Brøt våpenhvilen i Sør-Ossetia

- Georgia besvarte seperatistild.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare noen timer etter at myndighetene i Georgia og utbryterregionen Sør-Ossetia ble enige om en våpenhvile og krisesamtaler, var kampene i gang igjen.

Torsdag ble partene enige om en våpenhvile og om å møtes til samtaler allerede fredag.

- Vi kom til et punkt der det neste steget ville vært et steg inn i avgrunnen, sa Georgias sjefsforhandler Marat Kulakhmetov etter at partene ble enige om våpenhvilen torsdag ettermiddag.

Men ikke lenge etter ble det igjen meldt om nye kamper.

- Separatister åpnet ild mot de to landsbyene Prisi og Tamarasjeni, og vi måtte besvare ilden, opplyste en georgisk tjenestemann sent torsdag kveld.

Samtidig meldte nyhetsbyrået Interfax om kraftige skuddvekslinger i Sør-Ossetias provinshovedstad Tskhinvali.

Om lag ti georgiske soldater og sivile ble drept i harde kamper i den russiskvennlige regionen tidligere på dagen, ifølge det georgiske innenriksdepartementet.Samtaler
Russland ønsker å lede forhandlinger mellom Georgia og separatistene i utbryterregionen Sør-Ossetia.

Ifølge den amerikanske statssekretæren Dan Fried vil USA og Russland samarbeide for å få slutt på kampene. Han sa torsdag at han hadde snakket med Russlands viseutenriksminister Grigorij Karasin på telefonen og at de var enige om å oppmuntre til politisk dialog.

Visestatsminister i Sør-Ossetias utbryterregjering, Boris Tsjotsjijev, sa før våpenhvilen ble brutt torsdag kveld at det var helt nødvendig med krisesamtaler fredag.

STRIDIGHETER Den russiske TV- kanalen NTV filmer Sør-ossetiske opprørere i strid med georgiske styrker i Kaukasus. FOTO: AFP PHOTO
STRIDIGHETER Den russiske TV- kanalen NTV filmer Sør-ossetiske opprørere i strid med georgiske styrker i Kaukasus. FOTO: AFP PHOTO Vis mer

- Galskap


Russland har antydet at det er Georgia som ønsker å gå til krig i Sør-Ossetia, men dette avviser Georgias president Mikhail Saakasjvili.

- Konfrontasjon er ikke i Georgias interesse, og jeg håper og føler meg trygg på at vedvarende konfrontasjoner heller ikke er i Russland interesse. Vi må alle få slutt på denne galskapen, sier Saakasjvili.

Kampene torsdag foregikk blant annet ved Tskhinvali, som ligger 100 kilometer nord for Georgias hovedstad Tbilisi. Ifølge Georgias innenriksdepartement var det også omfattende kamper i den georgiskkontrollerte landsbyen Avenevi i Sør-Ossetia.

Det meste av Sør-Ossetia har siden 1990-tallet vært kontrollert av en separatistregjering, som ikke er internasjonalt anerkjent.

(NTB)

Brøt våpenhvilen i Sør-Ossetia