DØRA ÅPNET:  6. mai er allerede spikret som lokalvalgsdato. For å skåne både representantene, valgkampmedarbeiderne og økonomien fra å kjøre dobbeltløp, konkluderer alle britiske politikere nå med at statsminister Gordon Brown også vil holde parlamentsvalg denne dagen. Foto: Scanpix
DØRA ÅPNET: 6. mai er allerede spikret som lokalvalgsdato. For å skåne både representantene, valgkampmedarbeiderne og økonomien fra å kjøre dobbeltløp, konkluderer alle britiske politikere nå med at statsminister Gordon Brown også vil holde parlamentsvalg denne dagen. Foto: ScanpixVis mer

Brown kjemper for sitt politiske liv

Femti dager til det britiske parlamentsvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): Dagbladet besøkte det britiske parlamentet mandag. Medlemmene der er ikke lenger i tvil: Valget blir avholdt 6. mai.

Det gir dem 50 dager - fra og med i dag - på å forberede seg. Den endelige bekreftelsen kommer først når statsminister Gordon Brown kunngjør valgdatoen. Det må han gjøre seinest 17 virkedager i forkant av selve begivenheten.

Fra det øyeblikk starter den britiske valgkampen for fullt. Men i parlamentet dras allerede nå blikkene mot det som skal skje om sju uker.

Ingen hemmelighet6. mai har lenge pekt seg ut som den mest aktuelle dagen, ikke minst siden den allerede er spikret som lokalvalgsdato. Dermed vil både representantene, valgkampmedarbeiderne og økonomien bli skånet fra å kjøre dobbeltløp.

- Det vil være ekstraordinært om det ikke blir 6. mai. Det er ingen andre alternativer nå, sier parlamentsmedlem for De konservative, Mark Harper, til Dagbladet.

Bare Gordon Brown og et par-tre andre kjenner de reelle valgplanene. Men de er ikke så veldig godt skjulte lenger, ifølge Harper.

- Det kan ikke bli tidligere, realistisk sett. Og det kan ikke bli seinere enn 3. juni. Men for å være ærlig: Det blir den dagen.

Brown nekter å gåDagbladet møtte Harper - som er minister i De konservatives skyggeregjering, og dermed talsmann for spørsmål som omhandler funksjonshemmede - i Det britiske underhuset mandag. I konservative kretser regnes 40-åringen som et stort politisk talent.

Hans parti har ikke styrt Storbritannia siden 1997, men siden Gordon Brown ble statsminister for Labour-regjeringen i 2007, har De konservative vært foran på de fleste meningsmålinger.

Etter en vinter hvor forspranget har krympet, kom ferske tall i går. I The Guardian hadde Cameron og Harpers parti en oppslutning på 40 prosent mot Labours 31, en økning på tre prosentpoeng fra forrige måned.

I en undersøkelse utført for Daily Express var forskjellen nå 11 prosentpoeng.

Samtidig kunngjør en presset statsminister Brown overfor BBC at han nekter å gå av som Labour-leder, selv ved valgnederlag.

- Jeg vil fortsette, fordi jeg ønsker et flertall. Jeg vil fortsette, fastslår han.

Det spørs om partimedlemmene, om 51 dagers tid, vil akseptere akkurat dét ønsket.

NEDTELLING: De konservatives Mark Harper fastslår at valget blir holdt 6. mai. Foto: Thomas Rasmus Skaug
NEDTELLING: De konservatives Mark Harper fastslår at valget blir holdt 6. mai. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer