Brovokteren i Nanjing

Kinesiske Chen Si tilbringer all sin ledige tid på å hindre flere mennesker i å begå selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ti måneder siden Chen Si startet sin frivillige patrulje på Yangtze River Brigde. Broen ligger i Nanjing, en metropol med tre millioner innbyggere, drøyt tre timers togtur fra mer kjente Shanghai.

Yangtze River Brigde sto ferdig i 1968 og ble feiret som det ypperste av kinesisk ingeniørteknologi. I dag er broen over Kinas strieste elv mer kjent for å være et yndet sted for de som vil ta sitt eget liv.

Siden broen åpnet har 1000 mennesker, i gjennomsnittet 27 i året, valgt dette stedet for å avslutte sitt liv. Chen Si har egenhendig stoppet 40 stykker, men han kan ikke hjelpe alle.

- Jeg har bare to hender, men hvis jeg kan redde et liv er det fortsatt et liv reddet, sier Chen i et intervju med Asia Pacific News.

Iført en slitt baseball-caps og i all slags vær tilbringer Chen all sin ledige tid på broen i håp om å stoppe selvmordskandidater.

- Kvinner er lettere å ha med å gjøre. Du kan prate med dem og få dem til å gråte ut sin smerte, sier Chen mens han ustanselig speider utover broens 4,5 kilometer med motorvei og togskinner.

- Menn vil sjelden høre etter og kan ofte være veldig sterke, legger han til mens han forteller om den gangen en mann nesten greide å ta ham med i fallet.

2,3 ganger så høy dødsrate som i resten av verden

Hvert år begår mer enn 300.000 kinesere selvmord. Tallet er ti gang høyere enn i USA.

- Når Kina har det høyeste antallet selvmord i verden, skyldes det ikke bare det store folketallet. Landet har også en veldig høy selvmordsrate, to til tre ganger høyere enn USA, sa professor i blant annet psykiatri ved Cambrigde Hospital, Arthur Kleinman, i et intervju med Psychiatric Time.

Ifølge den samme artikkelen reiser selvmordsutviklingen i Kina tvil ved tidligere oppfatninger av hovedårsakene til selvmord.

40 prosent av alle selvmord i verden forekommer i Kina. Men depresjoner som regnes som viktigste selvmordsårsak i de vestlige landene, forekommer tre til fem ganger sjeldnere enn i resten av verden. Også stoffmisbruk som ofte er en annen medvirkende faktor til at mennesker velger å ta sitt eget liv, er mer uvanlig i Kina enn i Vesten.

Globale forandringer

Kleinman påpeker at utviklingen som nå skjer i Kina godt illustrerer forandringene i andre deler av verden.

- 80 prosent av verdens befolkning lever i samfunn som Kina, India, Indonesia og Sør-Amerika. Dette er store, fattige samfunn i en verden i konstant utvikling, og noen av dem gjennomgår enorm forandring på veldig kort tid.

Med disse store økonomiske omveltningene, kommer også mentale helseproblemer. Ifølge Kleinman har de siste ti årene med eksplosjon av global kapitalisme og fritt marked i Asia, Latin-Amerika og til dels Afrika, hatt negativ virkning på befolkningens psykiske helse.

- Problemer som stoffmisbruk, seksuelt overførbare sykdommer, selvmord, vold og depresjoner øker over hele verden som et resultat av de globale forandringene i vår økonomi og kultur, sier Kleinman.

Ikke-eksisterende støtteapparat

Selvmord er ifølge tall fra

«Beijing Psychological Crisis Intervention Center»

en av de topp fem dødsårsakene blant aldersgruppen 15-34 år.

70 prosent av de som tok sitt eget liv eller forsøkte på dette, har aldri søkt hjelp for sine problemer.

I Vesten har godt over 90 prosent av de som begår selvmord alvorlige mentale lidelser.

En siste skanse

Blant all trafikkeksosen og bilene kan det skimtes et gult flagg og en plakat som ber broens besøkende gi livet en sjanse til.

«Kanskje du er sliten, kanskje du tror at verden har kommet til en ende, eller har kanskje noen begått urett mot deg - men livet kommer bare en gang, så vær så snill å gi deg selv en sjanse til, for i morgen vil solen bringe noe nytt»

Chen avviser at han har noen spesielle ideologiske eller religiøse overbevisninger eller at han gjør dette for tiltrekke oppmerksomhet i håp om penger og berømmelse.

- Noen må jo gjøre noe. Nå får jeg nesten 24 timer i døgnet telefoner fra mennesker fra hele landet som forteller meg at de har lyst til å dø og spør om hjelp.

Dessverre er det ikke alltid hjelpen kommer i tide. Chen har selv sett tre mennesker hoppe i døden fra den 100 meter høye broen.

- Jeg så en ung kvinne som krøllet seg i fosterstilling som en lite barn og holdt hodet sitt i hendene da hun hoppet. Jeg sørget over henne veldig lenge, forteller den vevre mannen stille.

Men til tross for slike opplevelser har ikke Chen tenkt å gi opp sin livreddende post.

- Jeg holder på til jeg ikke orker mer, svarer han enkelt.

Og i et land der selvmord fremdeles blir sett på som en måte å bevare æren, er brovoktere som Chen en siste, menneskelig skanse for å redde liv.

<font face="arial, helvetica, sans-serif">«DØDENS BRO:»</font></B> Mer enn 1000 mennesker har valgt å avslutte livet sitt ved å hoppe fra Yangtze River Brigde.
FRIVILLIG INNSATS FOR Å REDDE LIV:</B> Fra tidlig morgen til solnedgang holder Chen Si vakt etter potensielle selvmordskandidater.