Forsøpling i naturen

Brownie (2) døde av brunost

Nå ønsker Brownies hundeeier å gjøre folk oppmerksomme på hvilke konsekvenser kasting av mat og søppel kan ha.

DØDE: Hunden Brownie mistet livet forrige søndag, da han ble kvalt av en brunostbit i halsen.
DØDE: Hunden Brownie mistet livet forrige søndag, da han ble kvalt av en brunostbit i halsen. Vis mer
Publisert

Hunden Brownie (2) døde forrige søndag, etter å ha satt fast en brunostbit i halsen. Den toårige chihuahuaen var på tur med eieren sin på Jeløya, da han glefset i seg noe på bakken.

Ti sekunder etter lå Brownie livløs foran eieren.

- Den største sorg

- Dødsfallet hans var så brutalt. Fra å være den glade, lykkelige og energiske hunden som frydet seg over alt og alle i omgivelsene til plutselig være død. Fra en herlig søndagstur til den største sorg på sekunder. Bare på grunn av en brunostbit, sier eieren av Brownie til Dagbladet.

- Å se inn i øynene hans i dødsøyeblikket, var grusomt og helt uforståelig, og sjokket kunne ikke vært større. Heller ikke for Brownies chihuahuasøster som plutselig ser broren død i gresset.

TO GODE VENNER: Hundene Alma (t.v) og Brownie (t.h) koste seg alltid i lag sammen. - Almas liv ble også totalt endret på grunn av den brunostbiten, sier eier.
TO GODE VENNER: Hundene Alma (t.v) og Brownie (t.h) koste seg alltid i lag sammen. - Almas liv ble også totalt endret på grunn av den brunostbiten, sier eier. Vis mer

Eieren ønsker å være anonym for å legge fokuset på sin avdøde hund, og hvilke konsekvenser forsøpling i naturen kan ha.

Saken ble først omtalt av Moss Avis.

Eieren fikk kontaktet et vennepar i nærheten og sammen skyndte de seg til veterinærene ved AniCuras Dyresykehus på Jeløy. Der fikk de bekreftet det eieren fryktet, Brownie kunne ikke reddes.

BROWNIE: Hunden Brownie ble to år gammel. Han vil bli savnet veldig av familien. Foto: Privat
BROWNIE: Hunden Brownie ble to år gammel. Han vil bli savnet veldig av familien. Foto: Privat Vis mer

- Ikke greit!

Hundeeieren håper at Brownies død får folk til å skjønne hvor farlig det kan være å kaste noe i naturen.

- Det går ut over miljøet og det kan i verste fall ende som med Brownie. Det er ikke greit å kaste mat, eller søppel i naturen. Fordi noen kastet en ellers ganske harmløs brunostbit, så mistet jeg Brownie, som jeg hadde så utrolig mye kjærlighet til. Alle har et ansvar når de ferdes ute, og ingen burde kaste ting etter seg.

DØDE: Den ni måneder gamle hunden Lykke døde etter å ha satt seg fast i ei felle mandag 12. april. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Privat Vis mer

Veterinær: - Fryktelig trasig

Kristine Erlandsen jobber som veterinær på AniCura Jeløy Dyresykehus. Hun forteller at det er veldig viktig at mennesker ikke legger igjen søppel og mat når de ferdes ute.

- Plutselig etterlater man noe som gjør dyrene syke. Brunost blir for eksempel veldig klissete og fester seg til slimhinna i munnhulen og kan i verste fall føre til kvelning. Da blir det veldig vanskelig for dyrene å få ut maten, som sitter godt fast, sier Erlandsen til Dagbladet.

EKSPERT: Kristine Erlandsen mener det burde være en regel for alle at man tar med seg alt søppel hjem, etter man har vært på tur. Foto: AniCura
EKSPERT: Kristine Erlandsen mener det burde være en regel for alle at man tar med seg alt søppel hjem, etter man har vært på tur. Foto: AniCura Vis mer

Erlandsen forteller videre at mat som sjokolade også er veldig farlig å etterlate seg i naturen, da sjokolade inneholder teobromin. Alkaloidet kan føre til dødsfall for dyr, om de får det i seg.

- Det er fryktelig trasig når dyr blir skada eller dør på grunn av menneskers lite omtenksomme atferd. Det kan ha store konsekvenser for andre, sier Erlandsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer