Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brøytebilen kjørte i over 50 km/t på gangvei

- Uakseptabelt, sier Statens vegvesen. Nå har sjåføren mistet jobben.

BRØYTEBIL I FULL FART: Brøytebilen kjørte i over 50 km/t på gangveien. Nå har sjåføren mistet jobben. Video: privat Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trafikantene langs E39 på Hylkje fikk et merkverdig syn onsdag morgen. Klokken 07.45 filmet Christian Bakkerud en brøytebil kjørende på gangveien - i en fart på over 50 km/t.

Videoen (øverst i saken) ble først delt på Bakkeruds Facebook-profil, og har i skrivende stund blitt delt over 460 ganger. I statusen skriver han:

- Er veldig glad mine barn ikke gikk til skolen ved E39 Hylkje kl 07.45 i dag! Makan til kjøring på gang/sykkelvei har jeg ikke sett før!

Til Dagbladet sier Bakkerud at brøytebilen kjører forbi flere oppkjørsler og sideveier. Dette er en gangvei flere barn bruker til skolen.

LIVSFARLIG: En grønn Skoda Fabia bråstanser plutselig etter 700 meter i Považský Chlmec-tunnelen i Slovakia. Grunn? Sjåføren misset avkjøringen før tunnelen. Flere biler og lastebiler må bråstanse og unngår så vidt at liv går tapt. Vis mer

- Fullstendig uakseptabelt

- Dette er fullstendig uakseptabelt, sier byggeleder ved Statens vegvesen Morten Solholm til Dagbladet.

Det er Statens vegvesen som har ansvaret for brøyting og salting av europaveier i Norge.

Mistet jobben

Sjåføren var på brøyteoppdrag. Han opplyser at føreren av bilen har jobbet på en kontrakt via deres hovedentreprenør Presis vegdrift.

Dagbladet har vært i kontakt med Presis vegdrift, som ikke ønsker eller kan uttale seg om saken, og henviser oss til Statens vegvesen.

- Han jobber ikke på denne kontrakten lenger, sier Solholm til Dagbladet.

Dagens hendelse, som videoen viser, skal være årsaken til det.

Kan folk føle seg trygge på gangveiene i Norge?

OVERRASKET: Bilbergeren holder på å taue med seg en bil, før han plutselig blir overrasket bakfra. Video: CNN/Politiet i Michigan Vis mer

- Det tror jeg, og håper da inderlig det. Jeg har aldri sett noe liknende før, sier Solholm.

Gang- og sykkelveien brukes som skolevei av barn som bor i området og går til Haukås barneskole, skriver NRK.

– Vi har rundt 260 elever, og veldig mange kommer fra den siden. Det er veldig mange barn som går, står på skateboard og sykler til skolen på den veien, sier ansatte på skolen til kanalen.

Må ha litt fart for å få vekk snøen

Bergens Tidende har sendt videoen til gjennomsyn av Trygg Trafikk, som ikke var imponert over kjøringen.

- Dersom det er riktig fart som fremkommer på videoen, er farten altfor høy, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver fra Trygg Trafikk til Bergens Tidende.

Han mener en brøytebilsjåfør må ha litt fart for å klare å få vekk snøen.

- Men her er sjåføren trolig oppe i en fart på 12-14 meter i sekundet. Da har du ikke sjans til å stoppe dersom det skulle komme noe i veien.

Solholm sier til Dagbladet at en brøytebil kan ha en fart på opptil 40 km/t på hovedvei. På en gangvei sier Johansen til Bergens Tidende at sjåføren skal kjøre på de gåendes premisser, som vil si en gangfart på 5-6 km/t.

- En brøytebil vil likevel trenge litt mer fart for å få bort snøen, så rundt 15 km/t kan være fornuftig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!