Brown beklager tvilsom bruk av frynsegoder

Fikk dekket lyspæreskifting og hagearbeid.

BEKLAGET: Foran en forsamling av sykepleiere beklaget Storbritannias statsminister Gordon Brown at en lang rekke representanter i Underhuset har fått dekket utgifter til blant annet kattemat, oppussing og lyspæreskifting fra skattebetalernes penger. Foto: PHIL NOBLE/REUTERS/SCANPIX
BEKLAGET: Foran en forsamling av sykepleiere beklaget Storbritannias statsminister Gordon Brown at en lang rekke representanter i Underhuset har fått dekket utgifter til blant annet kattemat, oppussing og lyspæreskifting fra skattebetalernes penger. Foto: PHIL NOBLE/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Omfattende triksing med sjenerøse frynsegoder har satt det britiske Underhuset i vanry. En tidligere visepresident i forsamlingen mener nyvalg må til for å rydde opp.

Den britiske pressen har de siste dagene fråtset i opplysninger om hvilke utgifter en lang rekke av representanter i Underhuset har fått dekket av offentlige midler.

Alt fra kattemat til dyre renoveringer av bosteder er blitt dekket av skattebetalernes penger, viser avsløringene som The Daily Telegraph har rullet opp.

Avisen har fått tak i en datafil fra Underhusets eget regnskapskontor som i detalj viser hva de 646 parlamentsmedlemmene har fått refundert av utgifter.

- Hvis disse avsløringene fortsetter, tror jeg parlamentet må oppløses, og de må starte på nytt, sier den rutinerte Tory-politikeren Lord Naseby, som fram til 1997 var visepresident i Underhuset, til BBC.

Brown beklager

I forrige uke konsentrerte den tradisjonelt konservative avisen sine avsløringer om Labours representanter, men også det konservative Tory-partiet har flust med svin på skogen, går det fram av de siste dagenes oppslag.

For statsminister Gordon Brown, som i utgangspunktet har slitt med dårlige meningsmålinger, har skandalen kommet meget ubeleilig. I helgen viste en meningsmåling at et flertall av britene, 52 prosent, mener han bør gå av umiddelbart.

Både Brown og Tory-leder David Cameron har nå lovet å rydde opp i ordningene for å gjenopprette tilliten til parlamentarikerne.

- Jeg ønsker å beklage på vegne av politikere fra alle partier for det som er skjedd de siste dagene, sa Brown i en tale til en forsamling sykepleiere mandag.

Ifølge talsmenn for Brown legges det imidlertid ikke opp til å straffe Labour-ministrene som har «melket systemet», ettersom de ikke nødvendigvis har brutt reglene. Likevel understreker statsministeren at det som er skjedd, ikke kan aksepteres.

Må ha høy standard

- Akkurat som dere har de høyeste standardene for deres yrke, må vise at vi har de høyeste standarder for vårt yrke, sa Brown til sykepleierkonferansen.

Også Cameron, som talte til sykepleierne senere på dagen, understreket det samme.

Opptil flere medlemmer av Toryenes skyggeregjering har fått tvilsomme refusjoner av utgifter knyttet til sitt «andre hjem» i London. Parlamentarikerne nyter godt av en ordning der de får dekket store deler av utgiftene til å ha et ekstra bosted, noe mange på finurlige vis har visst å benytte seg av.

I likhet med flere Labour-representanter har flere av Camerons menn blant annet fått dekket tusenvis av pund for utgifter til oppussing og andre utgifter for sine London-bosteder - for deretter å bytte pendlerbolig og på nytt belaste det offentlige med utgifter fra den sjenerøse ordningen.

Hjelp til lyspærer

Men også andre utgifter opprører britene. Blant annet har tidligere miljøvernminister John Gummer, i Norge best kjent for å ha blitt kalt «drittsekk» av sin daværende norske kollega Thorbjørn Berntsen, krevd å få refundert nærmere 90.000 kroner for hageutgifter, blant annet brukt til å utrydde moldvarper.

Labour-politikeren Kitty Ussher, som nå sitter i Gordon Browns regjering, krevde refusjon av nesten 200.000 kroner for renovering av sitt bosted. Kravet var utstyrt med en lapp der hun innrømmet at hun gikk over den fastsatte grensen.

- Vær snill og refundere så mye dere kan, var beskjeden hun ga.

Av de mer kuriøse utgiftene som er blitt betalt, trekker avisen fram en elektrikerregning Camerons skyggeminister for utdanning, David Willetts, har belastet det offentlige med, etter at 25 lyspærer ble byttet i hans London-bolig.

- Den konservative undervisningsministeren som ikke kan bytte lyspærer, kaller avisen Willetts.

(NTB)