Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brown beklager kondolansebrev

Stavet den etterlattes navn feil.

 NESESTYVER:  Gordon Brown brukte feil navn i et kondolansebrev. Da han ringte for å beklage, ble samtalen spilt inn av den pårørende - og sendt rett til The Sun. Foto: SCANPIX
NESESTYVER: Gordon Brown brukte feil navn i et kondolansebrev. Da han ringte for å beklage, ble samtalen spilt inn av den pårørende - og sendt rett til The Sun. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): Stakkars Gordon Brown. Storbritannias statsminister faller i det ene hullet etter det andre.
Gjørma har for lengst omsluttet begge øreflippene hans, og nå må han offentlig beklage et håndskrevet kondolansebrev.
Som leder for en nasjon som daglig får soldater hjem fra Afghanistan i kiste, har Brown fått krass kritikk de siste månedene.
Når pårørende til krigsofre vil uttrykke sin sorg, som oftest forsterket gjennom frustrasjon over manglende sikkerhetsutstyr og for få helikoptre i Afghanistan, får de all spalteplass de ønsker.

Brukte feil etternavn
Nå er det saken til Jacqui Janes som får oppmerksomhet. Hennes sønn, Jamie, døde i en bombeeksplosjon forrige måned. Statsministeren skriver egne, håndskrevne kondolansebrev til de nærmeste etterlatte — så også i dette tilfellet.
Men Jacqui Janes likte ikke det hun så:
I brevet — gjengitt av The Sun — blir hun kalt «Mrs. James». Lenger ned har han skrevet Jamies navn på en måte som ikke er helt lett å tyde.
Brevet inneholder også flere andre språkfeil. Det står «greatst» i stedet for «greatest», «securiity» er skrevet med to i-er og i ordet «colleagus» mangler den siste e-en.

Spilte inn samtalen
Det er kjent at Gordon Browns håndskrift ikke er den vakreste, noe som forklares med at han er blind på et øye. Dette forsøkte statsministeren også å forklare Jacqui Janes da han personlig ringte henne for å beklage søndag kveld.
Men Janes var ikke i humør til å koseprate med landets øverste politiker:
Etter å ha summet seg trykket hun på opptaksfunksjonen på telefonapparatet, og konfronterte statsministeren i en 13 minutter lang samtale.
Før hun sendte hele opptaket til The Sun - som la det ut på sin nettside.

Nektet for feilene
I dagens utgave av tabloidavisa blir store deler av den samtalen Brown høyst trolig ønsket skulle forbli mellom to personer, gjengitt.
Blant annet sier Jacqui Janes:
- Jeg ønsker ikke å virke uerbødig her, men dette var en fornærmelse mot mitt barn. Det er 25 stavefeil. 25!
- Det var det ikke, svarte Brown kort.
Hun kjører ham også hardt på manglene i Afghanistan-styrken. Brown prøver å forsvare seg så godt han kan, uten å vikle seg inn i en politisk krangel med den pårørende.
- Jeg, jeg, ønsket å snakke med deg på grunn av kontroversen, eh, som du, eh, du, eh. Som tydeligvis omga... At jeg hadde alle intensjoner om å, eh, sende deg kondolanser på vegne av meg selv og resten av landet. Eh, eh, jeg beklager at du har følt deg støtt av dette, sier Brown.
- Jeg ble ikke støtt av at du sendte meg et kondolansebrev. Det var mengden av skrivefeil. Det var bare som en total fornærmelse mot barnet mitt, som, forresten, bare var 20 år gammel.
- Jeg forstår at han bare var 20 år, men beklager, jeg mener jeg ikke hadde skrivefeil. Kanskje håndskrivingen min er dårlig.

Beklager håndskriften
Tirsdag møtte Brown pressen til sin månedlige pressekonferanse. Også her ble kondolansebrevet tema.
- Jeg sa unnskyld til Jacqui Janes for feil som var begått. Jeg sa også, til alle jeg har skrevet til, at dersom min håndskrift er vanskelig å lese, så beklager jeg det, forklarte Brown til pressen.
- Når man opplever et personlig tap så dypt og brått som hun har gjort, tar det tid å komme seg.
Akkurat som det tar tid å komme seg opp av politikkens gjørme.

ALT GÅR SKEIS:  Gordon Brown har gjørme til oppover ørene. Foto: SCANPIX
ALT GÅR SKEIS: Gordon Brown har gjørme til oppover ørene. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media