- Brown er borte innen mandag

Minister slutter og krever statsministerens avgang, og støttes av 75 andre politikere.

I HARDT VÆR: Storbritannias statsminister Gordon Brown får stadig flere kritiske tilbakemeldinger, blant annet fra arbeidsminister James Purnell, som trakk seg i går. Foto: REUTERS/SCANPIX
I HARDT VÆR: Storbritannias statsminister Gordon Brown får stadig flere kritiske tilbakemeldinger, blant annet fra arbeidsminister James Purnell, som trakk seg i går. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den svekkede britiske statsministeren Gordon Brown fikk seg et hardt slag da enda et regjeringsmedlem bestemte seg for å forlate ham i går. Oppsigelsen kommer noen dager etter at det ble kjent at det er satt i gang en epostkampanje som krever statsministerens avgang.

En av de som står bak epostkampanjen, Graham Allen, sier til The Daily Telegraph at Labour må høre på velgergruppen og droppe statsministeren. Iflølge The Guardian har nå 75 medlemmer av parlamentet underskrevet på at de vil at Brown skal gå av som statsminister.

Samtidig mente flere parlamentsmedlemmer at det ikke var nok støtte for et framstøt for å fjerne Brown. Men etter at arbeids- og pensjonsminister James Purnell ble den femte statsråden på tre dager som forlot landets regjering sent i går kveld, skal imidlertid mange av Browns motstandere blitt mer offensive.

- Dette er det vi trenger. Gordon kan ikke overleve nå. Han vil være borte innen mandag, sier en tidligere minister til Daily Telegraph.

Ber Brown trekke seg
Før han ga seg, sendte han et skarpt brev til landets aviser der han ba Brown trekke seg.

- Jeg tror at ditt lederskap gjør en konservativ seier mer, ikke mindre sannsynlig. Det ville være en  katastrofe for landet vårt. Jeg ber deg derfor om å tre til side for å gi partiet vårt en mulighet til å vinne valget. Samtidig trekker jeg meg fra regjeringen, skriver han.

Les hele brevet hos The Guardian.

Purnells avgang er ikke bare et slag mot Brown som person; det gjør også den kommende omstruktureringen av regjeringen enda vanskeligere. Flere av de britiske avisene mener også at det kan komme flere oppsigelser i løpet av dagen.

Nyheten falt på samme tid som valglokalene stengte i lokal- og EU-valget i Storbritannia. Meningsmålingene tyder på at Det britiske arbeiderpartiet ville lide et rystende nederlag.

- Skammelig
Begge de store britiske partiene er svekket etter den stadig voksende frynsegode-skandalen som har rystet Storbritannia denne våren. Flere britiske politikere har trukket seg eller blitt suspendert, etter at det ble avslørt at de hadde fått igjen penger til kjøp av blant annet barberhøvler, et juletre, oppussing, gjødsel, sjokolade, skifting av lyspærer og kattemat.

Kommunalminister Hazel Blears og og innenriksminister Jacqui Smith er blant dem som måtte gå av etter avsløringene om utnytting av frynsegodene. Flere toppolitikere har også trukket seg på grunn av feilrapporteringer i forbindelse med refusjon av boligutgifter.

Brown har imidlertid flere støttespillere som har gått offentlig ut og støttet ham, blant dem utenriksminister David Miliband.

Parlamentsmedlem Geraldine Smith anklager Brown-motstanderne for å forsøke å redde sitt eget skinn i stedet for å tenke på landets beste.

- Jeg er rasende på mangelen på loyalitet hos disse folkene. De fleste parlamentsmedlemmene for Labour støtter Gordon Brown, og det er en liten gruppe misfornøyde folk som forsøker å gjøre så mye skade som mulig. Det er skammelig, sier Smith til Sky News.


TRAKK SEG: Arbeids- og pensjonsminister James Purnell er den siste politikeren som forlater Gordon Browns regjering. Han rettet i går kveld sterk kritikk mot Gordon Brown. Foto: AP/SCANPIX
TRAKK SEG: Arbeids- og pensjonsminister James Purnell er den siste politikeren som forlater Gordon Browns regjering. Han rettet i går kveld sterk kritikk mot Gordon Brown. Foto: AP/SCANPIX Vis mer