VIN-MEKKA: En turist snuser inn duften av en Brunello di Montalcino i byen Montalcino i Toscana i Italia. Dette er en av Italias mest kjente viner, og en av de dyreste. Foto: REUTERS/Max Rossi
VIN-MEKKA: En turist snuser inn duften av en Brunello di Montalcino i byen Montalcino i Toscana i Italia. Dette er en av Italias mest kjente viner, og en av de dyreste. Foto: REUTERS/Max RossiVis mer

Brøt seg inn og helte ut over 62 000 liter luksusvin

Verdt til sammen over 100 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gianfranco Soldera skjønte at noe var galt da han kunne kjenne lukten av sin dyrebare Brunello di Montalcino-vin allerede utenfor vinkjelleren i Toscana.

Han trodde at en av vintønnene kanskje var lekk, men da han kom inn, skjønte han raskt at det ikke var snakk om noe uhell. Tvert i mot var det noen som hadde brutt seg inn og bevisst tappet ut vinen av ti store vintønner, som inneholdt alle årgangene fra 2007 til 2012.

- Det var som en innsjø. Det var ikke til å tro, sier den 75 år gamle vinbonden til nettsedet Daily Beast.

Verdt over 100 millioner Brunello di Montalcino, som lages i områdene rundt byen Montalcino, er en av de mest kjente italienske vinene - og en av de dyreste. Totalt var det blitt sølt ut 62 600 liter av tønnene. Dette tilsvarer cirka 84 000 flasker, som koster rundt 1200 kroner per stykk.

Det var med andre ord vin for over hundre millioner kroner som fløt rundt på gulvet i vinkjelleren.

Etter innbruddet 2. desember, er 2006-årgangen den siste tilgjengelige årgangen fra vingården Case Basse di Soldera. Og siden denne vinen lagres i seks år, vil den neste ikke bli solgt før i 2019.

- En sjelden vin ble plutselig enda sjeldnere. Jeg vil anta at prisene blir mye høyere nå, sier Kerin O'Keefe, forfatteren av en bok om Brunello-vin, til Economist.

Stjal ingenting Vin-vandalene hadde knust et vindu for å komme seg inn i vinkjelleren, men bortsett fra dette hadde de ikke gjort noe skade. De stjal heller ikke en eneste flaske, på tross av at det var mange verdifulle vinflasker å forsyne seg av.

Ingen er foreløpig tatt, og politiet mener gjerningspersonene må ha vært ute etter hevn.

- Det å åpne en tønne kunne oppfattes som en trussel, men når de har åpnet alle sammen, er det trolig ment som hevn, sier en politibetjent, som ikke ønsker å stå fram med navn.

«Brunello-gate» I nærområdet florerer ryktene rundt hva som kan være årsaken bak vinvandalismen. Det spekuleres blant annet i om den kan ha sammenheng med en stor vinskandale i Montalcino for fire år siden.

I 2008 ble nemlig fire av de største vinprodusentene i området sanksjonert for å blande ut Brunello-vinen med andre druetyper, etter at noen anonymt hadde varslet om forholdene.

Skandalen er blitt beskrevet som «Brunello-gate», og det var Soldera, som er kjent for å være svært tradisjonell, som fikk skylda for tystingen.

Selv har han hele tida nektet for dette, men har aldri klart å bli kvitt beskyldningene.

I Montalcino tror de uansett ikke at det er noen andre vinbønder som står bak ugjerningene, i hvert fall ikke så mange år etter skandalen. De andre vinbøndene sier dette er en fiendtlig handling mot alle vinprodusenter, ikke bare Soldera.