Brown skriver ikke ut nyvalg

Beslutningen kommer etter dårlige meningsmålinger den siste tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias statsminister Gordon Brown kommer ikke til å skrive ut nyvalg i løpet av året.

- Jeg vil ikke skrive ut nyvalg, og la meg forklare hvorfor. Jeg har en visjon om forandringer i Storbritannia og jeg ønsker å vise hva vi gjennomfører i regjering, sier Brown i et intervju med BBC.

De konservatives leder David Cameron kaller Browns beslutning lørdag for «et ydmykende tilbaketog».

Brown, som tok over som statsminister etter Tony Blair tidligere i år, har ifølge britiske medier og kommentatorer lekt med tanken om å skrive ut nyvalg snart.

Dårlige målinger


Beslutningen om å droppe et nyvalg kommer etter at meningsmålinger har vist at Browns forsprang på konkurrentene minker, ifølge BBC. Etter sommeren lå Labour på det meste 11 prosentpoeng foran toryene.

Men hele forspranget er nå borte og på målinger i britiske aviser søndag leder de konservative over Browns Labour-parti. En spørreundersøkelse publisert i News of the World viser at de konservative leder med 6 prosentpoeng, mens på en måling i The Sunday Times leder toryene med 3 prosentpoeng.

Målingene viser at dersom det ble holdt valg i dag ville Labour miste flertallet i Parlamentet.


Visjon
Brown sier han kunne ha skrevet ut nyvalg nå basert på hvordan han har håndtert krisene de siste månedene, men at han foretrekker å vise velgerne utvikling når det gjelder boliger, helse og utdanning.

- I løpet av sommermånedene har vi måttet håndtere kriser, vi har hatt munn- og klovsyke, terrorisme, oversvømmelser og finanskriser. Ja, vi kunne holdt et valg basert på vår håndtering, og jeg håper at velgerne ville sett at vi har handlet kompetent. Men det jeg ønsker å gjøre er å vise folket visjonen vi har for dette landet, sier Brown.


Valg i 2009?
Ifølge BBC er det nå lite trolig at statsministeren utlyser nyvalg før tidligst 2009. I henhold til britisk lov trenger ikke statsministeren skrive ut nyvalg før mai 2010.

Også leder av Liberaldemokratene Sir Menzies Campbell er kritisk til at Brown ikke skriver ut nyvalg nå.

- Han burde ha lagt fram sine intensjoner, klart og utvetydig. Den uunngåelige konklusjonen er at han har handlet til beste for Labour, ikke for landet, sier Campbell.


- Første store feil
Professor i politikk ved Strathclyde University John Curtice sier Brown begikk sin første store feil som statsminister ved å tillate at spekulasjonene om et mulig nyvalg fikk svirre i luften i så lang tid.

- Dette gjør at det i aller høyeste grad er grunn til å sette spørsmålstegn ved folkene rundt ham, sier Curtice.

Også politisk redaktør i BBC, Nick Robinson, mener saken er pinlig for Gordon Brown.

- Dette vil bli en dag, en helg og trolig en uke der man går rundt forlegne og røde i ansiktet, sier Robinson.

(NTB)