Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brown la seg flat for Gillian (66)

Måtte unnskylde seg for å ha kalt henne fanatisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Britisk presse er ikke i tvil: Gordon Brown dreit seg spektakulært ut i Rochdale utenfor Manchester i dag, da han kalte 66-årige Gillan Duffy «fanatisk» for åpen mikrofon - som han trodde var slått av.

- Jeg er ydmyket, innrømmer Labour-lederen og statsministeren selv, ifølge BBC News.

Og i ettermiddag tok han konsekvensen av kjempetabben. Han dro tilbake til Rochdale, banket på døra hos Gillian og unnskyldte seg under et besøk som varte i ca. en halvtime.

Gillian har godtatt statsinisterens unnskyldning.

- MisforståelseDa han kom ut, hevdet han at den skjebnesvangre uttalelsen tidligere på dagen hadde kommet som følge av en «misforståelse».

- Dere kan si jeg er en angrende synder. Av og til sier man ting man ikke vil si, av og til sier man ting ved en feiltakelse, og av og til sier man ting man vil korrigere snarest mulig, sa en slukkøret statsminister. Han fortsatte:

- Jeg ville komme hit og fortelle Gillian at jeg er lei for det, at jeg gjorde en feil - men også for å si at jeg forsto temaene hun ville diskutere med meg, men at jeg rett og slett misforsto noen av ordene hun sa.

Brown hadde allerede ringt Gillian før besøket, etter å ha blitt konfrontert med fadesen under et radiointervju med BBC2. Da sa han, med hodet i hånda:

- Jeg unnskylder det hvis jeg har sagt noe som har såret noen.

Satt til veggsGillian, en enke med en datter og to barnebarn, gikk ifølge Rochdale Observer bort til Brown da hun fikk øye på ham spaserende nedover ei gate i Rochdale etter et valgkamparrangement. Hun benyttet anledningen til å stille statsministeren til veggs om bl.a. innvandring, og ville blant annet ha svar på hvor «alle disse østeuropeerne, hvor kommer de fra?», i løpet av det som etter hvert ble en ganske opphetet samtale.

Etter holmgangen med Gillian takket Brown for praten med å si «Veldig hyggelig å treffe deg, veldig hyggelig å treffe deg». Etterpå satte han seg inn i bilen, fortsatt med mikrofonen fra Sky News på seg. Der sier han til assistenten:

- Det der var en katastrofe. Du skulle aldri ha satt meg i kontakt med den kvinnen.

På spørsmål fra assistenten hva Gillian sa, var svaret:

- Ugh, alt! Hun er en sånn fanatisk kvinne som sier hun pleide å stemme Labour. Jeg mener, det er bare hårreisende.

Siden Sky News-mikrofonen fortsatt var på og sendte til store deler av det frammøtte pressekorpset, var fadesen et faktum, og Browns uttalelser gikk etter kort tid verden rundt.

- Veldig opprørtEtter at Gillian fikk høre hva statsministeren hadde sagt om henne, kommenterte hun:

- Jeg er veldig opprørt. Han er et dannet menneske. Hvorfor har han sagt noe sånt som dette?

Hun fortsatte:

- Han skal liksom lede landet, men når en vanlig kvinne kommer bort til ham og spør ham om ting folk flest ville spurt ham om - at det blir skatt, skatt, skatt de neste 20 åra for å bli kvitt statsgjelda - kaller han meg fanatisk?

- KatastrofePolitiske kommentatorer gir ikke statsministeren særlig gode skussmål etter dagens opptreden.

- Labours nye taktikk ved å sette Brown i kontakt med vanlige folk har gått forferdelig galt, sier BBCs ledende politiske reporter Laura Kuenssberg.

Hennes sjef, politisk redaktør Nick Robinson gjør lite for å trøste statsministeren.

- Det var en katastrofe - for det viste avgrunnen mellom hans offentlige og private ansikt.

Episoden er svært dårlig nytt for Labour, som allerede sliter foran valget 6. mai. Liberaldemokratene ligger an til å bli like store som, eller større enn, Labour, etter at partileder Nick Clegg har vunnet TV-debattene. Utfallet kan bli en ny maktstruktur i Underhuset, med tre omtrent like store partier hvorav ingen har flertall alene.

BELEIRET: Det tok ikke lang tid før pressen flokket seg utenfor Gillians beskjedne hjem i Rochdale. Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS/SCANPIX
BELEIRET: Det tok ikke lang tid før pressen flokket seg utenfor Gillians beskjedne hjem i Rochdale. Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!