FORSVARES AV SJEFEN:  Timothy Geithner (til venstre) har full tillit fra Barack Obama. Foto: AP Photo/Gerald Herbert, Scanpix
FORSVARES AV SJEFEN: Timothy Geithner (til venstre) har full tillit fra Barack Obama. Foto: AP Photo/Gerald Herbert, ScanpixVis mer

Brøt skatteregler og hadde hushjelp uten arbeidstillatelse

Men Obama vil fortsatt ha ham som finansminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere regelbrudd når det gjelder skatt og ansettelse av hushjelp har skapt problemer for Barack Obamas valg av finansminister, Timothy Geithner.


Obama selv sier at Geithner hadde gjort en ærlig feil i sin selvangivelse og at han ikke var klar over at hushjelpens arbeidstillatelse utløp mens hun jobbet for ham.


Han sier at slike småfeil ikke bør hindre Geithner i å bli godkjent i Senatet.


Lignende feil har ødelagt for andres utnevnelser tidligere, men signalene fra demokratiske senatorer er at han blir godkjent.


Geithner er i dag er sjef for sentralbankens New York-avdeling. Senere denne uka må han møte til høring om utnevnelsen i Senatet.

Ifølge opplysninger Geithner selv har gitt et panel i Senatet, var det mens han jobbet for Det internasjonale pengefondet IMF i Washington fra 2001 til 2003 at feilen oppsto.


IMF trekker ikke sine ansatte for skatt og trygdeinnbetalinger, slik amerikanske arbeidsgivere gjør, og de ansatte må selv ordne med å betale sin skatt. Det gjorde ikke Geithner før han fikk brev fra ligningskontoret i 2006, og før Obamas team i fjor oppdaget at en sist rest fortsatt sto ubetalt.


Når det gjelder hushjelpen, sjekket Geithner at hun hadde papirene i orden da hun ble ansatt i 2004, men han var ikke klar over at arbeidstillatelsen utløp tre måneder før hun sluttet for å ha barn. Likevel var oppholdstillatelsen i orden, hun var gift med en amerikansk statsborger, og hun fikk sitt grønne kort noen måneder senere.


(NTB)

 

GODKJENNES TROLIG:  Feil av samme type som Timothy Geithner har gjort har ødelagt for andres utnevnelser før. Likevel godkjennes Geither trolig av senatet. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/Scanpix
GODKJENNES TROLIG: Feil av samme type som Timothy Geithner har gjort har ødelagt for andres utnevnelser før. Likevel godkjennes Geither trolig av senatet. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/Scanpix Vis mer