva han og Veronica gjorde kvelden før drapene 21. mai 1999, ble det tydelig nok for 46-åringen.

- Hvordan fikk du vite om drapene, spurte aktor Olav Thue.

Det ble en lang pause, og det var tydelig for alle at Per ikke var i stand til å svare. Per forlot salen et par minutter, og forsvarer Cato Schiøtz kunne forklare at nøyaktig det samme skjedde da Per fikk spørsmålet i forhørsretten. Etter fem minutter kom Per inn igjen og fortsatte med gråtkvalt stemme.

- Det var Sverre Kirkemo som kalte Veronica til seg alene og ja...men jeg fikk beskjed om å holde meg borte, forklarte Per skjelvende.

Det var Veronica som fortalte Per om drapene da de var på hundeutstilling i Nesbyen 22. mai 1999.

Gjort jobben

Lars Grønnerøds forsvarer Steinar Wiik Sørvik var fornøyd. Hans klient er avhengig av at Per får flere riper i lakken, og han var svært fornøyd med måten aktoratet la opp sine spørsmål.

Statsadvokat Olav Thue ville ikke kommentere om han er fornøyd med innsatsen.

- Vi har gjort jobben vår i dag. Vår oppgave er å stille spørsmål, og jeg føler at vi har fått fram opplysninger, var Thues kommentar etter at dagens sesjon var over.